mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 5  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Nakup psa : Ali sem pripravljen na psa?
Dodal/a jana 22.12.2007 13:44:26 (41556 prebrano)

Ali sem pripravljen na psa?
Nataša Čok
vzrediteljica tibetanskih terierjev
december 2007


Resnice in vprašanja
Namen mojega pisanja ni, da bi vas odvrnila od novega družinskega člana - mladička ali odraslega psa.

Za seboj imam kar nekaj izkušenj in sem mnenja, da je za dobrobit psa (oprostite, tu so ljudje na drugem mestu) in njegove nove družine pomembno, da se ljudje res zavedamo vsega, kar nas s prihodom psa čaka. Kajti pes ni igrača, ki bi se jo po mesecu ali dveh naveličali in odvrgli, zamenjali ali peljali na servis, ... Ljudje smo tisti, ki nosimo odgovornost za naše kosmate prijatelje - za njihovo življenje in za njihova dejanja!

Vsi smo "krvavi pod kožo" in vsakemu od nas se lahko na naši poti življenja marsikaj zgodi. Ko pa se odločimo, da v naše življenje pripeljemo psa, je to odločitev, ki mora temeljiti na odgovornosti, brezpogojni ljubezni in zavedanju, da smo mi njegov svet!

Kot vzrediteljica vedno ogromno povem novim interesentom, a še vedno včasih ugotavljam, da morda premalo. Zato in samo za kužkovo, vašo in našo srečo so postavljena naslednja vprašanja. Samo v razmislek, še enkrat ali pa znova in znova ...

Torej ...

Ali ste res pripravljeni na novega družinskega člana?



Obdobje mladička

1. Ko mladiček zapusti svoj dom, joka in toži. Zanj in za človeka so lahko prve noči zelo hude. Ste pripravljeni na "nočne" in dovolj mirni, da ga potolažite in razumete?

2. Lužice so in lužice nekaj časa bodo. Ali ste pripravljeni na to?

3. Vzreditelji delamo na sobni čistoči mladičkov, vendar je potrebno naše delo nadaljevati, kar pomeni nositi mladička ven po vsakem hranjenju, igri in spanju. To je v povprečju vsake 3-4 ure? Imate čas in voljo, da malčka čim hitreje in dosledno naučite na sobno čistočo?

4. Mladiček potrebuje igro, čohljanje, sprehod, vzgojo in socializacijo vsak dan, je kot majhen otrok. Imate čas zanj in za njegove aktivnosti vsaj 1 - 2 uri na dan poleg jutranjega in večernega sprehoda?



5. Psi (mladički in odrasli) gredo ven v dežju in v sončku, tudi zgodaj zjutraj in pozno zvečer ... Ste človek, ki mu to ni problem?

6. Mladiček je razposajen in včasih mu je lahko tudi dolgčas ali se spozabi in tudi kakšno "skuha" ... Ste pripravljeni "požreti brez jeze in vreščanja" kakšno njegovo razdejanje vrta, prevrnjeno stvar v stanovanju ali vašo lastnino uničeno z zobki ali ...? Ste si pripravljeni vzeti čas "njegovo skuhano juhico" mirno pojesti, psu pa mirno razložiti, kaj sme in kaj ne in ga res dosledno vzgajati?

7. Mladiček mora v malo šolo ... Imate čas in denar za to njegovo aktivnost?

8. Imate otroka? Ali je vaš otrok pripravljen na psa? Ali ste vi pripravljeni svojemu otroku dopovedati, da je pes živo bitje, da pes NI igrača in od otroka dosledno zahtevati, ga vzgajati, da se do psa lepo obnaša?



9. Pes potrebuje celo družino ... Ali ste se doma VSI skupaj odločili za psa in se vsi zavedate odgovornosti, ki s tem prihaja?

10. Mladički so čudovite kosmate kepice, v katere se človek hitro zaljubi, a mladički rastejo ... Se bojite psov, njihovih zobkov in renčanja?

Obdobje pubertete

1. Obdobje med 8 meseci in 1,5 leta zna biti naporno, tako kot pri najstnikih. Ste pripravljeni še malo bolj delati in vzgajati in predvsem biti dosledni?

2. Pes ne bo več "sledil samo vam", ampak se bo poskusil dokazati sam. Mu boste to zamerili in bili užaljeni ali boste lahko začeli še bolj resno delati in redno hodili v pasjo šolo ter zaključili osnovno poslušnost?

3. Tako samčki kot samičke v tem obdobju začnejo s poskusi "prevzema šefovskega mesta" ... Imate znanje, da to obvladate in rešite pri njihovem prvem poskusu? In ponovno vprašanje - ali se bojite psov?

4. Psi niso zamerljiva bitja, oni brezpogojno ljubijo ... Tudi če se (v krdelu) kdaj skregajo, ne nosijo zamere, ampak rešijo situacijo in nato mirno živijo dalje. Ali ste vi tega sposobni? Ali boste raje po človeško jamrali in obsojali: "Šavsnil me je, ker sem mu hotel/a (npr) pogledati zobke, ne mara me, tega pes svojemu gospodarju ne sme narediti, pes me hudobno gleda ..." in podobne človeške traparije?



5. Samčki začnejo z vohljanjem za samičkami. Imate možnost poskrbeti za njegovo varnost - tako, da ne bo že ob prvem "zmenku" pobegnil k sosedom in nevarnostim naproti? Ste ga pripravljeni imeti kar nekaj časa samo na povodcu? Imate potrpljenje, da boste morda poslušali njegov jok in stok in prenašali morebitno neposlušnost?

6. Samička - prva gonitev ... (nekatere enkrat, nekatere dvakrat na leto) ... Se ne boste jezili, če bo tu pa tam kakšna kapljica krvi? Boste lahko dovolj dosledni, da ne boste tega spregledali in jo pravočasno imeli na varnem ter pod kontrolo? Ste jo pripravljeni imeti kar nekaj časa (cca 20 dni) samo na povodcu?

7. Obdobje po gonitvi ... velika večina se jih rada umakne, nekatere jokajo in prenašajo igračke, manj so zainteresirane za vas in za igro. Boste razumeli navidezno brejost in jim pomagali skozi to obdobje z več sprehodi in več igre?

Kosmato življenje

1. Življenje psov je v povprečju dolgo od 10 do 15 in več let. Ali se lahko zavežete, da boste zanj skrbeli skozi celotno pasje življenje in mu stali ob strani "v dobrem in slabem"?

2. Nakup mladička je, čeprav se morda tako ne zdi, še najcenejša stvar. Hrana, cepljenje, igračke, povodci, skledice, ležišča, šolanje, veterina ... stroški, stroški, stroški ... Ali vaša denarnica in vi to prenesete?



3. Dopusti, kavice, kosila ... Bo šel pes lahko z vami, oziroma ali imate možnost za njegovo varstvo, če pes ne bo šel z vami? Ali se boste lahko odpovedali dopustu v kraju kjer pes ni zaželjen? Boste lahko "preživeli" brez kavice ali kosila v lokalu, kjer pes ni zaželjen?

4. Kako težko vam je pobrati pasji iztrebek na zelenici ali cesti?

5. Prva navdušenost bo bledela in vse bo postajalo rutina. Pes pa bo še vedno rabil ljubezen, igro in vsaj tri sprehode v dežju, mrazu in v sončku. Se lahko zavežete, da vam to ne bo težko niti po 8-ih letih?



6. Pes zboli ... Sredi noči bo treba z njim ven, tudi nekajkrat na noč. Morda zaradi odhoda na veterino ne boste mogli v službo. Ste prepričani, da to zmorete, da si to lahko privoščite?

7. Če je bil pes namenjen otroku, bo do sedaj (99%) ta otroška navdušenost že davno mimo. Na vrsti je odrasel član družine, da prevzame odgovornost (če je ni že do sedaj). Se tega res 100 % zavedate? Boste to tudi storili? NIKDAR ne kupujemo psa za otroka!

8. Morda bo avto umazan, hiša potacana. Sesalec in krpa pojeta vsak dan! Radi čistite?

9. Pes je družinski član ... Bo vaše prijatelje in sorodnike motila njegova prisotnost? Bo pes lahko z vami tudi, ko bo v hiši zabava, piknik?

10. Imate hišo in vrt? Super! Pa je vrt ograjen in izhodi varno zaprti?



11. Imate doma v družini red in usklajenost vseh družinskih članov? Psi namreč odlično izkoriščajo situacije, če "vsak vleče po svoje" ali "če nekdo nekomu nagaja"!

12. Si želite v prihodnosti dojenčka? Ste 100% prepričani, da bo imel pes enak položaj in ugodnosti tudi, ko dojenček pride? Bo pes lahko ob dojenčku (seveda pod vašim nadzorom) od prvega dne naprej? Boste lahko vzgajali in se razdajali dvema naenkrat?

13. Psi so živa bitja in tako kot ljudem, se tudi njim zgodi bolezen in smrt. Na izgubo nismo nikdar pripravljeni, pa vendar ... Ste mu pripravljeni stati ob strani do zadnjega diha?

14. Ste pomislili, da bi dali psa "za darilo"? NIKAR! Psa si mora izbrati vsak sam. Še manj pa je pes primeren kot darilo za otroke!

15. Morda pride nekoč v vaše življenje nov partner ... Boste dovolj močni in še imeli odgovornost do psa, da mu boste povedali, da vas "dobi samo v paketu s psom"?

16. Vzgoja, vzgoja, vzgoja ... Vse je odvisno od človeka! Se boste zavedali svojih napak in jih tudi sprejeli kot vašo odgovornost, če bo pes kdaj renčal, šavsnil, uničil? Ste se pripravljeni spopasti z njimi (napakami) in jih odpraviti?



Tibetanski terier

17. Tibetanski terierji so ljubke "muce", a hkrati odločni psi! Ste dosledni in odločni tudi vi?

18. TT –ji živijo v hiši s svojimi ljudmi. Ste se odločili za psa, ki bo lahko bival z vami v vaši kuhinji, dnevni sobi ...?

19. TT-ji so zelo bistri in iznajdljivi psi. Ste se odločili za psa, ki je tako pameten, da zna poskrbeti zase in da se njegov svet ne začne in konča samo pri vas? Za psa, ki se mu ne da do onemoglosti ponavljati "vaj iz poslušnosti", ker le te osvoji takoj ... nato pa si želi malo bolj razgibanega in domišljiskega učenja?



20. TT-ji niso psi "na gumb". Če jim je dolgčas, si poiščejo zabavo sami. Če mislijo, da je vaje preveč in da je čas za igro, vas bodo v to tudi poskusili prepričati. TT-ji niso "sužnji človeka"! Je to pes za vas? Ali si želite drugačnega psa - takega, ki vas bo vse in vedno poslušal?

21. TT-ji so klovni. Se radi zabavate?

22. Tibetanček je dolgodlak pes ... imate čas, da enkrat na teden konkretno (od ure do dveh ur) prečešete njegov kožušček in enkrat na mesec skopate (3 ure) zverinico?



Sems Kyi Bu
Morda se bo kdo name zaradi teh vprašanj tudi jezil. In, če ste med tistimi, preberite še enkrat zgodbico Kako si lahko to storil?. Verjamem, da me boste ob ponovnem branju razumeli, kajti takih zgodbic je na tisoče in pišejo jih čisto zaresni psi.

V našem domu "Sems Kyi Bu" si želimo le to, da so naši mladički srečni, zdravi in ljubljeni, ter da njihove družinice - če to želijo - postanejo naši družinski prijatelji. To je bistvo našega "dela" s tibetanskimi terierji.

Tu pa se naša želja še ne konča. Želimo si sreče, ljubezni in varnosti za vse pse tega sveta. Torej, kjer koli že ste in kamor koli vas pot nese, prosim, imejte radi in spoštujte ta velika in mala čudovita kosmata bitja!



Hvala.

Tekst in fotografije: Nataša Čok


Članek in fotografije so avtorsko zaščiteni in jih je prepovedano kopirati.
mojpes.net


  • Debata na mojpesForumu
  • Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
    domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

    2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
    Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
    splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.