mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 8  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


(1) 2 3 »
Dodal/a jana 28.9.2015 8:37:49 (3046 prebrano)

Slovenci zmagovalci na svetovnem prvenstvu reševalnih psov 2015

Enota reševalnih psov Slovenije z navdušenjem obvešča, da je Slovenija dobila novo svetovno prvakinjo v iskanju pogrešanih oseb - v iskanju pogrešanih oseb v gozdu je zmagala Nevenka Štor s svojo psičko Neli. Na stopničkah je stal še Andrej Sterle s psičko Gezo, ki je dosegel prav tako odlično tretje mesto v iskanju pogrešanih v gozdu. Enota reševalnih psov Slovenije pa je dosegla poleg naslova svetovne prvakinje tudi zmagovalno mesto v ekipnem seštevku.


Nevenka Štor in Neli, ERPS
foto Zveza vodnikov reševalnih psov Slovenije


Dodal/a jana 30.9.2014 11:42:49 (4998 prebrano)


20. svetovno prvenstvo za reševalne pse, Nova Gorica, 24. - 28. 9. 2014

Od 24. do 28. septembra 2014 je v Novi Gorici potekalo 20. svetovno prvenstvo za reševalne pse, ki ga je organiziralo Društvo reševalnih psov Nova Gorica v sodelovanju z Društvom za reševalne pse Burja ter Mestno občino Nova Gorica in Kinološkim društvom Nova Gorica. Prvenstva se je udeležilo 118 tekmovalnih parov iz 22 držav, poleg evropskih tudi iz Argentine, Južne Koreje, Ukrajine, Rusije in Japonske.

Slovenske barve so uspešno zastopali:

Iskanje pogrešanih oseb v naravi:
2. mesto: Modic Borut & Ray of Light (KVRP)
4. mesto: Bezovšek Tinkara & Shadow Meudail Astor (ERPS)
7. mesto: Štor Nevenka & Neli - Paris of Varaždin (ERPS)
10. mesto: Starman Roman & Blackthorn Idunn (DRPB)

Iskanje pogrešanih v ruševini:
3. mesto: Žunič Andrej & Haron Adin Dom (KVRPK)


Žunič Andrej in Haron Adin Dom
foto Vinko Lavtižar, IRO WCH 2014


Dodal/a jana 17.5.2014 9:00:01 (1530 prebrano)


V Ljubljani in Zagorju potekajo mednarodni IRO izpiti reševalnih psov

Od 16. do 18. maja v Ljubljani in Zagorju potekajo IRO izpiti, ki se jih bo udeležilo 76 reševalnih parov iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Slovaške in Slovenije. Prek uspešnega nastopa si lahko udeleženci odprejo pot do svetovnih prvenstev oziroma z dobrimi rezultati potrdijo svojo pripravljenost za udeležbo na iskalnih akcijah.

Mednarodna organizacija reševalnih psov (Internationale Rescue dog Organisation - IRO) je letos dodelila ene izmed 31 izpitov reševalnih psov, ki so razpisani v IRO koledarju, svoji članici, Enoti reševalnih psov Slovenije.


Dodal/a jana 25.3.2013 19:07:47 (2095 prebrano)

Vaja iskanja pogrešanih oseb za območne enote

V soboto, 23. marca 2013, je Kinološko društvo reševalnih psov Celje v okolici Šmartinskega jezera organiziralo Vajo iskanja pogrešanih oseb za območne enote.

Na "prikazni akciji", ki se je je udeležilo 12 vodnikov s psi, so potekale istočasno tri preizkušnje - orientacijska preizkušnja, GPS preizkušnja in pregled gozdnega terena. Tovrstne preizkušnje so za stalno pripravljenost in usposobljenost vodniških parov ključnega pomena, saj se tako vodniki kot psi vselej srečujejo z različnimi preprekami in izzivi.


Dodal/a jana 30.3.2010 12:57:19 (3380 prebrano)
Reševanje

Kaj je mantrailing?

Mantrailing je iskanje pogrešane osebe s pomočjo psa. Izraz izhaja iz angleščine: iz besed man = oseba in trailing = sledenje.

Pri mantrailingu se pes orientira po sledi vonja človeka - po njegovem individualnem vonju. Te lastnost koristijo vodniki psov, da lahko tudi v mestu najdejo pogrešano osebo.

Razlika med mantrailingom in sledenjem:
Pri mantrailingu se pes orientira po individualnem vonju človeka.
Nasprotno se pri sledenju išče po poškodbah tal.


Dodal/a jana 22.9.2009 11:05:25 (3769 prebrano)



11. Talanov memorial v znamenju severnih Primorcev

Ljubljana, 20. september 2009 - Enajsti memorial Boža Talana, ekipno tekmovanje vodnikov reševalnih psov, je letos pripadel reševalcem Kinološkega društva (KD) Tolmin. Drugo mesto so zasedli njihovi kolegi iz KD Nova Gorica, tretje pa domačini iz KD Šmarna gora. Tradicionalna prireditev, s katero se slovenski reševalci vsako leto spomnijo na tragično umrlega kolega in kinološkega sodnika Boža Talana ter kolegico Mojco Plaznik, se je končala v soboto zvečer na vadbišču KD Šmarna gora - Tacen. Edino tovrstno tekmovanje reševalskih trojk pri nas namreč organizira tamkajšnja Enota reševalnih psov, letos pa se ga je udeležilo 13 ekip iz Slovenije in ena s Hrvaške.


Zmagovalna ekipa KD Tolmin


Dodal/a jana 6.7.2008 21:30:41 (4887 prebrano)

Roman Starman in Kana prva na svetu

Samobor, 6. julij 2008 – Koprčan Roman Starman je od danes najboljši vodnik reševalnega psa na svetu. S svojo labradorko Kano je na 14. svetovnem prvenstvu vodnikov reševalnih psov, ki je potekalo med 30. junijem in 6. julijem v Samoborju na Hrvaškem, osvojil prvo mesto v iskanju pogrešanih v naravi. Njegov uspeh so dopolnili še Urška Novel s 3. mestom v isti disciplini. Ekipno so Roman, Urška in Jerneja Ternovec zasedli drugo mesto. Uspešen je bil tudi član kranjskega Kluba vodnikov reševalnih psov (KVRP) Jure Pribičevič, ki je s svojim zlatim prinašalcem Panom v iskanju zasutih v ruševini zasedel 6. mesto. Prvenstva, ki ga je organiziral Hrvaško združenje za šolanje reševalnih psov (Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa) in na katerem so bili 103 vodniki iz vse Evrope, Koreje in Japonske, se je udeležilo 15 slovenskih vodnikov reševalnih psov, članov Enot reševalnih psov Slovenije (ERPS) kinološke zveze Slovenije, Društva vodnikov reševalnih psov Slovenije (DVRPS) in KVRP.


Roman Starman in Kana


Dodal/a jana 2.10.2006 12:51:01 (4903 prebrano)
Reševanje

Spomin na Božota in Mojco

V Enoti reševalnih psov (ERP) Kinološkega društva Šmarna gora so zadnji septembrski konec tedna znova dokazali, da so izvrstni organizatorji. Že osmo leto zapored so organizirali Talanov memorial, prireditev na kateri se vsako leto zbere več slovenskih vodnikov reševalnih psov s svojimi kosmatinci. Vsako leto pa se jim pridružijo tudi kolegi iz tujine – letos so bili to madžarski in slovaški reševalci. Skupno je letos nastopilo 14 reševalnih trojk.

Memorial Boža Talana, kot je uradno ime enodnevne prireditve, je posvečen dolgoletnemu kinološkemu sodniku in vodniku reševalnega psa, predvsem pa dobremu prijatelju Božu Talanu, ki se je leta 1998 smrtno ponesrečil v prometni nesreči ob vračanju s poletnega tabora reševalnih psov. Letos pa je bila prireditev posvečena tudi prijateljici in vodnici reševalnega psa Mojci Plaznik, ki je umrla v tragični nesreči, ko se je poleti na Svetovnem prvenstvu reševalnih psov v Švici podrl prireditveni šotor.


Dodal/a jana 2.10.2006 12:38:34 (4304 prebrano)
Reševanje

Vodniki reševalnih psov smo znani po tem, da se radi udeležujemo takšnih in drugačnih dobrodelnih prireditev in preventivnih akcij. Radi se namreč odzovemo vsakemu povabilu, s katerim na svoj način pripomoremo k ozaveščanju ljudi. Tokrat smo se člani Enote reševalnih psov Obala Koper odzvali vabilu članov Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPVCP) občine Izola, ki so z republiškimi in piranskimi kolegi na plaži v Simonovem zalivu organizirali preventivno akcijo v okviru projekta EUCHIRES. Akcija, v kateri Slovenija sodeluje skupaj s 14 evropskimi državami, je bila namenjena ozaveščanju staršev in otrok o tem, kako pomembno je, da so v avtomobilu vedno pripeti. Otroci pa jo poznajo zaradi priljubljene figurice pasavčka, ki jo dobijo, ko so v avtomobilu pripeti z varnostnim pasom. Poznajo jo tudi po geslu »Red je vedno pas pripet!«.

Nekje med skoraj tisočglavo množico izolskih in piranskih otrok, starih med šest ter 12 let, smo tako svoje mesto našli tudi mi s svojimi kosmatinci. Ob zvočni kulisi čukov, ki so zabavali občinstvo, smo otrokom poskušali povedati in pokazati vse, kar znamo. Predstavili smo jim svoje delovanje, jim pokazali, kako so naši kužki poslušni, jim povedali, kako naj se obnašajo ob srečanju z napadalnim psom in dokazali, da naši kužki najdejo tudi skrite (oziroma v resničnem življenju pogrešane) ljudi. A če smo se še tako trudili biti resni, so otroke najbolj zabavali trikci in norčije, ki so jih uganjali naši kužki. Pa nič za to! Skupaj z malčki smo se namreč zabavali tudi mi. Prav tako tudi policisti, gasilci, reševalci in vsi, ki so otrokom v nekaj uricah poskušali pokazati, s čim vse se ukvarjajo.


Dodal/a jana 4.8.2006 10:08:18 (3486 prebrano)

Pismo iz 'groba'

V Kopru je bila zadnji četrtek v juliju vaja Mobilne enote reševalnih psov za hitro posredovanje ob potresih doma in v tujini (MERP). Ponavadi sem zadolžena za opazovanje, vlečenje na ušesa in pisanje vtisov. Vendar mi tokrat ni uspelo, saj sem pristala v 'grobu', kjer sem lahko zrla le v temo, se v vročem poletnem večeru potila, poslušala, kdaj bodo psi prišli do mene in ugibala, kateri me je našel in nalajal.

Torej, kje se je 'zataknilo'? Zakaj o še eni uspešni vaji naših najbolj usposobljenih reševalcev, članov MERP, ne morem kaj dosti povedati? Ker me je takoj, ko sva se z Davidom pripeljala na delovišče, ujela vodja delovišča Vera Mikolič in mi dodelila nalogo markerja. Po koncu vaje sta me vodja ERP Obala-Koper in gostitelj tokratne vaje Roman Starman ter vodja MERP Tone Grad vprašala, kaj bom napisala o vaji. Nič, ker nimam pojma, kaj se je dogajalo! Bila sem namreč dve uri v 'grobu'. "Pa napiši 'pismo iz groba'", je rekel Tone. No, pa naj bo.


(1) 2 3 »
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.