mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 5  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


(1) 2 3 »
Dodal/a jana 19.10.2018 15:30:53 (5505 prebrano)

Statistike UVHVVR in KZS o uvozu psov

Da je celotna Evropa soočena z nelegalnimi transferji živali iz vzhoda in juga na zahod, ni več nobena skrivnost. Nekateri navajajo visoke številke 'preseljenih' živali in milijonske zaslužke v evrih ter funtih. Uradnih številk nelegalno izvoženih in uvoženih živali seveda ni, so le ocene. Ne moje, sem jih pa prebrala v medijih in že nekajkrat povzela. Kot vsi drugi. Prav je 25.000 v Slovenijo uvoženih in 'uvoženih' psov (vir zurnal24.si), morda tudi 15.000 ali 35.000. Prav je 300.000 do 400.000 letno iz držav bivše Jugoslavije izvoženih in 'izvoženih' psov in mačk (vir tiskana verzija svet24.si in srpskacafe.com), morda je prav tudi 250.000 ali 500.000. Prav je tudi 5.179 v letu 2017 in 3.325 v prvi polovici leta 2018 v Srbiji uradno opravljenih titer testov (vir facebook skupina Brez cenzure za dobrobit životinja), med katerimi ni prešvercanih psov, saj se za njih titracije ne opravljajo, sploh ne za tiste, ki potujejo v EU brez ali z romunskimi ter bolgarskimi dokumenti.

Prav je tudi katerakoli uradna številka, ki sem jih kot informacije javnega značaja (IJZ) pred dnevi dobila od Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Prav pa so tudi vse številke, ki sem jih o vpisu v Slovensko rodovno knjigo (SLR) dobila od Kinološke zveze Slovenije (KZS). Tako pred prejemom teh številk kot sedaj pa z gotovostjo vem, da med njimi ni niti enega nečipiranega uličnega psa, ki je prišel v Slovenijo v zadnjih letih, vemo pa, da jih zavetišča redno pobirajo po slovenskih gmajnah. Pse z jasno izraženim vedenjem, ki je značilno za ulične pse. Da niso prišli od tam, ker niso čipirani? Hm ..., kako to veste, če pa niso čipirani?

Uradna statistika UVHVVR

Torej, od UVHVVR sem dobila dve tabeli in obe objavljam točno taki, kot sem ju prejela.


Dodal/a jana 18.9.2018 11:56:36 (10093 prebrano)

UVHVVR o uvozu psov iz BIH in Srbije

Slovenski aktivisti, ki se ukvarjajo z 'reševanjem' psov z balkanskih ulic tako, da jih vozijo v posvojitve v Slovenijo, s svojimi podporniki venomer ponavljajo, da je njihovo početje legalno, ne povedo pa podrobnosti. Način, na katerega lahko nekdo iz tujine v državo pripelje psa, je zakonsko predpisan, zato sem se obrnila na Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (v nadaljevanju UVHVVR) s prošnjo, naj preprosto in razumljivo razložijo, kako legalno posvojiti uličnega psa iz Bosne in Hercegovine (v nadaljevanju tudi Bosna ali BIH). Objavljam moja vprašanja in njihove odgovore.

UVHVVR o netrgovskem premiku psov iz Bosne

mojpes.net: Kakšen je pravilen in legalen uvoz zapuščenega psa iz Bosne in Hercegovine v Slovenijo? Predvsem me zanimajo dokumenti ob izvozu, prevozu, uvozu in vpisu v CRP, ki zagotavljajo, da bo zapuščenega psa iz BIH brez zapletov in legalno mogoče uradno prepisati na slovenskega posvojitelja?

UVHVVR: Zakonodaja Evropske Unije določa harmonizirana pravila tako za netrgovski vstop s psom iz tretjih držav v Evropsko Unijo, kot tudi za uvoz psov iz tretjih držav v Evropsko Unijo.

Netrgovski premik pomeni kakršen koli premik, katerega namen ni niti prodaja niti prenos lastništva hišne živali. Lastnik je fizična oseba, ki je v identifikacijskem dokumentu navedena kot lastnik.

Za netrgovski premik je pomembno vedeti, da mora potovati tudi lastnik, pri čemer namen premika ni menjava lastništva.

Splošni pogoji za netrgovski premik psa iz Bosne in Hercegovine v Slovenijo:
• omejeno število živali do vključno 5 živali na lastnika ali pooblaščeno osebo;
• identifikacijski dokument živali - veterinarsko spričevalo* vključno s pisno izjavo**, na voljo;
• transponder (mikročip) ali jasno čitljivo znamenje, ki je bilo vtetovirano pred 3. julijem 2011;
• veljavno cepljenje proti steklini.

* Vzorec Veterinarskega spričevala za netrgovske premike psov, mačk ali belih dihurjev v Unijo je določen v Prilogi IV Izvedbene uredbe Komisije (EU) št. 577/2013 in je bila dopolnjena z Izvedbeno uredbo Komisije (EU) št. 2016/561.
** K spričevalu mora biti priložena tudi pisna izjava, kot je določena v delu 3 Priloge IV Izvedbene uredbe Komisije (EU) št. 577/2013 - izjavo podpiše lastnik - izjava o tem, da namen premika ni menjava lastništva.

Spričevalo mora potrditi uradni veterinar v BIH. Vstop v EU iz navedenih tretjih držav ali ozemelj izven EU je dovoljen le preko vstopnih točk za potnike, kjer pristojni organ opravi preverjanje dokumentov in identitete hišnih živali. Lastnik ali pooblaščena oseba je odgovoren, da na vstopni točki za potnike naveže stik s pristojnim organom ter mu predloži identifikacijski dokument hišne živali in omogoči preverjanja glede hišne živali.

Lastnik mora v sedmih dneh psa registrirati/vpisati v slovenski centralni register psov pri svojem veterinarju v ambulanti. Ob tem mora predložiti vso potrebno dokumentacijo za netrgovski premik iz BiH v Slovenijo (EU). V kolikor veterinar ugotovi, da je dokumentacija ustrezna - pes dobi EU (slovenski) potni list za hišne živali.


Dodal/a jana 26.2.2016 21:54:12 (1757 prebrano)

EU: Preprečevanje tihotapljenja hišnih živali

Evropski parlament je v četrtek, 25. 2. 2016, sprejel priporočila, da bi si morale članice Unije izmenjevati podatke o registriranih psih in mačkah, saj nezakonita trgovina s hišnimi živalmi narašča. Živali se pogosto zlorabljajo, povečuje se tveganje širjenja nalezljivih bolezni, nezakonita trgovina z njimi, vključno z divjimi in eksotičnimi živalskimi vrstami, pa je vedno bolj povezana z organiziranim kriminalom.

Nezakonodajna resolucija poziva Komisijo, naj zagotovi, da bodo imele vse države članice tehnično usklajene registre mačk in psov ter razmisli o uvedi registracije in baz podatkov tudi za druge hišne živali. Ustrezno ukrepanje bi zmanjšalo možnosti za ponarejanje dokumentov in nezakonito trgovino, s čimer bi izboljšali dobrobit živali, zaščitili javno zdravje in zdravje živali ter zagotovili učinkovito sledljivost znotraj Unije.


Fotografija je simbolična, arhiv mojpes.net


Dodal/a jana 11.11.2014 9:35:53 (20173 prebrano)

Skrivnosti Centralnega registra psov

V soboto, 8. novembra 2014, je potekala na Valu 202 radijska oddaja Noetova banda z naslovom Centralni register psov. Vodila jo je Veronika Gnezda, v radijskem studiju pa je imela gostjo, višjo svetovalko Urško Kos, ki je na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin odgovorna za vsebino registra psov.

Kljub skopo odmerjenemu času sta sogovornici uspeli nanizati celo vrsto pomembnih informacij za vse lastnike psov in za tiste, ki nameravajo to šele postati, pa tudi za firbce, ki nas zanimajo številke v registru, je bilo nekaj uporabnih podatkov.

Precej strašljivo je, da je število nevarnih psov v zadnjih petih letih poskočilo z 274 v juniju 2009 (vir rtv.slo.si) na 549 do februarja 2010 (vir radiokrka.com) in kar na 1.896 v novembru 2014. Kljub mnogim aktivnostim Kinološke zveze Slovenije in strmem naraščanju števila društev in drugih pravnih oseb, ki se ukvarjajo z vgojo psov, imamo še vedno samo en odobren program za šolanje nevarnih psov in samo enega izvajalca, ki je pooblaščen za prevzgojo nevarnih psov (vir uvhvvr.gov.si). Ostalih kinologov prevzgoja nevarnih psov ne zanima?


foto arhiv mojpes.net


Dodal/a jana 14.2.2014 11:17:48 (7170 prebrano)

Poziv lastnikom psov - preverite svoje podatke v CRPSi

Vsak pes v Republiki Sloveniji mora biti označen, vpisan v register psov in redno cepljen proti steklini.

Konec leta 2013 je začel veljati nov Pravilnik o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline (Ur.l.RS 98/2013). Nadzor nad cepljenjem proti steklini Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin izvaja tudi s pomočjo Centralnega registra psov, zato je za varovanje zdravja ljudi in živali pomembno, da so v Centralnem registru psov podatki pravilni. Z namenom, da bi del neurejenih podatkov uredili, Uprava v letu 2014 vsem, ki so v registru vpisani kot lastniki psov, pošilja izpise iz Centralnega registra psov.

V poslanem izpisu lastnike pozivamo, da preverijo podatke v registru in jih v primeru, da podatki v izpisu niso pravilni, napotimo, da podatke ustrezno uredijo v katerikoli veterinarski organizaciji s koncesijo za cepljenje psov proti steklini. Ob tem so vsi lastniki psov seznanjeni s spremembami predpisov v letu 2013. Lastniki, ki so v letu 2013 opravili cepljenje svojega psa oziroma psov, bodo hkrati obveščeni tudi o obveznosti ponovnega cepljenja.

Centralni register psov je register vseh psov v Republiki Sloveniji, v katerem se beležijo podatki o psu in njegovem lastniku.

Register ni javno dostopen, lahko pa v del podatkov o svojem psu vpogledate preko spletne aplikacije, ki jo najdete
TUKAJ.


foto mojpes.net 2013


Dodal/a jana 24.1.2014 15:59:36 (2893 prebrano)

Nadzor UVHVVR nad podatki o cepljenju psov v CRPsi

Konec leta 2013 je začel veljati nov Pravilnik o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline (Ur.l.RS 98/2013).

Povdarki so:
- cepljenje psov proti steklini ostaja obvezno, spremenjen je le sistem cepljenja;
- v letu 2014 je potrebno cepiti vse pse;
- vsak pes mora biti cepljen tri leta zapored;
- o nadaljnjih cepljenjih, po navodilih proizvajalca cepiva, bodo lastniki obveščeni s strani veterinarja.

Več o novem sistemu cepljenja psov proti steklini najdete TUKAJ.

V zadnjem času se po spletu pojavlja vedno več manipulacij o tem, da se Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (v nadaljevanju Uprava) pripravlja na 'čiščenje' Centralnega registra psov (v nadaljevanju CRPsi) in kaznovanje vseh, ki psov niso pravočasno cepili ali odjavili oz. v registru spremenili podatkov, poleg tega pa tudi o postopku za časovno odložitev cepljenja, v kolikor je pes bolan. Za točne podatke smo vprašali Upravo.

"Z namenom obveščanja in osveščanja lastnikov psov je Uprava pripravila letake ki bodo dostopni lastnikom psov v veterinarskih ambulantah, zavetiščih in društvih. Uprava bo letos po pošti pošiljala lastnikom redno cepljenih psov obvestila o datumu naslednjega cepljenja v mesecu pred potekom veljavnosti cepljenja. Vsi lastniki psov (po podatkih iz CRPsi) pa bodo pozvani, da preverijo in po potrebi uredijo podatke v registru pri svojem veterinarju. Obveščanje bo potekalo konec januarja in februarja. V pripravi je tudi spletna stran z dodatnimi informacijami in spletna aplikacija, preko katere bodo lastniki lahko vpogledali v podatke svojega psa.

Cepljenje je edina učinkovita zaščita pred steklino in prenosom te izredno nevarne zoonoze na ljudi, zato ostaja cepljenje psov še naprej obvezno. Tudi nov Pravilnik ne predvideva nobenih odstopanj od predpisanega sistema cepljenja. V primeru objektivnih razlogov, zaradi katerih pes ne more biti cepljen v predvidenem roku, se lahko lastniki posvetujejo z lečečim veterinarjem."

Jana Pahovnik
24. 1. 2014

del letaka UVHVVR, za povečanje kliknite na sliko


Dodal/a jana 3.12.2013 15:16:44 (10617 prebrano)

Cepljenje proti steklini – spremenjena pravila

29. novembra 2013 je bil v Uradnem listu objavljen nov Pravilnik o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline, ki prinaša tiste spremembe, ki jih je avgusta letos v medijih napovedal minister za kmetijstvo in okolje. Navedenega pravilnika se lahko lastniki psov razveselimo, saj uvaja obvezna letna cepljenja samo za prva tri leta, potem pa v skladu z navodili proizvajalca.

Lastniki psov moramo psa prvič cepiti proti steklini (primarno cepljenje) v starosti od 12 do 16 tednov. Najpozneje ob prvem cepljenju morajo biti psi označeni in vpisani v centralni register psov v CIS VET (v nadaljnjem besedilu: register psov). Če lastnik psa s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji opravi cepljenje iz tega pravilnika v drugi državi, mora najpozneje v 30 dneh od opravljenega cepljenja veterinarski organizaciji predložiti dokazilo o opravljenem cepljenju, ki ga veterinarska organizacija vnese v register psov.

Drugo in tretje cepljenje psov je treba opraviti v razmakih do 12 mesecev od predhodnega cepljenja, vendar dve zaporedni cepljenji ne smeta biti opravljeni v istem koledarskem letu. Za tretje cepljenje se uporabijo cepiva, ki zagotavljajo imunost več kot eno leto. Vsa nadaljnja cepljenja se opravijo v skladu z navodili proizvajalca cepiva.

Če se drugo, tretje ali nadaljnja cepljenja ne izvajajo v rokih iz prejšnjega odstavka, se cepljenje po prekinitvi šteje kot prvo cepljenje.

Ker je nekje treba začeti, predvideva pravilnik v prehodnih določbah, da morajo biti v letu 2014 cepljeni vsi psi, kar se šteje kot:
- drugo cepljenje, če je iz spremljajoče dokumentacije ali uradnih evidenc razvidno, da je bil pes cepljen v letu 2013; ali
- tretje cepljenje, če je iz spremljajoče dokumentacije ali uradnih evidenc razvidno, da je bil pes cepljen v letih 2012 in 2013.


Dodal/a jana 21.8.2013 9:49:54 (2624 prebrano)

Napovedana sprememba pravilnika o cepljenju proti steklini

20. avgusta 2013 je v prostorih Ministrstva za kmetijstvo in okolje (MKO) potekalo srečanje med vodstvom Kinološke zveze Slovenije (KZS) in ministrom mag. Dejanom Židanom. Srečanje je bilo sicer zaprto za javnost. Na portalu ministrstva so pred srečanjem objavili, da bo tema razgovora sodelovanje zveze pri projektih, ki vključujejo kinologijo.

Minister za kmetijstvo, mag. Dejan Židan, je isti dan na svojem facebook profilu objavil sledeče: "Na današnjem srečanju s predstavniki Kinološke zveze Slovenije smo predstavili novo odločitev. Na podlagi strokovnega mnenja in tudi pobud nevladnih organizacij spreminjamo pravilnik o vakcinaciji psov proti steklini. Nov sistem bo predvidoma veljal od 1.1.2014 naprej. Obvezna bo vakcinacija v mladosti psa (dve ali tri vakcinacije), potem pa v skladu z navodili proizvajalca."


Dodal/a jana 1.7.2013 15:23:24 (2716 prebrano)

Potovanje znotraj EU - psi, mačke in beli dihurji

S 1. julijem 2013 je Hrvaška postala polnopravna članica Evropske unije. To posledično pomeni, da na meji med Hrvaško in Slovenijo ni več pregledov hišnih živali s strani pristojnih organov.

Z vstopom Hrvaške v Evropsko unijo sedaj za potovanje s hišnimi živalmi med Slovenijo in Hrvaško v skladu z Uredbo (ES) št. 998/2003 veljajo pravila za nekomercialne premike znotraj Evropske unije.

Nekomercialni premiki so premiki živali, kot so določeni z Uredbo 998/2003 in predpisi, ki urejajo premike in uvoz kopitarjev z vsemi spremembami ter premiki živali na ozemlju RS, pri katerih ni neposrednega komercialnega učinka (npr. sezonska paša, sodelovanje na kulturni oziroma športni prireditvi, počitnice in izleti z živalmi, selitev lastnika skupaj z živalmi).


Foto: Klavdija Klemenc, 2009


Dodal/a jana 23.3.2013 14:33:46 (9920 prebrano)

Novosti, ki jih za lastnike psov prinaša ZZZiv-C

7. marca 2013 so poslanci sprejeli Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (ZZZiv-C). V veljavo stopi 2. aprila 2013.

24. aprila 2013 je Državni zbor potrdil uradno prečiščeno besedilo Zakona o zaščiti živali:
Zakon o zaščiti živali (uradno prečiščeno besedilo) (ZZZiv-UPB3)

Poleg najbolj odmevnih prepovedi, kot so prepoved cirkusov, v katerih nastopajo živali prostoživečih vrst, reje in lova na živali zgolj zaradi pridobivanja njihovih kožuhov, kož ali perja ter klanja živali brez omamljanja tudi pri obrednem zakolu, kar nekaj sprememb zadeva lastnike psov, zavetišča za zapuščene živali in društva za zaščito živali. Poglejmo, katere so te spremembe.

Prodaja, oddaja, nakup in posvojitev psa

V zadnjih letih je trgovina s psi v celotni Evropi zelo narastla in ilegalni komercialni transport živali postaja velik problem. Goljufije pri prodaji psov so zelo pogoste, predvsem pri prodaji 'pasemskih psov', ki jih ne spremlja dokumentacija, ki bi dokazovala njihov izvor in čistost pasme. Znane so t.i. 'pasje tovarne', ki v večinoma neustreznih razmerah masovno proizvajajo mladiče, jih predčasno odstavljajo in pošiljajo na dolgo pot, samice pa so praviloma preobremenjene, saj morajo skotiti čim več legel. S prepovedjo preprodaje psov, kar stopi v veljavo 1. maja 2013, in z evidentiranjem izvora psa, kar bo sicer prišlo v veljavo šele 1. januarja 2015, se bo preprečevalo ali vsaj omejevalo preprodajo mladičev.

Hišne živali se lahko osebam, mlajšim od 18 let, prodaja, oddaja ali podarja le ob navzočnosti enega od staršev ali skrbnika. Prodajalec, zaposleni v zavetišču ali oseba, ki podarja hišno žival, sme od vsake osebe, za katero domneva, da je mlajša od 18 let, zahtevati, da predhodno izkaže svojo starost z osebnim dokumentom. če oseba to odkloni, se ji ne sme prodati, oddati ali podariti hišne živali.

Prepovedana je prodaja psov, ki ne izhajajo iz lastne vzreje nosilca dejavnosti, kar bo pripomoglo k preprečevanju preprodaje pasjih mladičev z neznanim poreklom ali iz vprašljivih rej. To pomeni, da je prepovedana preprodaja psov, oz. da je dovoljena samo prodaja mladičev iz lastne vzreje.

Pomembna novost, ki se uvaja za obdobje po 1. 1. 2015, je izvor psa, kjer gre za ukrep, ki bo pomagal preprečiti goljufije na področju prometa s psi. Izvor psa se za pse, skotene v Republiki Sloveniji, izkazuje s številko mikročipa ali druge označitve matere psa. če je pes posvojen iz zavetišča, se kot izvor psa šteje zavetišče. Pri trgovanju, uvozu ali nekomercialnem premiku psa se izvor psa izkazuje s predpisanim dokumentom, ki spremlja žival.


Foto: No Jinx


(1) 2 3 »
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.