mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 36  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Dodal/a jana 21.11.2018 11:11:01 (1577 prebrano)

Pred vžigom motorja poropotajte po pokrovu avtomobila

"V teh hladnih mesecih se muce rade pogrejejo in izkoristijo vsako priložnost, ki jo imajo pod avtomobili, ki so se pravkar ustavili. Ti so še topli. Mucke gredo na kolo in se spodaj grejejo ali pa splezajo tudi pod pokrov, v motor samega avtomobila.

Ko je torej voznik avtomobil vžgal, se je muca, o kateri je govor, porezala na jermenu samega motorja. Te ureznine se še zdaj vidijo. Dve rani sta bili zelo veliki, k sreči pa se danes, teden dni po nesreči, rane zelo lepo celijo. Mucka je tako za las ušla večji tragediji. Če bi se namreč ta jermenček zarezal še globlje v same mišice, bi imela muca odprto rano naravnost do same trebušne votline.

Ob mrzlih mesecih je treba biti pozoren na parkirane avtomobile. Poglejmo pod kolesa, poglejmo oziroma 'poropotajmo' po pokrovu avtomobila, če je kakšna živalca tja zašla, da se bo lahko pravočasno umaknila.


Vir rtvslo.si


Grafika rtvslo.si


Dodal/a jana 16.7.2018 15:54:55 (5131 prebrano)Dobrobit mačk je kompleksna tema in odgovornost za njeno izvajanje pade na številne organizacije in posameznike znotraj države.

Dobro počutje - dobrobit zahteva poznavanje težav in povezovanje vseh sodelujočih.

Mačke so čuteča bitja, zato so upravičene do zaščite pred nepotrebnim trpljenjem.

Za to morajo poskrbeti:

 • vlada, ki sprejema zakone o zaščiti živali,
 • lokalne skupnosti in vladni organi, ki izvajajo zakone in urejajo populacijo/poseljenost,
 • nevladne organizacije (NO) in posamezniki, ki opravljajo dela za dobrobit mačk, vključno z urejanjem populacije,
 • posamezniki - lastniki mačk,
 • tisti, ki živijo v okolju s prostoživečimi mačkami,
 • posamezniki, ki mačke vzrejajo in prodajajo,
 • veterinarji, ki mačke zdravijo.


 • Dodal/a jana 2.3.2016 11:51:59 (1603 prebrano)

  Mednarodna razstava mačk Ljubljana 2016

  27. in 28. februarja 2016 sta v prostorih Biotehniškega izobraževalnega centra v Ljubljani potekali 216. in 217. mednarodna razstava mačk, na katerih je bilo sodnikom in obiskovalcem na ogled več kot 200 predstavnic različnih mačjih pasem. Organizatorji so zabeležili tudi rekordno število obiskovalcev.

  V soboto je prvo mesto (BOB 1) med mladiči dosegla dolgodlaka kurilska bobtail samička iz Italije, ki je črne barve in klasično progastega vzorca. Naziv najboljše odrasle mačke med kastrati je prejel moder maine coon samček z lastniki iz Slovenije.

  V nedeljo je naziv najlepšega mladička prejela perzijska samička v želvovinasti barvi tigrasto progastega vzorca. Naziv najboljše odrasle kastrirane mačke je prejela v Sloveniji vzrejena modra samička pasme sveta birma.

  Zmagovalci posebnega izbora za najlepše leglo v soboto so bili mladički iz slovenskega vzrejališča pasme ragdoll.

  V soboto in nedeljo je naziv najboljše odrasle mačke na razstavi prejel samček pasme sveta birmanka v lilac barvi.

  Več fotografij ...

  Felinološko društvo Ljubljana


  Samček pasme sveta birmanka v lilac barvi.
  Foto Felinološko društvo Ljubljana


  Dodal/a jana 14.10.2014 12:22:28 (5787 prebrano)

  Razstava mačk skozi oči novinca
  Foto Jana
  Vse fotografije so avtorsko zaščitene in jih je prepovedano kopirati.


  Pretekli vikend sta bili v Celju dve mednarodni razstavi mačk, ki ju je organiziralo Felinološko društvo Celje. Na mačji razstavi nisem bila prvič, sem se pa prvič odločila dogajanje spremljati in 'pofotkati od začetka do konca' ter poskusiti osvojiti nekaj razstavnih pravil ter potek same prireditve. V soboto sem šla že zjutraj, kot velik ljubitelj mačk, s široko odprtimi očmi in željna novih informacij, najprej v družbo teh krasnih kosmatih bitij, šele na drugem mestu je bilo spoznavanje novih obrazov z mačje scene in druženje s starimi znanci iz pasje-mačjega sveta.


  Dodal/a jana 15.1.2013 23:20:26 (2435 prebrano)

  Sezona gripe: Lastniki dihurjev, ptic in mačk, pozor!

  Z Inštituta za varovanje zdravja poročajo o povečanem številu obolelih za gripo - lastniki dihurjev (previdnost velja tudi za lastnike ptic in mačk - ni ravno pametno, da vam rinejo v smrkajoč nos in da kihate vanje ...), ukrepajte temu primerno!

  Da ponovimo ...

  Klinični znaki pri dihurjih, ki se v večini primerov pojavijo približno 48 ur po okužbi, so podobni kot pri ljudeh - povišana telesna temperatura (40 °C in več), izcedek iz smrčka in oči, kihanje, kašljanje, utrujenost, slabša ješčnost.
  Bolezen je praviloma blaga in preide brez večjih zapletov, bolj občutljivi pa so mladiči ter starejše in že bolne živali. Lahko pa pride do zapletov v obliki sekundarne bakterijske okužbe (običajno pljučnice) - kar skušamo preprečiti s preventivno antibiotično terapijo.


  Dodal/a jana 22.8.2012 9:15:39 (17881 prebrano)

  Kako se lotiti nakupa pasemske mačke?

  Razmišljate o nakupu pasemske mačke? Perzijke, eksote, maine coon, ragdoll, siamke, birmanke, ruske ...?
  Svetujemo previdnost - ne pustite se opehariti. Pravočasno pridobite dovolj informacij!


  Pred nakupom vedno preverite:
  - ali so mladiči stari najmanj 12 tednov,
  - ali je vzreditelj registriran v eni od svetovnih mačjih zvez (FIFe, CFA, TICA, WCF, itd.),
  - ali so mladički/mački registrirani v eni od svetovnih mačjih zvez ((FIFe, CFA, TICA, WCF, itd.),
  - ali imajo mladiči in starši opravljene zdravstvene preglede ter obvezne in priporočene teste (testiranja so različna in odvisna od pasme),
  - ali so dokumenti regularni in originalni.

  Če ste v dilemi ali v dvomih, lahko v felinoloških zvezah oziroma njihovih rodovnih knjigah pridobite informacije o vzrediteljih in razpoložljivih mladičih.

  Ne nasedajte:
  - (pre)prodajalcem, ki poceni kupujejo in (ne)legalno uvažajo mačje mladiče vprašljivega porekla, videza ter zdravja iz tako imenovanih "kitten-mills" (tovarn mladičev) vzhodnih držav (Češka, Slovaška, Madžarska), držav bivše Jugoslavije in jih pri nas drago preprodajo;

  - ljudem, ki vam ponujajo mladiče nepreverjenega porekla, nepreverjenega zdravstvenega stanja in morda celo s ponarejenimi dokumenti o poreklu (rodovnik, potni list, čipi) in zdravstvenem stanju;

  - mamljivim in na prvi pogled poceni oglasom in ponudbam, ki jih najdete na oglasnih spletnih straneh, spletni straneh posameznikov, oglasih v tiskanih oglasnikih ter ostalih medijih;

  - ne nasedajte neetičnim ljudem, tako imenovanim "dvoriščnim rejcem" (backyardbreederjem), ki vam ponujajo "čistokrvne mačke brez dokumentov/rodovnika ".


  foto arhiv mojpes.net


  domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

  2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
  Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
  splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.