mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 17  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Nega : Čiščenje ušes, pregled šapic in krajšanje krempljev
Dodal/a jana 18.8.2003 21:11:48 (10212 prebrano)

Čiščenje ušes, pregled šapic in krajšanje krempljev

Čiščenje ušes
Ušesa pregledate tako, da primete uhelj in ga dvignete navzgor, tako da imate dober pogled v sluhovod. Zdravo uho je svetle rožnate barve, brez ušesnega masla. Če so sluhovodi poraščeni, je priporočljivo iz njih populiti dlako. To naredite s prsti ali pa z zaobljeno pinceto. Dlačice malo popudrajte, da boste imeli boljši oprijem, saj so ponavadi mastne in drsijo med prsti. Ne poskušajte izpuliti vseh dlak naenkrat! Primite samo po nekaj dlačic in hitro potegnite. Pulite postopoma - bolje večkrat po malo!

Če se v sluhovodih nabere ušesno maslo, ga odstranite z gazico, ki jo navijete okoli prsta. Nanjo kapnite malo olja, ker raztaplja ušesno maslo. Očistite samo zunanji del ušes - torej tam, kjer dosežete s prstom. V sluhovode ne drezajte z vatiranimi palčkami ali ostrimi predmeti!
Če pes otresa z glavo ali se praska po ušesih morate k veterinarju - verjetno ima vnetje ušes ali pa tujek v sluhovodu.

Pregled šapic in krajšanje krempljev
Šapice in blazinice so tisti del telesa, ki je najbolj na udaru, a jih spregledajo mnogi lastniki. Nanje pa celo leto prežijo nevarnosti - ureznine, tujki in klasje trave poleti, pozimi pa sol in poškodbe v zmrznjenem snegu. Prav tako se pojavljajo zlomljeni ali zalomljeni kremplji. Poškodbe blazinic in šapic se počasi celijo, zato jih je potrebno čim hitreje odkriti. Šapice morate pregledati po vsakem sprehodu, saj vzame samo minutko časa! Dvignite vsako nogo posebej, razmaknite prste in preglejte med prsti ter blazinice.

Dlako na podplatih je priporočljivo postriči. Tako se bo med blazinicami nabiralo manj blata in umazanije, lažje boste opravili pregled in našli morebitne poškodbe ali klasje trave, psu pa bo na gladkih površinah manj drselo.

Poglejte tudi v kakšnem stanju so blazinice. Če so zelo trde, hrapave ali celo razpokane, jih morate namazati z vazelinom ali posebno kremo, ki jo dobite pri veterinarju. Mazanje morate ponavljati več dni zapored. Pozimi po sprehodu tačke operite z mlačno vodo, da z njih odstranite sol.

Pozornost morate posvetiti tudi krempljem. Če se pes veliko giba po asfaltu oz. trdih površinah, se kremplji brusijo sami (vsaj na zadnjih nogah). Če pa zrastejo preveč, jih je treba skrajšati. To je zelo pomembno, saj predolgi kremplji psa ovirajo pri hoji, lahko se pojavijo celo deformacije šapic. Ne pozabite na peti krempelj, ki je ponavadi zelo zavit in se lahko celo zaraste v kožo.

In kako veste, da so kremplji predolgi?
Psa postavite na ravno površino. Če se kremplji dotikajo tal, so predolgi in potrebno jih je skrajšati. Za to potrebujete posebne klešče in pilico. Klešče morajo biti toliko ostre, da lepo odrežejo, ne pa razcepijo ali odkrušijo krempelj. Priporočljivo je krajšanje vsaj enkrat mesečno, lahko pa tudi pogosteje.



Torej - odrezati je treba predolg mrtev del kremplja, ne da bi pri tem poškodovali živi del, ki je močno prekrvavljen. Pri belih oz. svetlih krempljih lahko vidimo, kako daleč seže živi del. Pri črnih krempljih pa to ni vidno, zato krajšamo postopoma. Na skici si lahko ogledate, kje je treba odrezati. Če boste zarezali v živi del, bo močno zakrvavelo. Pri zelo dolgih krempljih živi del seže zelo daleč, zato krajšajte postopoma in zelo pogosto - najbolje kar vsak teden. Živi del se bo pomikal nazaj in sčasoma boste prišli na pravo dolžino kremplja.

Po krajšanju s kleščami uporabite še pilico in pobrusite ostre robove. To je še posebej priporočljivo pri psih, ki živijo v stanovanju, saj ostri kremplji poškodujejo ne samo vašo kožo, ampak tudi tla in pohištvo.

pripravila Tanja Bončina

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.