mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 8  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Otrok in pes : Nov projekt: Kužki spodbujajo k branju
Dodal/a jana 16.11.2008 16:29:14 (3741 prebrano)

NOV PROJEKT: KUŽKI SPODBUJAJO K BRANJU

(Piše: Željka Fon Zidar, predsednica Komisije otrok in pes KZS, saz@siol.net)

Tistega, ki ga sobotno popoldne v Salt Lake Cityju zanese pot v knjižnjico, dočaka prijetno presenečenje: razporejeni v krog tam sedijo otroci in na ves glas veselo berejo... Vendar, ti otroci berejo - psom! Njihovi poslušalci so psi, različnih velikosti in pasem. Pridno sedijo in napeto poslušajo. Vsaj zdi se tako...

R.E.A.D. (Reading Education Assistance Dogs)

Zgoraj omenjena skupina otrok sodi v okvir enega izmed bralnih krožkov v organizaciji ameriškega združenja "Intermountain Therapy Animals" (ITA) in bralni krožek R.E.A.D. (Reading Education Assistance Dogs) je le eden izmed krožkov, v katerih sodelujejo pasji terapevti.

R.E.A.D. program je sestavljen strokovno, v pomoč otrokom s težavami pri učenju branja in govornimi motnjami. Navidezno preprost program temelji na točno določenih pravilih in čeprav je vse skupaj od daleč podobo igri, v čemer je tudi ključ uspeha, so izvajalci izredno zadovoljni z doseženimi uspehi. Prvotno so program izvajali samo v ameriških večjih mestnih knjižnicah. Doseženi razultati pa so bili tako dobri, da so bralne vaje v prisotnosti psov uvedle tudi manjše področne knjižnice, R.E.A.D. program pa si je kmalu utrl pot na vse kontinente. Tudi v Slovenijo. Sproščenost in neobremenjenost otrok, ki berejo, sta bistvena pogoja za dosego ciljev.

Skupine otrok z motnjami govora in branja, sestavljene so iz otrok v starosti od pet do devet let, se v knjižnjicah redno zbirajo vsak teden, vendar samo za slabo uro. V tem času otroci na ves glas, kakor pač znajo in kolikor zmorejo, prisotnim psom - poslušalcem berejo zgodbe in pravljice.

Mladi bralci so trdno prepričani, da kužki njihovo branje ne samo napeto poslušajo, ampak tudi razumejo prebrano vsebino. Prav zato se otroci, ki jim branje pomeni veliko težavo in napor, pri branju izjemno potrudijo. Prepričani, da kužkov jecljanje, nepravilna izgovorjava in lomljenje besed prav nič ne moti, postajajo vse bolj pogumni in sproščeni. Kužki pa so tudi res hvaležno občinstvo; ne posmehujejo se napakam in ob zatikanju ne delajo zbadljivih opazk – le poslušajo, in so veseli sredine, ki jim posveča pozornost...

Pasji poslušalci so na svoje poslanstvo dobro pripravljeni. Seveda sedijo ob svojih vodnikih, ki njihovo pozornost vešče in neopazno usmerjajo v poslušanje nastopajočih. In verjemite, za kratek čas krožka se kužki v vloge poslušalcev imenitno vživijo.

Da se otroci res popolnoma vživijo v branje in verjamejo, da jih psi razumejo, pove naslednja izkušnja. Neki deček, ki se je psov močno bal in je najprej sodelovanje v krožku odklanjal, se je čez noč opogumil in terapevtom razložil presenetljivo odločitev: "Razmišljal sem in razmišljal, kaj naj storim, da se me bodo kužki bali... In našel sem odgovor: bral jim bom samo zgodbe o duhovih in strašljivke - to bo zagotovo pomagalo!"

Tudi pri zbiri psov za sodelovanje v bralnih krožkih veljajo pravila: psi naj bi bili prijetni na pogled, prijazni, dobro socializirani in vodljivi, negovani in zdravstveno pregledani, terapevtske dvojice vodnik-pes pa pred sprejemom v krožek obvezno opravijo dvo-urni pripravljalni tečaj. Pred tem vodniki psov prejmejo natančna navodila o tem, kako naj doma svojega ljubljenca navajajo na funkcijo poslušalca, na primer, naučijo psa gledati otroka v obraz, da je videti, kot da posluša. Vloga vodnika, čeprav je v ozadju, je izjemno velika in samo stabilen in dobro pripravljen vodnik je lahko v krožku uspešen. Zgodi se namreč, nemalokrat, da se otroku pri branju hudo zatakne in se zmede – takrat je nujno, da posreduje vodnik, vendar vedno samo v imenu psa. Obrne se k otroku in ga poprosi v imenu kužka: "Ah, moj Rexi pravi, da te ni dobro razumel – ali lahko še enkrat prebereš prejšnji stavek...? Tako rad te posluša, povej to še enkrat!"

Skratka, R.E.A.D. program je imenitna in zelo uporabna metoda in zametek ima že tudi pri nas...

JANA čARMAN - "Bralne urice z Mišo"

JANA čARMAN, ki je kot profesorica razrednega pouka redno zaposlena na Osnovni šoli Vide Pregarc v Ljubljani od leta 1996, ima odličen posluh za delo z otroci in psi. Že naslov Janine diplomske naloge Pes kot pomočnik oseb s posebnimi potrebami zgovorno pove, da se je od nekdaj razumsko znala usmeriti tja, kamor jo je vleklo srce. Tudi ko je na Pef v Ljubljani vpisala podiplomski specialistični študij na temo Pomoč z umetnostjo - smer likovna terapija, se je zavedala, kaj si v življenju želi. Prvega psa je dobila pri 12 letih, še kot deklica. Ime mu je bilo Šaro in spremljal jo je petnajst let. Kot pravi, se je takrat tudi prvič seznanila s Kinologom in od leta 2001 sodeluje s prispevki na Kinologovi strani Mladi kinolog, postala je članica Komisije otrok in pes KZS in leta 2004 pridobila v KD Šmarna gora naziv vodje vrste začetnega šolanja, najraje pa se v društvu, kot pravi, ukvarja s šolanjem otrok in je v društvu tudi ustanovila sekcijo Mladi kinologi. Ne samo to, ustanovila je tudi posebno skupinico za nastope, "Zverinice". Še marsikaj, povezanega s psi in kinologijo se Jana loteva z velikim veseljem, pa tudi načrtno in vztrajno.

Za Jano čarman je za slovenski prostor že zelo pomemben projekt - Pes kot pedagog pri vzgojno izobraževalnem delu z učenci z učnimi težavami pri slovenščini. V šolskem letu 2006 / 07 ga je izpeljala ob sodelovanju zunanje sodelavke dr. Petre Štrus, projekt pa bil potrjen tudi s strani Zavoda Republike Slovenije za šolstvo.

Letos je Jana čarman samostojno pripravila projekt "Bralne urice z Mišo". Temelji na programu R.E.A.D., njena pomočnica je terapevtska psička Miša. Program poteka v okviru pouka slovenščine in podaljšanega bivanja, k sodelovanju pa je Jana povabila tudi vse učiteljice in učence/ke nižjih razredov. O doseženih rezultatih nam bo Jana poročala ob zaključku šolskega leta, zaenkrat pa skrbno beleži poročila.

Psičko Mišo si je Jana "sposodila" od prijateljice, saj se njen Aro, ki ga je vzela iz zavetišča, za terapevtskega psa ni izkazal primeren.

Jana se stalno izpopolnjuje, ne miruje. Z Mišo sta se udeležili tudi prvega tečaja za terapevtske pse, ki so ga organizirali Ambasadorji nasmeha. Leto dni sta obiskovali tečaj in opravili kar precej zahteven izpit za terapevtski par, ki je obsegal teoretični in praktični del. "Za otroke so psi vedno hvaležna tema", pravi Jana, ki je zaorala ledino s svojim bralnim programom. Upamo, da se ji bo kmalu pridružil še kdo. Pa se slišimo, kako to gre pri vas, kajne?

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.