mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 6  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Stran (1) 2 3 4 »
Otrok in pes : Hojka Sukič - mlada kinologinja leta 2009
Dodal/a jana 17.2.2010 18:54:58 (17967 prebrano)

HOJKA SUKIč - PES OTROKU VOLK ALI PRIJATELJ

Hojko Sukič, avtorico do sedaj ene najboljših raziskovalnih nalog, kar smo jih od mladih kinologov prejeli, poznam skoraj od malega. Toda, ker živimo v različnih krajih, in se redko videvamo, mi ob prebiranju naloge kar ni šlo v glavo, da ima "mala deklica", kot jo imam v spominu, letos že 14 let! In to, da je mala Hojka, "spravila skupaj" tako zahtevno delo, to je ne samo presenečenje - ta njen uspeh in ogromen dosežek sta v zgled in ponos celotnemu slovenskemu kinološkemu podmladku! Res sem ponosna nanjo, in nisem edina. Ko boste še vi prebrali njeno raziskovalno nalogo, ki jo v celoti objavljamo na internetni strani KZS Komisija otrok in pes, se boste brez dvoma strinjali z mano in boste nanjo enako ponosni tudi vi.Hojka je rojena in živi v Mariboru, rada hodi v šolo, je odličnakinja, rada se uči ker se zaveda, da le z učenjem in delom lahko v življenju nekaj doseže. Tudi sošolci jo imajo radi, saj je že 7 let predsednica razreda. Vsa leta je odlična učenka, ki ima v spričevalu vsa leta zaključene same odlične ocene. Poleg tega se že od 4. razreda naprej udeležuje tekmovanj iz znanja. V 4. razredu je dosegla srebrno priznanje iz Vesele šole.

V 5. razredu je bila Hojka državna prvakinja v Veseli šoli, dobila je srebrno Turnerjevo priznanje za izjemno poznavanje zgodovine življenja Indijancev, bronasto priznanje iz logike in osvojila slovensko in angleško bralno značko.

V 6. razredu je bila ponovno državna prvakinja iz znanja Vesele šole, prejela je zlato priznanje za izredno poznavanje zgodovine na tekmovanju "Izumi, ki so spremljali zgodovino", osvojila slovensko in angleško bralno značko, prejela priznanje revije National Geographic junior za sodelovanje pri ustvarjanju revije s svojimi mnenji, prejela diplomo za uspešno sodelovanje v manekensko-plesni šoli Vulcano models in dobila je pohvalo za redno obiskovanje šmarnic. Pestro, kajne?

V 7. razredu je dobila državno priznanje Vesele šole za raziskovalno nalogo z naslovom "Ali računalnik ogroža televizijo", srebrno priznanje iz znanja Vesele šole, bronasto Vegovo priznanje, osvojila je slovensko, angleško, nemško in francosko bralno značko, dobila bronasto priznanje za likovne izdelke na 40. razstavi Likovni svet otrok, priznanje za Naj pustno šemo, priznanje na šolskem Prešernovem likovnem natečaju in diplomo za uspešno opravljeno začetno manekensko šolo.

V 8. razredu se je udeležila muzejskega projekta Mali simpozij, kjer je pripravila in predstavila "referat o narodnih nošah na Slovenskem". Osvojila je že slovensko, angleško in nemško bralno značko, udeležila se je državnega tekmovanja iz znanja zgodovine (Ilirske province), sodelovala je na državnem tekmovanju iz znanja kemije...

In končno - pred nami je z raziskovalno nalogo PES OTROKU VOLK ALI PRIJATELJ s področja psihologije in pedagogike. Nalogo je s samostojno diaprojekcijo predstavila in zagovarjala na predstavitvi ob samostojno pripravljni diaprojekciji, in ki na natečaju "MLADI ZA NAPREDEK MARIBORA 2009", še čaka na rezultate. V Kinologu imamo čast in zadovoljstvo, da smo nalogo dobili prednostno, in vsakomur, ki se le kaj spozna na internet, toplo priporočam, da jo v celoti prebere.

Ob vsem zgoraj naštetem, v kar je Hojka vlagala maksimalne napore, vedno najde tudi čas za sprehode s psičko Bono. Bona je njena prijateljica od malih nog, skupaj sta odrasli in Bona je Hojkina tesna vez s kinologijo. Sicer bi rada postala zdravnica ali pravnica, vedno pa bo ob sebi imela psa. Neizmerno rada ima živali - zlasti pse, ki jo spremljajo že od rojstva naprej. Najprej je namreč živela v družbi škotske ovčarke Kelene, za 4. rojstni dan pa je dobila svojo škotsko ovčarko Bono. Obe psički je dobila od vzrediteljice Brigiti Kremser.

Ko je Hojka svoji mentorici na šoli, psihologinji Mateji Ivankovič, povedala naslov raziskovalne naloge, ki bi jo rada pripravila, je bila mentorica kar malo zaskrbljena, saj je povedala, da se na to področje ne spozna. Pa jo je Hojka uspela prepričali da težav ne bo. In res ji je šlo vse gladko, seveda je delala veliko in vztrajno, tako da je bila mentorica s končano raziskovalno nalogo zelo zadovoljna.

Kot je Hojka zapisala, v uvodnem teoretičnem delu svoje raziskovalne naloge PES OTROKU VOLK ALI PRIJATELJ je skušala iz obstoječe literature ugotoviti, kaj strokovnjaki s področja pedagogike, psihologije, veterine, kinologije in drugih ved, menijo o vprašanju ali igra pes v otrokovem odraščanju pozitivno vlogo ali pa je otroka bolje obvarovati pred stikom s psom. "Zanimalo me je tudi, kako je lahko pes otroku koristen in kdaj so njegovi vplivi škodljivi...", je zapisala Hojka. Posvetila se je tudi raznim terapijam, ki jih izvajajo s pomočjo psa in se osredotočila na tiste terapije, ki so namenjene otrokom. "In ker ima vse, kar živi, tudi svoj konec", je v raziskovalni nalogi navedla tudi ugotovitve strokovnjakov o tem, kako otroci doživljajo in prebolevajo smrt hišnega ljubljenca-psa.

V drugem delu raziskovalne naloge je Hojka s pomočjo anketnega vprašalnika ugotavljala ali si otroci psa želijo, ali se psov bojijo, kakšnega psa si želijo in zakaj, ali se zavedajo obveznosti, ki jih s seboj prinaša lastništvo psa, zanimalo pa jo je tudi kakšne razlike v odgovorih na zastavljena vprašanja obstajajo med dečki in deklicami ter med otroci različne starosti. Skratka - Hojka je izpostavile tako zelo pomembne vsebine, da bi se z njeno nalogo morali seznaniti vsi starši in kinologi.

Za naslednje leto Hojka že razmišlja o tem, da bi raziskovala, kako otroci razumejo pasjo govorico (kaj pomeni, če pes kaže zobe, kaj pomeni, če ima rep čisto med nogami in podobno). Ali pač nekaj v tem smislu. Pri vseh teh raziskovalnih nalogah je problem zagotoviti zadostno oziroma večje število anketnih vprašalnikov. Anketirati je potrebno vsaj kakšnih 300 do 400 otrok. Problem je tudi v tem, ker v istem času pripravlja raziskovalne naloge več učencev, in potem so isti učenci ponavadi anketiranci več anket v kratkem času.

Zato vas Hojka prosi za sodelovanje - če bi katera šola ali razred želela sodelovati pri Hojkini naslednji raziskovalni nalogi, bi bila zelo vesela, da se ji javite na naslov hojkas@msn.com ali darka.sukic@guest.arnes.si.

Saj ne boste preslišali njene prošnje, kajne?
Kajti, tudi če smo šele dobro prebrali njeno raziskovalno nalogo PES OTROKU VOLK ALI PRIJATELJ, že težko čakamo, kaj nam bo pripravila za naprej… Zaenkrat pa - čestitke, Hojka, čestitke!

Željka Fon Zidar


 • Hojka Sukič - mladi kinolog leta 2009

 • Luka Jeras - mladi kinolog leta 2008

 • Iris Smolkovič - mlada kinologinja 2007

 • Sara Grad - mlada kinologinja 2006
 • Stran (1) 2 3 4 »
  Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
  domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

  2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
  Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
  splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.