mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 3  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Coursing : Coursing - tek čez drn in strn
Dodal/a jana 23.8.2003 17:09:17 (3203 prebrano)

Coursing - tek čez drn in strn

Lepo sončno nedeljo, dne 18. 6. 2003, smo člani Slovenskega kluba za hrte organizirali že tradicionalno srečanje hrtov in njihovih lastnikov - članov kluba na vežbališču KD Fido na Hrušici. Pripravili smo tudi coursing. Sodelovalo je preko 20 hrtov različnih pasem.

Pa v kratkem poglejmo, kaj je bistvo coursinga in kako poteka.
Coursing je odlična možnost, da se hrti predstavijo občinstvu v svoji originalni obliki. Hrti so se v preteklosti razvijali na različnih delih sveta. Med pasmami so kar precejšnje razlike, vsi pa so ohranili skupne značilnosti, kot sta hitrost in specifična konstrukcija, ki jim omogočata učinkovit lov. Hrti lovijo z očmi, zato je dober vid ključnega pomena.



Velik travnik, ki ni nujno popolnoma raven, je idealno prizorišče za coursing. Nekaj dreves ali drugih naravnih ovir je dobrodošlo. Podlaga mora biti gladka, brez kamenja, psom ne sme drseti.

Naprava, posebej konstruirana za coursing, ki preko vodil vleče dolgo vrv z vabo, je osnovna oprema za prireditve te vrste. Napravo vodi izkušen operater. Vabo mora s prilagajanjem hitrosti držati na pravilni oddaljenosti pred psi, ki tečejo na progi.

Proga mora biti v celoti dobro vidna. Osnova za potek proge so vodila, ki morajo biti pravilno postavljena. Koti med vodili ne smejo biti preveliki, saj lahko hitre in ostre spremembe smeri pripeljejo do poškodb med psi.

Idealna dolžina proge je med 400 in 900 metri.
Hrti tekmujejo vedno po pasmah. Vedno nastopajo v parih. Prvi pes je označen z rdečim ovratnikom, drugi pa z modrim, kar sodnikom na uradnih tekmah pomaga pri sojenju.
Sodniki na tekmah presojajo zmožnost psov med tekom po petih osnovnih kriterijih: hitrost, entuzijazem, inteligenca, okretnost in vzdržljivost.

Coursing je za pse, lastnike in obiskovalce nadvse zanimiva disciplina in redka priložnost, ko lahko vidimo hrte pri lovu v polni hitrosti. Vse lahko opišem z eno besedo "POEZIJA".

Slovenski klub za hrte že leta organizira coursinge za svoje člane in to bomo počeli tudi v prihodnje. Srednjeročni cilj kluba pa je v prihodnosti pripraviti vse potrebno za organizacijo uradnih, od FCI priznanih, coursingov z mednarodno udeležbo.

Besedilo in fotografije: Slovenski klub za hrt









Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.