mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 5  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Nega : O negovanju psa
Dodal/a jana 18.8.2003 21:16:01 (8303 prebrano)

O negovanju psa

Če živi pes v stanovanju, morate vsak dan skrbeti za njegovo higieno. Berite torej o različnih načinih čiščenja in o pripomočkih za to. Če boste vašega štirinožnega prijatelja česali vsak dan, občasno pa se boste posvetili tudi čiščenju uhljev in oči, bodo ta sicer neprijetna opravila postala všeč psu in vam. Obvezno pa morate imeti pri tem mirno roko, za psa pa še posebej veliko prijaznih, prijateljskih besed.

Čiščenje uhljev
Ušesno maslo, ki se psu nabira v notranjosti uhljev, odstranjujte s koščkom vate, namočene v mlačno vodo. Delo si olajšate tako, da s palcem potisnete zunanjo stran uhlja navznoter. Z namočeno vato pa nežno odstranite ušesno maslo. Ko je vata umazana, jo zamenjajte. Nikoli ne uporabljajte istega koščka vate za oba uhlja! Nikoli ne čistite uhljev z vatiranimi paličicami. čiščenje ušesnega kanala morate prepustiti veterinarju. S čiščenjem kanala boste povzročili več škode kot koristi.

Negovanje tačk
Kadarkoli se vrnete s sprehoda, morate psu obrisati tačke s suho krpo, tudi med prsti. To je osnovni pogoj za njihovo negovanje. Z brisanjem boste s tačk odstranili najbolj grobo umazanijo (zemljo, travo, kamenčke ipd.). Malo bolj zahteven poseg pa je strižnje dlake med prsti, ščipanje nohtov, skratka, temeljitejše urejanje pasjih šap in krempeljcev. To storite tako, da najprej pritisnete zgornji del šape navzdol tako, da se krempeljci razprejo. Zatem dobro pretipajte, če se je med prsti nabralo kaj umazanije ali pa je tam morda celo strjena dlaka. To odstranjujete s škarjami, ki morajo biti na koncu rahlo zavite (škarje za dlako) ali pa tope. Pazite, da ne poškodujete kože! Pomembno je tudi, da psu redno ščipate predolge krempeljce. Za to opravilo morate imeti posebne klešče. Prav je če se o tem pred posegom posvetujete s strokovnjakom. Bodite zelo previdni, da psu ne odščipnete 'živega' dela nohta! V tem primeru boste izzvali precej bolečin in močno krvavitev. Če ima pes dovolj sprehodov, prirezovanje krempeljcev navadno ni potrebno.

Odstranjevanje vozlov
Krtačenje in česanje je za psa zelo pomembno, ker s tem preprečujemo vozljanje dlake in razvoj kožnih zajedalcev, ki jim čistoča ne prija. Večino dolgodlakih psov je potrebno krtačiti in česati vsak dan, pse s srednje dolgo in kratko dlako pa češemo najmanj na vsakih deset dni. Če ima vaš pes ravno in gosto dlako z bogato podlanko, morate uporabljati mehko krtačo s širokimi zobci. Krtačo držite v smeri rasti dlake, drugo roko položite na dlako in jo držite, nato pa krtačo nežno potegnite skozi dlako. Krtače ne smete vleči skozi vozel. Primerneje je, če ga razvozljate z roko ali pa odstrižete. Šele potem, ko boste dlako razvozljali, lahko psa počešete z glavnikom. Najboljši je kovinski glavnik, ki ima trden ročaj in ne pregoste zobe.

Trimanje
Trimanje je način striženja, pri katerem ne uporabljamo škarij, ampak posebne vrste nož, ki ga imenujemo 'trimer'. Svetujemo vam, da psa pri tem postavite na mizo, saj se vam pri tem ne bo potrebno sklanjati in tudi pes bo bolj miren. Trimamo vedno v smer, kamor raste dlaka. Če delamo obratno, lahko ranimo kožo. Nož za trimanje z gostejšimi zobci uporabljamo za gobec, kjer je dlaka redkejša. Druge dele telesa pa trimamo z nožem za trimanje, ki ima redkejše zobce. Preden se sami lotite trimanja, vam svetujemo, da si postopek temeljito ogledate v kakšnem pasjem salonu, kjer vam bodo vašega ljubljenca strokovno uredili. Potem pa lahko trimate sami, če ste seveda dovolj spretni. Tako urejanje dlake opravljamo vsak mesec.

Vir: Mojpes, Okt. 1993 (Taja Kremesec - Simčič)

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.