mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 15  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


O mačkah : Sezona gripe: Lastniki dihurjev, ptic in mačk, pozor!
Dodal/a jana 15.1.2013 23:20:26 (2378 prebrano)

Sezona gripe: Lastniki dihurjev, ptic in mačk, pozor!

Z Inštituta za varovanje zdravja poročajo o povečanem številu obolelih za gripo - lastniki dihurjev (previdnost velja tudi za lastnike ptic in mačk - ni ravno pametno, da vam rinejo v smrkajoč nos in da kihate vanje ...), ukrepajte temu primerno!

Da ponovimo ...

Klinični znaki pri dihurjih, ki se v večini primerov pojavijo približno 48 ur po okužbi, so podobni kot pri ljudeh - povišana telesna temperatura (40 °C in več), izcedek iz smrčka in oči, kihanje, kašljanje, utrujenost, slabša ješčnost.
Bolezen je praviloma blaga in preide brez večjih zapletov, bolj občutljivi pa so mladiči ter starejše in že bolne živali. Lahko pa pride do zapletov v obliki sekundarne bakterijske okužbe (običajno pljučnice) - kar skušamo preprečiti s preventivno antibiotično terapijo.



če zbolite, dihurja osamite, stik z njim omejite na le najnujnejši. Pri tem svetujemo uporabo zaščitne maske in rokavic, pred kontaktom in po njem pa si razkužite roke. Omenjeni zaščitni ukrepi dokazano in preizkušeno pomagajo pri prečevanju širjenja okužbe z lastnikov na dihurje.

Poskrbite, da dihur ne bo prišel v stik s predmeti kot so npr. posoda in uporabljeni robčki, ki jih uporablja za gripo obolela oseba.

NIKOLI dihurja ne zdravite sami, NIKOLI mu ne dajajte zdravil, ki jih pri gripoznih obolenjih uporabljamo ljudje - aspirin, lekadol, nalgesin in podobna zdravila so za dihurje (in ostale domače živali) lahko usodna, saj presnova teh zdravil poteka drugače kot pri ljudeh. Že z eno samo tableto lekadola boste svojemu dihurju ali mačku naredili veliko škodo (sebi pa zelo visoke stroške), v najslabšem primeru pa žival lahko pogine.

če dihur zboli, se glede zdravljenja obrnite na svojega lečečega veterinarja ali na Ambulanto za ptice, male sesalce in plazilce na Veterinarski fakulteti (01 4779 251).

Priporočamo tudi, da v obdobju pogostih okužb z virusom gripe dihurje predhodno naročate za preglede v ambulantah (priporočilo velja tako lastnikom kot veterinarskemu osebju).

Društvo ljubiteljev dihurjev Zverinice
www.zverinice.com

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.