mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 26  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Predpisi in dokumenti : Skrivnosti Centralnega registra psov
Dodal/a jana 11.11.2014 9:35:53 (19799 prebrano)

Skrivnosti Centralnega registra psov

V soboto, 8. novembra 2014, je potekala na Valu 202 radijska oddaja Noetova banda z naslovom Centralni register psov. Vodila jo je Veronika Gnezda, v radijskem studiju pa je imela gostjo, višjo svetovalko Urško Kos, ki je na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin odgovorna za vsebino registra psov.

Kljub skopo odmerjenemu času sta sogovornici uspeli nanizati celo vrsto pomembnih informacij za vse lastnike psov in za tiste, ki nameravajo to šele postati, pa tudi za firbce, ki nas zanimajo številke v registru, je bilo nekaj uporabnih podatkov.

Precej strašljivo je, da je število nevarnih psov v zadnjih petih letih poskočilo z 274 v juniju 2009 (vir rtv.slo.si) na 549 do februarja 2010 (vir radiokrka.com) in kar na 1.896 v novembru 2014. Kljub mnogim aktivnostim Kinološke zveze Slovenije in strmem naraščanju števila društev in drugih pravnih oseb, ki se ukvarjajo z vgojo psov, imamo še vedno samo en odobren program za šolanje nevarnih psov in samo enega izvajalca, ki je pooblaščen za prevzgojo nevarnih psov (vir uvhvvr.gov.si). Ostalih kinologov prevzgoja nevarnih psov ne zanima?


foto arhiv mojpes.net

Najpogostejša imena pasjih samcev so Reks, Medo in Piki, najpogostejša imena pasjih samic pa Pika, Tara in Luna. Naša članica Andreja je komentirala: "Kje so pa vse Kale, Runoti, Muriji in Bobiji? Aja, verjetno niso cepljeni & čipirani ..."

V zadnjih letih se število zapuščenih psov zmanjšuje, kar kažejo tako številke v zavetišča sprejetih, kot razmerje med neoznačenimi in označenimi psi. Število najdenih neoznačenih psov se zmanjšuje, število označenih in vrnjenih psov se povečuje. Kljub temu so še nekje tudi Kale, Runoti, Muriji in Bobiji, ki jih še nikoli niso peljali k veterinarju, ki še nikoli niso bili cepljeni in niso mikročipirani. To so psi, ki jim v primeru najdbe ni mogoče najti lastnikov in ki na naše, davkoplačevalske stroške, pristanejo v slovenskih zavetiščih. Po mojem mnenju bi se prav tem in njihovim lastnikom morale čimprej posvetiti občine in slovenska živalovarstvena društva.

Kako bo novo pravilo o vpisu izvora psa, ki stopi v veljavo s 1. 1. 2015, vplivalo na lastnike teh psov, bomo šele videli. Po navedenem datumu skotenega psa namreč ne bo mogoče registrirati (vpisati v CRP) brez navedbe mikročipa njegove matere. Praktično to pomeni, da od nečipirane in necepljene Kale mladičkov ne bo mogoče brez 'srečanja' z veterinarskimi inšpektorji mikročipirati, cepiti proti steklini in vpisati v CRP. To pomeni, da boste kot posvojitelj ali kupec mladiča od sosedove Kale najprej od njenega lastnika zahtevali številko mikročipa, šele potem se boste lahko dogovorili, da gre eden od njenih mladičkov v vaš dom. če Kala ne bo čipirana, si boste s posvojitvijo ali nakupom njenega mladiča lahko nakopali kup težav.


foto arhiv mojpes.net

Že vrsto let se mnogi v Sloveniji borimo proti preprodaji psov in zdaj je končno pred nami ukrep, ki dovoljuje samo prodajo psov iz lastne vzreje, prepoveduje pa preprodajo psov. Po 1. 1. 2015 boste morali vsi kupci psov brez rodovnikov, ki kupujete pse na raznih bencinskih servisih, parkiriščih, v zakotnih ulicah ..., najprej preveriti, kje je psica mati in ali so dokumenti mladiča in matere skladni, šele potem boste mladiča lahko varno tudi kupili. če boste še vedno nasedli izgovorom, da vam bodo dokumente poslali po pošti in da je psica mati ravno na sprehodu, pa je zato ne morete videti, pripišite vse posledice in zaplete izključno sebi. Avtomobila tudi ne kupite brez vse ustrezne dokumentacije, zdaj 'brez papirjev' tudi psa ne boste več mogli, kar osebno nadvse pozdravljam.

Za mikročipirane pse, pripeljane iz tujine, že sedaj veljajo točno določena pravila in že sedaj je imel probleme vsak, ki za uvoženega čipiranega psa ni imel vse zahtevane dokumentacije. V prihodnjem letu se bo poleg čipiranih tudi za nečipirane, torej 'pretihotapljene' pse, zadeva precej zapletla, saj jih ne bo mogoče registrirati kar tako, kot 'najdene' ali 'sosedove'. To bo verjetno povzročilo nemalo težav živalovarstvenim skupinam in posameznikom, ki v svojih 'reševalskih' akcijah v Slovenijo vozijo nečipirane in necepljene, pogosto tudi premlade pse. Ali pa se bo kar naenkrat povečalo število tujih psov, spuščenih na slovenskih ulicah?

Osebno upam, da se bo z navedenimi ukrepi število neoznačenih psov v Sloveniji še bolj zmanjšalo, da bo manj uvoza in 'šverca' tujih uličnih psov in psov iz 'pasjih tovarn' in da bodo uradniki natančno in dosledno izvajali nadzor nad podatki, ki bodo po 1. 1. 2015 prihajali v CRP.

Ko bi pamet srečala še kupce psov, ki tako radi nosijo denar prekupčevalcem s 'pasjim blagom' in posvojitelje, ki se puščajo na vsakem koraku čustveno izsiljevati, bi bilo pa že prelepo.


foto arhiv mojpes.net

Uporabne informacije, ki sta jih sogovornici navedli v radijski oddaji Noetova banda:
- Lastnik je odgovoren za nastalo škodo in poškodbe, ko njegov pes koga ugrizne.
- Lastnik je odgovoren za zapustitev psa, kar je prekršek po Zakonu o zaščiti živali.
- Cepljenje proti steklini je obvezno za vse pse.
- Cepljenje je obvezno prva tri leta vsako leto, potem pa po navodilih proizvajalca cepiva.
- Pes mora biti označen z mikročipom najkasneje do dopolnjenega 3. meseca starosti.
- Pes mora biti prvič cepljen proti steklini najkasneje do dopolnjenega 3. meseca starosti.
- Pasji mladič ob registraciji dobi mikročip in potni list, potem je še cepljen in vpisan v register.
- V CRP so tudi sledeči podatki: kdaj je bil pes skoten, njegova oznaka oz. številka mikročipa, številka potnega lista in značilnosti psa.
- V CRP je tudi podatek o pasemski značilnosti psa po izjavi lastnika (kar pove lastnik) in ne po dejanskem izvoru (rodovnik).
- Med pasmami so še vedno najpogostejši nemški ovčarji, maltežani, labradorci, zlati prinašalci in bernski planšarski psi.
- Najpogostejša imena pasjih samcev so Reks, Medo, Piki in Bobi.
- Najpogostejša imena pasjih samic so Pika, Tara, Luna in Kala.
- V CRP so tudi podatki o cepljenjih proti steklini, datumih cepljenj, vrsti in serijski številki cepiv.
- V CRP so tudi podatki o pasjih ugrizih in statusu nevarnega psa.
- V času objave ima po podatkih iz CRP status nevarnega psa 1.896 psov.
- V CRP so še podatki o lastnikih psov, med njimi tudi osebni podatki, zato register ni javen in veljajo stroga pravila, kdo ima dostop do njega.
- V začetku leta 2014 smo dobili možnost javnega vpogleda v nekatere podatke v CRP.
- Kdorkoli, ki najde psa, je po zakonu dolžen v 24 urah o najdbi javiti najbližjemu zavetišču ali veterinarski ambulanti.
- Najbolje je, da najditelj psa odpelje do veterinarske ambulante, kjer lahko preverijo, ali je označen.
- če je pes označen in podatki lastnika znani, zaposleni v veterinarski ambulanti stopijo v kontakt z lastnikom in se potem naprej dogovorijo glede vrnitve psa.
- če pes ni označen, obvestijo zavetišče.
- V veterinarski ambulanti ne smejo posredovati podatkov o lastnikih najdenih psov fizičnim osebam.
- Lastniki psov morajo veterinarski organizaciji sporočiti vsako spremembo psa, na primer spremembo lastništva, ga odjaviti, če je poginil ali so ga evtanazirali.
- Lastnik mora veterinarski organizaciji ali zavetišču sporočiti tudi pobeg ali odtujitev psa in sicer v treh dneh, sicer se šteje, da gre za namerno zapustitev živali.
- Novi lastnik psa mora v sedmih dneh po pridobitvi prijaviti posedovanje psa najbližji ali izbrani veterinarski organizaciji. Takrat se psa vpiše v register.
- Pogoj za vpis psa v register je, da je pes označen s čipom in da ima potni list.
- Pes, pripeljan v Slovenijo iz tujine, mora imeti drug ustrezen dokument, glede na državo izvora oz. ali je iz EU ali iz tretjih držav.
- Za vse pse, skotene po 1. 1. 2015, bo obvezen podatek pri vpisu psa v CRP tudi izvor. Za pse, skotene v Sloveniji, to pomeni, da bo treba ob registraciji psa predložiti tudi številko mikročipa matere.
- S 1. 1. 2015 začne veljati prepoved prodaje psov, ki niso iz lastne vzreje, kar pomeni prepoved preprodaje psov.
- Preprodajo psov in preobremenjevanje psic bo UVHVVR poskušal nadzirati tudi preko registra.
- Preprodajo lahko pomeni prodaja vseh psov, za katere ne vemo, od kod prihajajo, četudi nam prodajalci zagotavljajo, da gre za mladiče iz lastne vzreje.
- Po 29. decembru 2014 bo uveden nov potni list za pse, ki bo bolj zaščiten proti ponarejanju, vendar starih potnih listov ne bo potrebno menjati, saj bodo veljali, dokler jih bodo psi potrebovali.

Jana Pahovnik
11. november 2014

Več:
- Val 202, oddaja Noetova banda: Centralni register psov
- Poziv lastnikom psov - preverite svoje podatke v CRPSi
- Nadzor UVHVVR nad podatki o cepljenju psov v CRPsi
- Cepljenje proti steklini - spremenjena pravila
- Aplikacija CRPsi - Centralni Register Psov
- Zloženka Registracija in identifikacija psov
- Centralni register psov - podatki o psu, dostop za lastnike
- Brez podatkov o pasji materi ni enostavne registracije mladiča


foto arhiv mojpes.net

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.