mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 12  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Splošni nasveti : Kako pravilno ravnati, če opazimo žival v parkiranem pregretem vozilu?
Dodal/a jana 1.8.2016 8:52:17 (15196 prebrano)

Kako pravilno ravnati, če opazimo žival v parkiranem pregretem vozilu?

V medijih in na spletu so se v preteklih dneh pojavljale različne informacije o tem, kaj občan, ki najde psa v zaprtem in pregretem tujem avtomobilu, sme in česa ne. Ob posnetkih razbijanja avtomobilskih stekel se je ustvarjal vtis, da lahko v tuje avtomobile vlamljamo ali razbijamo stekla vedno, ko opazimo v njih živali. Vendar ni tako. Informacije in pojasnila, ki jih podajata Generalna policijska uprava in Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, so jasna in nedvoumna.

Ko opazimo zaprto žival v zaklenjenem in zaradi visokih temperatur pregretem vozilu, pravilno ravnamo, če o tem takoj obvestimo
- Policijo (113), 
- lahko tudi Center za obveščanje (112), ki bo informacijo ustrezno posredoval dalje ali
- Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Zelo pomembno je, da policiji sporočimo registrsko številko vozila, v katerem je zaprta žival.

Obveščanje zavetišč za zapuščene živali ali društev za zaščito živali podaljša reakcijski čas, zato je zaradi hitrega ukrepanja in razjasnitve, kdo je lastnik vozila, izjemno pomembno, da dogodek takoj prijavimo policiji.



V primeru, če je prvi obveščen uradni veterinar (UVHVVR), ob prijavi vedno takoj vzpostavi kontakt s policijo zaradi pridobitve informacij o lastniku vozila. Policija najprej poskuša vzpostaviti kontakt z lastnikom vozila, oziroma s povezanimi osebami. V kolikor to ni mogoče, je policija tista, ki lahko v vozilo vstopi tudi z uporabo sile. Uradni veterinar pa presodi ali je potrebna veterinarska oskrba živali oziroma začasna namestitev živali v zavetišče.

Možnost, da bi zakonito oseba sama nasilno odprla vozilo, obstaja zgolj in izključno v primeru podane skrajne sile (32. člen KZ-1), ki pa jo je v vsakem konkretnem primeru potrebno razlagati širše. V kolikor skrajna sila ni podana (ali ugotovljena), je posameznik lahko odgovoren za storitev kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari po 220. členu KZ-1.

Kdaj je nasilno odpiranje vozila zakonito?

Samo v primeru, če žival ali otrok kaže pešanje življenjskih funkcij, ima reševanje življenja otroka kot tudi živali prednost pred povzročeno materialno škodo. Kljub temu je treba z vidika sorazmernosti posega paziti, da pri nasilnem odpiranju vozila ni povzročena nepotrebna škoda oziroma da je način ustrezen okoliščinam in nujnosti ukrepov za varnost živali.

Policija občanom svetuje, da smo v primeru, ko opazimo otroka ali žival v zaklenjenem in zaradi visokih temperatur pregretem vozilu, pozorni na življenjske znake otroka ali živali, pri čemer naj opazujemo zlasti dihanje (pri otroku tudi potenje), odzivnost na klice in podobno. Če navedene okoliščine kažejo na to, da je zdravje otroka ali živali že ogroženo (na primer oteženo dihanje, slabost ...) predlagajo, da poskusimo ugotoviti, kje se nahajajo starši oziroma lastnik vozila ter jih opozorimo na nevarnost. Ko se v razgretem vozilu nahaja otrok, poskušajmo vzpostaviti komunikacijo z njim in ugotoviti, kje se nahajajo starši.

Če v kratkem času ne uspemo ugotoviti, kje so starši otroka oziroma lastnik zaklenjenega vozila, svetujejo, da pokličemo na telefonsko številko 113 ali 112, pojasnimo situacijo ter zaprosimo za strokovno pomoč.

V skrajnem primeru, ko je očitno, da je otrok ali žival v neposredni življenjski nevarnosti (npr. neodzivnost, nezavest, težko dihanje) in bi strokovna pomoč prišla prepozno, smo po mnenju policije tudi občani upravičeni, da razbijemo steklo na vratih vozila in otroka ali žival rešimo pred smrtjo oziroma poginom. V skladu s kazenskopravnim institutom skrajne sile, ki ga je v konkretnem primeru potrebno razlagati v širšem pomenu, smemo to storiti, če je zlo, ki je grozilo (ogrožanje zdravja ali življenja), večje od povzročenega zla (materialne škode - razbitega stekla). Konkretno to pomeni, da je takšno dejanje upravičeno, če je tveganje za ogrožanje zdravja ali celo življenja otroka ali živali v razgretem zaklenjenem vozilu preveliko, saj ima zdravje oziroma življenje otroka ali živali prednost pred materialno škodo. Posebej želijo poudariti, da se je treba pri reševanju otroka ali živali izogibati povzročanju nepotrebne škode. Paziti je treba tudi na to, da razbito steklo ne poškoduje otroka ali živali v vozilu, pri reševanju živali pa je treba upoštevati tudi možnost, da gre za nevarno žival, ki bi lahko 'rešitelje' tudi napadla.



Naloge policistov

Zaprtje živali v avtomobilih v času visokih temperatur predstavlja dogodek, ki ima lahko znake kaznivega dejanja ali samo prekrška. Policija se na tovrstne klice odzove in preveri vsa dejstva in okoliščine ter zbere potrebna obvestila, ter ugotovi, ali gre za kaznivo dejanje ali prekršek. Skladno s to ugotovitvijo se nato izvede tudi nadaljnji postopek.

V primeru prekrška je za fizično osebo zagrožena globa v višini od 800 do 1200 eurov. V navedenem primeru so lahko podani tudi elementi kaznivega dejanja mučenja živali po 341.členu KZ-1 pri čemer je zagrožena zaporna kazen po 1. odstavku do enega oz. po 2. odstavku do dveh let.

Ne glede na razlog je naloga policistov, da skušajo čim prej izslediti lastnika živali oz. vozila, in le če ni drugih možnosti, smejo zaradi preprečitve pogina živali v vozilo vstopiti tudi z uporabo sile. To smejo storiti, ko so izpolnjeni pogoji za vstop v stanovanje in druge prostore na podlagi 218. člena Zakona o kazenskem postopku oziroma 53. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije (če je to nujno za varnost (zavarovanje) premoženja).



Zakonodaja

Izpostavljanje živali ognju, vročim, jedkim ali strupenim sredstvom ter drugim fizikalnim ali kemičnim učinkom v nasprotju z določbami tega zakona je prepovedano ravnanje (Zakon o zaščiti živali; Ur.l.RS, št. 38/13, UPB-3), če žival zaradi tega pogine ali utrpi trajne zdravstvene posledice, se šteje da gre za mučenje živali, kar je kaznivo dejanje po 341. členu Kazenskega zakonika (Ur.l. RS, št. 50/12 UPB, 6/16 – popr., 54/15 in 38/16).

Hišnih živali ni dovoljeno puščati samih v oziroma na vozilih, razen če se zagotovi letnemu času primerno zračenje. Če zunanja temperatura v sončnem vremenu presega 20 °C, je potrebno poiskati za parkirano vozilo primerno senco, da temperatura v vozilu ne povzroči vročinskega udara pri živali v vozilu (Pravilnik o zaščiti hišnih živali; Ur.l.RS, št. 50/09, 89/14).

Temperatura v prevoznem sredstvu, kjer se prevažajo živali, ne sme preseči 35 °C. To je na prevoznih sredstvih, ki niso klimatizirana, težko ali nemogoče doseči pri zunanjih temperaturah, višjih od 35 °C. Zato je tudi načrtovanje poti izjemnega pomena. Z ustreznim načrtovanjem odhoda v zgodnjih jutranjih urah ali ponoči in z ustreznim načrtovanjem postankov, je mogoče preprečiti ali omejiti izpostavljenost vročini na cesti ob morebitnih zastojih.



Znaki vročinskega udara in prva pomoč

Žal opozoril, da pri visokih zunanjih temperaturah hišnih živali ni dovoljeno puščati samih v parkiranih vozilih, razen če je zagotovljeno primerno zračenje oz. hlajenje, mnogi lastniki živali še vedno ne jemljejo dovolj resno. Visoka temperatura v vozilu lahko pri živali povzroči vročinski udar, kar se nemalokrat lahko konča s poginom živali.

Vidni znaki vročinskega udara:
- intenzivno sopenje,
- povečano slinjenje,
- pospešeno dihanje,
- odsoten pogled,
- močno pordele vidne sluznice ali cianotične vidne sluznice ,
- oslabljena koordinacija, omotičnost in zmedenost,
- nezavest.

Posebej občutljivi so psi brahicefaličnih pasem (kratek gobec, recimo bokser, shih tzu, francoski buldog, angleški buldog, pekinčan, mops, ...), ki imajo zaradi svojih anatomskih značilnosti večje težave z uravnavanjem telesne temperature, pa tudi starejši in bolni psi ter mladiči.

PRVA POMOČ pri vročinskem udaru: psa takoj premaknimo v zračen prostor ali senco in ga pričnimo postopoma ohlajati z ne premrzlo vodo. Najbolje ga je brisati z mokro brisačo od blazinic navzgor proti telesu. Glavo naj ima dvignjeno.
Nikakor pregretega psa ne ohlajajmo z mrzlo vodo, ne polivajmo ga in ga ne namakajmo v vodi.
Psa odpeljimo do najbližjega veterinarja

Besedilo pripravila Jana Pahovnik, 1. 8. 2016.
Na fotografijah je bulterier Sine Metu, foto Jurij, Zavetišče Horjul, julij 2016.

Viri in več materialov:
- Pojasnila Generalne policijske uprave
- Pojasnila Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin
- Seznam Območnih uradov UVHVVR
- Razbitje stekla avtomobila v primeru ogroženosti življenja otroka ali živali – odgovor ministrstva za notranje zadeve, 12. 8. 2015 (.pdf)
- Razbitje šipe avtomobila v primeru ogroženosti življenja živali oziroma otroka – odgovor Ministrstva za pravosodje, 17. 8. 2015 (.pdf)
- Kako ravnati, če opazite žival v parkiranem pregretem vozilu? - UVHVVR
- Skrb za živali v vročem in sušnem obdobju - UVHVVR
- Priporočila lastnikom in prevoznikom živali v vročih dneh - UVHVVR
- Otrok v avtu: One Decision (Child Safety Film - Vehicular Heatstroke), reklamni film
- Pojasnilo v zvezi s primerom odtujene čivave, UVHVVR


Plakat (.pdf) si potegnite na svoj računalnik s klikom na zgornjo sliko.

Plakat POZOR, skuhan pes!

Člani ŠKD Celeia so leta 2011 v sodelovanju z uredništvom Dogs Today poskrbeli za slovensko različico plakata, ki opozarja, kako zelo nevarno je poleti pse puščati v avtomobilih.

Plakat je v formatu .pdf na voljo za tiskanje. Vabljeni, da ga po svojih najboljših močeh razširite med svojimi znanci in kinološkimi kolegi in ga obesite na vidna mesta v prodajalnah za domače živali, v pasjih šolah, na sprehajališčih itd.

Poleti ne puščajte psov v avtomobilih!

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.