mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 7  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Vzreja psov : Končno dobrodošli, sivi harlekini
Dodal/a jana 28.6.2017 15:56:54 (3670 prebrano)

Končno dobrodošli, sivi harlekini
... za Pupo in vse druge "sivčke"

Kongres FCI, novembra 2012 v Budimpešti, je bil za nemške doge posebnega pomena, saj je bil na njem sprejet nov FCI Standard št. 235 za pasmo nemška doga. Ena od pomembnejših sprememb v prenovljenem standardu je bila uvrstitev sivih harlekinov (merlov) med priznane barve, točneje med harlekine. S tem merle obarvanost ne pomeni več neprave, izločitvene barve in sivim harlekinom so se odprla vrata na razstavne podije in v vzrejo.

Pa se je to zgodilo?
V večini držav da, nekje takoj, nekje malo pozneje. Ne pa v Sloveniji. Brezbrižen odnos prejšnjih vzrejnih komisij je sive harlekine puščal tam, kjer so bili. Na obrobju, med drugorazrednimi, med nezaželenimi (slednje seveda ne velja za številne vzorne skrbnike teh "nebodigatreba").



Končno pa se je premaknilo tudi v Sloveniji. Sicer skoraj s pet letno zamudo in šele po tem, ko je skrb za pasmo prišla v roke tistih, ki jim je za nemške doge mar. Ki jim je mar za vse nemške doge, ne le za nekatere.

Vzrejna komisija Slovenskega kluba za nemške doge (VKND) je takoj po konstituiranju (december 2016) zavihala rokave in že v začetku leta 2017 sprejela potrebne sklepe in sprožila ustrezne postopke. Rezultat ni izostal in za sive harlekine danes velja (izvleček iz sklepa VKND):

1. Vzrejna prepoved za nemške doge sivega harklekinskega vzorca (tki. merli ali sivi harlekini) se ukine.
2. V evidencah se taki psi vodijo med harlekini z oznako "sivi harlekin", ki se uporablja tudi za vpis v rodovnike.
3. Parijo se lahko enako kot harlekini le z vzrejnimi partnerji črne barve.




Kaj to pomeni v praksi?

Pomeni, da so enakovredni:
- vsi sivi harlekini se lahko udeležijo jesenskega vzrejnega pregleda in pod enakimi pogoji kot nemške doge drugih barv pridobijo vzrejno dovoljenje,
- vsi sivi harlekini s pridobljenim vzrejnim dovoljenjem v vzreji nastopajo popolnoma enakopravno in po pravilih, ki veljajo za harlekine,
- vsem "merle" obarvanim mladičem bodo izdani rodovniki brez oznake "prepoved vzreje".



Sivi harlekini imajo odprta vrata tudi v slovenske razstavne kroge in kakršnakoli zavrnitev prijave na razstavo ni mogoča. Nastopajo med harlekini.

FCI je leta 2013 objavila cirkular, v katerem kinološke sodnike opozarja, da sivi harlekinski vzorec pomeni slabše obarvanje psa, zaradi česar naj taki psi ne bi dobivali najvišjih ocen oz. naj ne bi bili nagrajevani s kandidaturami. Za mnoge je vsebina tega cirkularja zelo kontroverzna, zato na razstavah opažamo njeno različno implementacijo.

Torej, "krivica" je popravljena in odpravljena. Za nekatere žal prepozno. Tem naj bo v spomin, drugim pa popotnica v enakopravnost.

Besedilo: Slovenski klub za nemške doge
Vzrejna komisija

Fotografije: 1. SloDDC festival nemških dog, Studenice 2011 © arhiv mojpes.net (
več fotografij)





Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.