mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 25  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Nakup psa : Imeti belgijca
Dodal/a jana 2.10.2018 11:27:49 (3764 prebrano)

Imeti belgijca

Vzreditelji se pogosto srečujejo z raznimi vprašanji in željami potencialnih kupcev psov. Pred nakupom psa ni nobeno vprašanje neumno ali odveč. Spraševati in pričakovati odgovore morajo tako kupci kot vzreditelji. Več, kot kupec o pasmi in psih sprašuje in bolj odkrite ter natančne odgovore kot dobi od vzreditelja, več je verjetnosti, da se bo pri izbiri pasme, vzreditelja in mladiča odgovorno, pravilno ter v dobro vseh odločil. Dober vzreditelj bo tudi sam imel nešteto vprašanj, na katera bo od kupca želel direktne odgovore in bolj kot bo kupec odkrit, boljši dom lahko vzreditelj za mladiča iz svoje vzreje izbere. Oba pa morata biti pripravljena na zavrnitev.

Na Urško Dolenc, vzrediteljico belgijskih ovčarjev, sta se pred kratkim obrnila dva potencialna kupca, ki so jima belgijci iz njene vzreje zelo všeč in ju je zanimalo, kdaj bodo mladiči v njeni psarni Canis Aemona spet na voljo. Med temeljitim izpraševanjem je ugotovila, da oba iščeta 'družinskega' psa, aktivnega spremljevalca na sprehodih in pri aktivnostih njunih družin, nekoga, s katerim bi preživeli vse svoje proste ure ...

Obema je povedala, da se ji belgijec za njiju ne zdi primerna pasma, ker ...
Več v nadaljevanju.

Jana Pahovnik
Vse fotografije © arhiv Urške Dolenc



Imeti belgijca

1. Belgijci niso nujno prijazni do tujcev, zato niso primerna izbira za ljudi, ki so zelo družabni, imajo veliko obiskov, bi njihove aktivnosti zajemale druženje večjega števila ljudi. Tudi popolnoma stabilni in prijazni belgijci pogosto tujce le tolerirajo, ljubijo jih pa ne. Do domačih so brezpogojno zaščitniški in če imate doma otroško zabavo, sodi belgijec pod ključ, saj bo vašega otroka branil tudi pred vrstniki, pa čeprav se le igrajo.



2. Belgijec potrebuje redno usmerjeno aktivnost za možgane. Mora delati. On je lahko ljubljenec, vendar pa morate redno nekajkrat na teden poskrbeti za razmiganje ne le njegovega telesa, ampak tudi možganov. Primerni so vsi pasji športi in aktivnosti, od vohljajočih (vse oblike iskanja z nosom, od sledenja, iskanja specifičnega vonja, do reševanja), vsi gibajoči se (canicross, bikejöring, agility ...), poslušnostni (vse oblike obedienca), do takih, ki združujejo vse to in še grizenje (IPO).



3. Belgijec ne funkcionira dobro stran od človeka, v pesjaku razvija neželjena kompulzivna vedenja. Belgijci so precej neprimerni za bivanje v pesjaku, sposobni so se cele dneve vrteti, lajati in se na tak način lahko poškodujejo ali psihično in fizično iztrošijo do te mere, da se z njimi ne da potem več delati. Ločitvena tesnoba jih lahko hitro privede do razvoja kompulzivnih vedenj kot so vrtenja, grickanja tac, repa, stegen ipd.



4. Imeti belgijca ni "imeti psa", ampak je življenjski slog. To vam lahko potrdi vsak od lastnikov. Belgijec je za svojega lastnika prisoten 150%, ampak je tudi večino budnega časa na 150% in te energije se samo z gibanjem ne potroši. To ni pes, ki bo po 1 uri sprehoda preostanek dneva "dal mir". Nikoli. Belgijec preprosto ni za vsakogar, če smo iskreni, belgijec je popolnoma neprimeren ljubljenec za večino ljudi.



5. Vzreditelji stremimo k vzreji stabilnejših živali, s katerimi je življenje enostavnejše. Ampak poanta belgijca nikoli ni bila v veliki stabilnosti, ampak v odzivnosti, želji po delu, fizičnih sposobnostih, zdravem gibalnem aparatu ... Primerjava belgijca in formule 1 ni naključna in preprosto ni vsakdo sposoben voziti formule 1, ne glede na njegove želje.



6. Belgijci so pasma, ustvarjena za delo. In kot vzreditelj ne pristajam na to, da bi vzrejala neko "omiljeno verzijo" belgijca zato, da bodo primernejši za ljubljenčke. To je uničevanje pasme in ne vzreja! Zato me ne sprašujte po takih psih. Lahko izberem kombinacijo, ki da večjo stabilnost, ampak pri delovnih sposobnostih pa kompromisa ni.



Želim vzrejati tip psa, ki bo primeren za vse oblike dela, ki bo sposoben v resničnih situacijah služiti kot pomočnik svojemu vodniku ali v uniformi ali kot reševalni pes. Psa, ki bo opravljal svoje naloge z željo in vnemo. Psa, ki ga bo vodnik z veseljem odpeljal v službo, na trening ali na tekmo. In ki se bo po napornem delu konec dneva stisnil k svojemu vodniku na kavču in zaspal. Nič več in nič manj. Belgijec ni pasma kompromisov. In upam, da tudi nikoli ne bo.

Urška Dolenc
1. oktober 2018

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.