mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 7  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Vzgoja : Kako in kdaj kaznujemo psa?
Dodal/a jana 8.10.2003 22:02:08 (4098 prebrano)

Kako in kdaj kaznujemo psa?

V našem klubu si prizadevamo za t.i. "učenje brez fizične prisile". To po domače pomeni, da psa marsičesa naučimo brez uporabe brc, udarcev, zateznih ovratnic, ovratnic z bodicami, potegov za ušesa, tolčenja s palico (psa namreč), pa tudi skoraj brez tega, da se psa med učenjem sploh dotaknemo. Učenje brez prisile je namreč po novejših znanstvenih dognanjih zelo uspešno, vaje si pes dobro zapomni in jih rad izpolnjuje.

Prav gotovo vas bodo mnogi, oj premnogi "super vele pametni" sosedi, znanci ali sorodniki skušali prepričati, da je psa nujno potrebno fizično grobo nadvladati, sicer te pes kot gospodarja ne spoštuje, ipd. v nedogled.

No, zagotavljam vam, da obstaja kup strokovne literature, ki taka starinska in zaostala razmišljanja, popolnoma zavrača !

Na splošno velja, da za vsako dejanje, ki ga pes opravi in nam je všeč, nagradimo. To lahko storimo tako, da veselo izrečemo določeno besedo (npr. "Priiiiden!"), psa potrepljamo, mu damo piškotek, lahko pa se s psom po dobro opravljeni vaji (npr. "Sedi") poigramo z njegovo najljubšo igračko.
To je vsem bolj ali manj jasno.

Kaj pa vi storite takrat, ko pes počne nekaj, kar vas "razkuri", ko vas pes ne "šljivi" ali ko vas ne uboga in vam celo na nek način "kaže osle"? Pri takih težavah pa je že potrebno nekaj STROKOVNEGA KINOLOŠKEGA ZNANJA - če vas zanima, berite naprej !



Za nezaželjeno vedenje uporabimo KAZEN, ki pa je lahko
pozitivna (+) ali negativna (-).

Primeri uporabe (+) kazni:

1. NADOMESTNO DEJANJE
npr. pes skače na ljudi. Psu ukažemo "Sedi" in ko se usede, ga nagradimo!

2. NAGRADIMO ODSOTNOST NEZAŽELJENEGA VEDENJA
npr. pes renči na drugega psa. Ko se enkrat zgodi, da je pes ob prisotnosti drugega psa tiho, ga pohvalimo in nagradimo ! Sicer mu ne posvečamo pozornosti, če renči.

3. SPREMENIMO MOTIVACIJO
npr. pes v pesjaku laja cele noči. Zakaj laja? Laja, ker je osamljen, prestrašen ali zdolgočasen. Torej, če ugotovimo, da laja zaradi osamljenosti - kupimo še enega psa za družbo. Če laja, ker ga je strah - damo psa ponoči v hišo. Če laja iz dolgočasja - poskrbimo, da psa čez dan utrudimo. Problem rešen.

4. NAUČIMO NA POVELJE
npr. pes veliko brez pravega vzroka laja. Psa naučimo, da zalaja na povelje (kar nekateri psi v našem klubu čudovito obvladajo). Nato pa ga naučimo, da tudi utihne na povelje ("Tiho!").

Primeri uporabe (-) kazni:

1. PREKINITEV NEZAŽELJENEGA VEDENJA
npr. pes brska po smeteh. Proti njemu vržemo pločevinko, v katero smo stlačili nekaj kovancev. Pločevinko vržemo tako, da pes ne vidi, da je priletela od nas! Psa bo nenadni ropot pri nečednem početju zmotil, ko dvigne glavo ga pokličemo in močno pohvalimo & nagradimo, ko pride k nam.

2. NEZAŽELJENO VEDENJE PREZREMO
npr. pes skače po nas ali prosjači pri mizi. Psa enostavno ignoriramo in se delamo, kot da ga ni! Če vedenje kljub temu ne preneha (skakanje), mu obrnemo hrbet in brez besed odidemo stran, tako da pes ne more za nami in ga pustimo za pribl. 15 minut samega. Nato se spet prikažemo in če pes nadaljuje z vedenjem, ki nam NI všeč, spet odidemo za 15 minut, itd ...

3. ODSOTNOST NAGRADE
npr. pes ne izvede pravilno vaje, ki jo že dobro pozna (npr. "Sedi"). Psu ne damo nagrade, dejanje prezremo in vajo v celoti ponovimo! Takoj ko pes slednjič uspe, ga obilno pohvalimo & nagradimo! Uspešno izvedene vaje NE ponavljamo!
Pri vseh primerih bomo uspešni le, če bomo ZELO VZTRAJNI & DOSLEDNI.




Kaj pa STRESANJE PSA ZA VRATNO GUBO? Čeprav piše v večini knjig, da je stresanje za vratno gubo "naravna" kazen za pse, SE JE NIKOLI NE POSLUŽUJTE!
Znanstveniki so namreč ugotovili, da psica svojih mladičev NIKOLI ne stresa za vratno gubo! Pač pa stresa za vratno gubo plen, ki ga hoče ubiti.

Kako se psica obnaša, ko ji mladiči "težijo":
48% - psica mladiče ignorira
22% - psica mladiča močno prime čez gobec
15% - psica mladiča rahlo prime čez gobec
14% - psica mladiča pritisne k tlom
Stresanje za vratno gubo se pojavlja v manj kot 1% primerov v leglu!

No, boste rekli, ti Manja pa nisi nikoli ostro kaznovala tvojega psa?!? Seveda sem ga - tudi "zrukala" sem ga. Vendar ga NIKOLI, RES NIKOLI nisem kaznovala, če ni dobro opravil določene vaje. Resda ni dobil sirčka, vajo pa je moral ponoviti.

Kdaj sem ga torej "zrukala"= se stepla z njim? Takrat, ko je bil agresiven do nekaterih drugih psov. Zdaj pa me še vprašajte: "Je to kaj pomagalo?" Je razumel mojo jezo in udarce? Odgovorim vam: 100 krat NE! Stanje se je le še poslabšalo do te mere, da sem začela iskati odgovor pri pasji psihologinji. S pomočjo tuje strokovne literature in pasje psihologinje sem ugotovila, kaj moram storiti, ko srečam drugega psa, ki ga moj ne mara. Pa ne le to. Zdaj vem, kako naučiti piščanca, da "zapleše", za pse sem preizkusila nekaj zanimivih vaj (zvonček, lezi na bok, dotik, sledi mi, glej me, zavrti se, ...) V knjigi "Don't Shoot The Dog" avtorica Karen Pryor opisuje, kako z novimi metodami in sodobnim načinom šolanja živali naučiš celo ribo v akvariju, da plava skozi obroček ali rakovico, da na naš znak s kleščami potegne za vrvico. Več o tem pa kdaj drugič.

Pripravila: Manja Žiberna

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.