mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 20  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Nakup psa : Prišel bo mladič
Dodal/a jana 8.10.2003 22:10:22 (14122 prebrano)

Prišel bo mladič

Če ste si kupili mladega psa, se je zgodilo nekaj, kar se je že milijonkrat, kljub temu pa je enkratno in zanimivo. Dve različni vrsti, pes in človek, si gradita vez, ki je globoka in odvisna od obojestranskega razumevanja in ki je ne najdemo nikjer v naravi.

Vi in vaš mladič bosta skupaj ustvarila to čudovito vez. Želim vam, da bi jo zgradila najbolje, kot jo le lahko. Vaš mladič je prinesel s seboj vse predispozicije. Vi se morate, če gre za prvega mladiča, potruditi, da vam bo to uspelo. Želim vam predstaviti pomembnejše osnove, da se boste upali spustiti v odkrivanje pasjega sveta, kot so ga odkrivali že naši davni predniki.

Na pasji strani se ni veliko spremenilo, če lahko domnevamo, da ste si kupili zdravega, normalno razvitega malega razgrajača. Pri nas, na strani človeka, pa se je veliko spremenilo. Čeprav še nikoli ni bilo toliko znanstvenih dognanj na temo 'pes', kot jih je danes, ve presenetljivo veliko lastnikov psov zelo malo o svojem štirinožnem spremljevalcu. To pa se mora spremeniti, drugače se bodo argumenti in nasprotovanja 'sovražnikov psov' v družbi povečali.

Sledite mi torej del poti na začetku in verjemite mi, da ni težko razumeti osnov ter da se je vredno potruditi, kajti skupno življenje bo trajalo mnogo let.

Naš mladič je središče sveta

Ponavadi si priskrbite mladiča med osmim in dvanajstim tednom življenja pri vzreditelju ali, če gre za mešančka, pri družini, kjer se je skotil. Nikoli ne kupujte mladiča pri trgovcih, kajti živalca je prav gotovo morala že skozi mnogo rok. Lahko, da bo telesno zdrav, za življenje v skupnosti pa take izkušnje niso spodbudne. Rasnega psa ali mešančka naj bi prevzeli direktno od mame, brez posrednikov in vmesnih postaj.

Vaš mladič je v tej starosti velik egoist, kar je čisto v redu, konec koncev mora poskrbeti, da ne bi potegnil krajšega konca. Njegova skrbna mama in vzreditelj sta mu izpolnila vsako željo, ki sta mu jo lahko razbrala iz oči. Če mu niso bratje in sestre ravno poskušali skrajšati repa ali ga vlekli za ušesa, je imel lepo življenje. Tako se je mladič videl kot središče sveta. Poleg njega so bila še druga živa bitja, ki so skrbela za njegovo dobro počutje. Sedaj nastopi čas, da se mu pokaže, da pripada neki skupnosti. Kot tak ima določene prednosti, upoštevati pa mora določene omejitve. Tudi pri volkovih in divjih psih se v tej starosti začne faza socializacije, lahko ji rečemo tudi osnovna šola vstopa v trop. Naš mladič je zato najbolj pripravljen, kajti narava ga je v tem obdobju obdarila z voljo po učenju in navdušenjem za raziskovanje, kar lahko izkoristimo.

Šef se mora potruditi

Nikar ne mislite, da vam mladič le iz privrženosti bere želje iz vaših oči. Natanko vas bo opazoval in ocenjeval vaše vodenje. Mali ima fantastičen spomin in veliko vzdržljivost. Ne poskušajte ga prepričevati s tepežem ali čim podobnim; v najboljšem primeru boste dobili kreaturo, psa, kot prijatelja človeka, pa bi za vedno uničili. Prijateljstvo se lahko gradi le na globokem zaupanju psa v vas in vaših psihičnih zmožnostih. Osnove boste postavili v prvih skupnih urah in jih boste utrjevali vse življenje.

Naučite ga razumeti ...

Skrivnost tega večstoletnega odnosa med psom in človekom izhaja iz tega, da je pes/volk krdelna žival z izredno razvitim socialnim redom. V tropu sodeluje pes v različnih vlogah za dobro vsega tropa. Delitev dela, ljubezen, skrbi, skupni cilji, prijateljstvo in sposobnost učenja so zagotovili tem vrstam preživetje. Zaradi tega so nam ta bitja podobna in ravno zaradi tega je bilo mogoče živeti z njimi in se z njimi sporazumevati.

Vaš mladič se bo prav gotovo v vaš trop vživel in kasneje ne bo povzročal konflikte rangiranja, če mu boste že sedaj pokazali njegovo pravo mesto. Zakaj bi si ustvarjal probleme, če je doumel, da ima svoje mesto v tropu, ki ga vodite vi!? Že prvo uro začnite s privajanjem na red, kajti eno od pomembnih pravil za to, da vas bo pes priznal, je prav gotovo doslednost. Ne sme se zgoditi, da bi bila zadeva enkrat črna, drugič bela, kajti drugače bo vaša avtoriteta kot vodja tropa propadla. Vaš mladič misli v preprosti shemi 'če-potem'. Takoj si vse zapomni. Sebi in njemu otežujete življenje, če neprestano menjate svoje mnenje ali pa ste 'preleni', da bi prepoved, ki ste jo sami postavili, vedno dosledno izpeljali. Vpeljava mladiča v življenje z nami in okolico se dogaja vedno na dva načina - z znanjem in spodbudo. Rada bi vam pokazala glavne probleme in kako naj človek najbolje ukrepa.

... in naredite se razumljive

Ne obstaja pes, ki bi takoj razumel človekovo govorico. V človeškem smislu je tudi nikoli ne razume. Pes povezuje besede ali vrsto besed z določenim ravnanjem ali obnašanjem. S starostjo in izkušnjami bo v tem vedno perfektnejši, tako da pri starih psih pogosto dobimo občutek, da razumejo govorico. Za to domnevo stoji fantastičen um in dolgoletne izkušnje.

Prav gotovo lahko vašemu malemu začetniku ure in ure govorite in pripovedujete, da je najboljši pes na svetu. Prav gotovo bo v tem užival. Če pa bi ga radi naučili česa novega, potem uporabite le eno besedo. Torej ne 'kuža mali moj, prosim, bodi priden in se usedi' temveč 'sedi'. Prav tako na začetku ne izrekajte povelja, ko nekaj želite, temveč ko mladiček nekaj naredi. Le tako lahko mladiček svoje ravnanje poveže z besedami.

Pomemben dan za vse

Končno je napočil dan in pripeljali ste mladiča v novi dom. Vzreditelj vam je verjetno dal natančen plan hranjenja, če ne, pa boste pri veterinarju ali v boljši trgovini za živali dobili vse potrebne napotke. Prav gotovo je vsa družina zelo razburjena, vendar je treba ravno sedaj ravnati brez panike. Pustite mu, da v miru pregleda novi življenjski prostor. Nikar pa mu ne pripravite pozdravne zabave. Poleg naj bo le njegovo bodoče krdelo. Prav tako ne grabite po mladiču; to ne ustreza pasjemu obnašanju. Pustimo, da bo mladič vzpostavil prvi stik. Kako bo to storil? Prav gotovo boste to prepoznali: kužek bo pričel mahati z repom, ko vas bo pogledal. Naredite se majhnega, najboljše je, da se spustite na kolena, kar vas bo naredilo dostopnejšega in prijaznejšega. Ogovorite ga s prijaznim glasom in prav gotovo ga bo njegova radovednost prignala v vaše naročje. Čeprav so mladiči neizmerno ljubki, se obvladajte in ga ne jemljite ves čas v naročje in ljubkujte. Bolje je, da se z njim igrate, z žogico ali staro nogavico ali pa bodite sami plen, kajti le tako bo mladiček doumel, kako je lepo, da lahko z vami kaj počne. Vendar je na prvi dan v novem domu za mladiča priporočljiv mir. Ob ustrezni uri naj dobi hrano, prav tako pa se mu pokaže prostor, kjer se bo lahko odpočil. Spal bo vaš junak na začetku še veliko. Uživajte ta čas, kajti ko se bo zbudil, boste zopet polno zaposleni.

Vzgoja se prične takoj - sobna čistoča

Če ste zaposleni, si v prvih dneh prihoda mladiča vzemite nekaj dni dopusta. Investicija se bo obrestovala, kajti tako bo privajanje na sobno čistočo veliko hitrejše. Pozabite na vsa dobronamerna navodila sosedov, sorodnikov in drugih 'strokovnjakov', ki vam svetujejo, da kaznujete mladiča na 'kraju zločina', če se bo podelal v stanovanju. Kaznovanje je zadnje, kar smete pri tem storiti. Dejali smo že, da mladič misli po shemi 'če - potem'. Vaš mladič si bo ob zgornjem ravnanju mislil naslednje: "Če se podelam v stanovanju in me šef vidi, se jezi. Torej se moram podelati tako, da me ne bo videl." Tako se bo mladič vedno, ko bo moral na potrebo, skril, in to tako v stanovanju kot zunaj njega. Možnost vzgoje bo s tem otežena in vašemu razumevanju mladiča to tudi ne bo koristilo. Torej pokažite inteligenco in poskusite naslednje:

Vzeli ste si dopust in želite se koncentrirati le na mladiča. Ko bo mladič moral na potrebo, bo postal pred tem nemiren, pogosto bo tekal v krogu in vohal. Vi boste vedeli, da se bo kmalu zgodilo, zato vzemite falota v naročje in ga nesite na njegov prostor, kjer se lahko očedi, ponavadi je to zunaj. Tam potrpežljivo čakajte, da se stvar dogodi. Pri tem ga pohvalite neprisiljeno, kot se le da (in ne pozabite pobrati kupčka!). Približno 10 do 15 minut po jedi mora vaš mladič na opravljanje potrebe; če se boste tega držali imate najboljše možnosti za vzgojo. S svojim zadnjim mladičem sem to vedno prakticirala. Razen dvakrat se ni nikoli onečedil v stanovanju in vsa zgodba s sobno čistočo je bila v treh tednih končana. Trije tedni, ko je potrebno malce več dela, ki pa se obrestujejo.

Če pa se je kupček ali lužica kljub temu dogodil, tedaj nobene kazni; delajte se, kot da tega ne opazite. Pospravite in očistite mesto s kisovo vodo, da bo izginil smrad, kajti drugače bo mladič zelo verjetno ponavljal dejanje na istem mestu. Mladič bo tudi brez vas rad sobno čist, tako da smo zelo velikokrat sami krivi, ker ne opazimo ali ne želimo opaziti signalov, da 'prihaja čas'. Prav tako pa vam mladič z veseljem ustreže in se bo že samo zaradi tega poskušal potruditi.

Za konec še to: Vedno znova ljudje kaznujejo mladiče, ko se vrnejo domov in v stanovanju odkrijejo kupček ali lužico. Vi že veste, da je to povsem narobe: mladič ne zna povezati dejanja, ki ga je storil, z vašim kaznovanjem. Njemu je jasno le nekaj 'Ko pride šef domov, sledi vpitje in tepež; torej je bolje izginiti ali takoj pričeti z gestami podrejanja, mogoče se bom tako lahko tepežu izognil'. Psi nimajo slabe vesti, včasih se le tako vedejo, ker imajo z nami slabe izkušnje.

Pomembna odločitev: Kje naj pes spi?

V veliko knjigah o psih lahko preberete, da mora biti psu takoj pokazan njegov prostor za spanje. Tudi vi lahko naredite tako. Milijoni psov so se na to navadili, vendar to ni tipično obnašanje za vrsto. Naš pes, posebno pa naš mladič, je član krdela. Za pripadnika krdela je komaj katera kazen hujša, kot je izločitev iz krdela, ki velikokrat vodi k smrtni obsodbi. Mladiči v krdelu uživajo posebno varstvo. Za mladiča torej ni hujšega, kakor to, da mora biti ponoči ločen od nas. Moji mladiči lahko spijo, kjer želijo, ponoči pa ob moji postelji (nikoli v njej!), čisto v moji bližini. Kot prvo jim to pomeni varnost in občutek pripadnosti, kot drugo pa lahko hitro opazim nemir in tako preprečim, da se pes podela v stanovanju. Kasneje, ko odrastejo, so brez nadaljnjega dovolj samostojni, tako da noč preživijo na svojih najljubših prostorih. Moji psi nikoli nimajo stalnega prostora v stanovanju. Sedijo ob moji pisalni mizi, ko pišem, spijo v kuhinji, kadar kuham, in se odstranijo, kadar je velika družba.

Uredite torej vprašanje prostora glede na vaš odnos do psa, vendar bodite dosledni. Mladiča spravljate v veliko zadrego, če enkrat sme z vami v kuhinjo in drugič ne ali če lastnik dovoli, gospodinja pa ne.

Življenjsko pomemben fuj

Mladič raziskuje svet s smrčkom in kremplji. Kopalo se bo ter žvečilo in lahko ste gotovi, da ne bo nič varno pred njim. Njegovi ostri, mlečni zobje so neustavljivi - v trenutku bo vaša dragocena perzijska preproga v drobnih kosih. Ravno tako se bo lotil še mize, takoj, ko jo bo dosegel, in vse, kar mu bo prišlo pred gobček, bo, ne glede na to, ali je užitno ali ne, temeljito prežvečeno. Žvečilke, svinčniki, pločevinke, akti, knjige - vseeno kakšne, čevlji, sveže krilo najboljše prijateljice, ki je slučajno na obisku, ničesar ni, česar mladič ne bi poizkusil. Vse to pa je obremenjujoče pa tudi jezi nas, včasih pa je tudi nevarno. Ne pomagajo niti igrače, ki jih ima razpolago. Bolj ko je vaš mladič inteligenten, večja bo radovednost. V vašem in pasjem interesu je, da takoj začnete s prepovedmi. Katero besedo boste uporabili kot ukaz za prepoved, je vaša stvar, večina ljudi uporabi besedo 'fuj'. Lahko si predstavljamo naslednji primer. Zamislite si, da se vaš mladič neznansko zanima za resice vaše perzijske preproge. Sedaj nastopite tako, kot bi nastopil glavni volk v krdelu, torej z opozorilom. Najprej na glas izrecite besedo prepovedi (fuj). Mladič bo verjetno prav na hitro pogledal proti vam in prenehal gristi, čeprav ne razume pomena besede. Ko se bo zopet lotil preproge, lahko s pretečo kretnjo izrečete besedo fuj. Če ste igrali na pravo struno njegove duše, mu bo to že zadostovalo. Če bo radovedno pritekel k vam, bo pohvaljen. Zdrav, normalno razvit mladič se bo potem zopet lotil grizenja in tekel tja že iz radovednosti, kaj se bo dogodilo. Zopet glasno ponovite prepoved 'fuj' in se približajte malemu prestopniku. Če bo sedaj spet prišel k vam, ga pohvalite. Če bo s svojim delom nadaljeval, pa pojdite do njega ga zgrabite in ritensko odstranite. Medtem ponovno izgovorite besedo 'fuj'. Če bo doumel, kaj smo želeli, bo prišel k vam in se vam dobrikal. Kmalu mu bo jasno, da mora reagirati na vašo prepoved, če ne želi neprijetnih reakcij. V dnevu, dveh bo razumel pomen besede.

Nikoli se ne pustite zmesti in narediti hude napake, ki lahko usodno škodi vzgoji: nikoli ne prekinite kaznovanja, ker na primer zvoni telefon. Če se zgodi kaj takega, vzemite mladiča s seboj k telefonu, drugače si bo pridobil zelo dobro izkušnjo: "Kadar ni šefa, lahko grizem preprogo. Prepoved velja le, če je on poleg." Če je mladič prepoved pravilno razumel, kasneje zadostuje že samo beseda prepovedi in ne bo več problemov.

Ta postopek lahko ponavljate povsod, kjer želite vašemu psu kaj prepovedati: počasno povečanje prisile, pohvala, kadar preneha 'delikventno' obnašanje, discipliniranje, kadar ga želi nadaljevati. Tepeža, poniževanja ali zapiranja vaš mladič ne razume.

Biti sam se je treba naučiti

Že prej sem omenila, da je puščanje psa samega zanj zelo huda kazen, kajti to pomeni izločitev iz krdela. Kljub vsemu pa je tudi to neizogibno. Tudi tukaj je vredno, da si vzamemo čas za mladiča. Tako ga lahko počasi in previdno navadimo, da ostane sam. Na začetku le nekaj minut, kasneje pa vedno več. Sprevidel bo, da se na koncu vedno vrnete in lahko se bo naučil, da vam bo zaupal.

Temelji za prihodnost se gradijo danes

Seveda je vaš mladič premajhen in prerazigran za resnično šolanje, vendar se bo igraje naučil stvari, ki jih bo kasneje delal.

Vaš mali ljubljenec ima sedaj precej močan nagon posnemanja. Povsod vam je za petami, kar zna biti precej naporno, lahko pa to izvrstno uporabite. Pojdite z njim ven. Vedno, ko se od vas oddalji, pojdite še bolj stran od njega in ga pokličite. Hitro se bo ustrašil, ker se je šef oddaljil, in bo takoj pritekel za vami. Ko se bo približal, ga pohvalite: "Tako je prav, pridi sem." Vendar se razveselite šele, ko bo pri vas, tako da bo povezal svoje dejanje z vašimi besedami. Ko bo povelje osvojil, ga lahko z njim pokličete. Gospodar in gospodarica lahko stojita vsaksebi, kuža pa teka na povelja od enega k drugemu. Vsakič, ko pride, se ga pohvali, pa še psu ta igra ponavadi ugaja.

Na tak način lahko vadite z vsemi besedami, ki naj se jih pes nauči. Če se bo prostovoljno usedel, se mu reče 'priden, sedi' in se ga obilno pohvali. Brez težav se lahko kuža nauči veliko povelj, ki jih boste kasneje uporabili pri šolanju. Ne pozabite: Povelja se izrečejo šele, ko je naredil, kar smo želeli. Šele ko bo besedo razumel, lahko z besedo ukažete njegovo vedenje.

Privajanje na okolico

Do boste lahko svojega psa kasneje jemali skoraj povsod s seboj, se priporoča, da se ga že zgodaj jemlje s seboj v psu neprijazno okolje. Za zdaj se ga še ne da prestrašiti, kar se lahko kasneje spremeni, poleg tega pa je še majhen, tako da ga lahko vzamete tudi v naročje, kadar mu volja poide. Poskusite to tedaj, ko bo imel vaš bernardinec 80 kg! Pokažite vašemu mladiču tudi tuje okolje in stvari, kot so avto, vlak, strme stopnice in tihe gozdne poti, kjer bo kasneje hodil z vami. Pazite le, da bo mladič tempu lahko sledil. Sam vam bo pokazal, ko bo utrujen. Ne izmučite ga, temveč ga raje nosite ali počakajte, da se spočije.

Igranje z drugimi psi - nujna potreba

Čeprav ste idealen partner za vašega psa, nečesa ne morete nadomestiti - drugih psov. Skoraj ne obstaja bolj zdrav način gibanja in ni lepšega kot trop psov, ki dirjajo po travnikih v vedno novih igrah. To morate dopustiti svojemu mladiču. Poiščite druge pasje lastnike, ki imajo zdrave, socializirane pse, in pojdite skupaj na sprehod. Vaš pes se bo zabaval, vi pa si boste mogoče pridobili nove prijatelje.

Namesto zaključka

Želim vam veliko veselja z vašim novim družinskim članom in upam, da bo tudi ta zapis pripomogel, da ne boste nikoli obžalovali da 'ste prišli na psa'.

po HUNDE REVUE prevedla in priredila Barbka Novak

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.