mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 12  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Nakup psa : Ko dobimo mladega psa v hišo ...
Dodal/a jana 9.10.2003 0:58:38 (34887 prebrano)

Ko dobimo mladega psa v hišo ...

HIŠNA ČISTOČA

Zelo je pomembno spoznanje, da je odvisnost vašega psa od vas zelo velika in da potrebuje veliko ljubezni in pozornosti. Pohvale in ljubkovanja bodo zadostila njegovi potrebi po ljubezni in naklonjenosti, vzgoja oz. učenje pa bo zadovoljilo njegovo potrebo po pozornosti.

Mladiča moramo naučiti opravljanja potrebe izven hiše oz. stanovanja. Mladiči so znani pivci in jedci in kar je prišlo v želodec, mora tudi nekje ven. Nadzorovati moramo količine, ki jih mladič zaužije, da bomo lahko nadzorovali tudi njegovo iztrebljanje. Obrok mu pustimo približno 10 minut in v tem času lahko poje in popije kolikor hoče. Nato hrano odstranimo do naslednjega obroka. Prvih pet dni učenja moramo mladiča približno 10 minut po obroku peljati ven in potem še vsako uro oz. po vsaki zaužiti tekočini, po vsaki igri ali večjem razburjenju. Naslednjih pet dni peljite mladička ven po obroku in potem še vsako uro in pol. Na vsakih pet dni podaljšajte čas med sprehodi za pol ure. To delajte toliko časa, dokler ne boste psička peljali ven samo še po vsakem obroku.

Mladiča hitro naučimo hišne čistoče, če mu ne damo možnosti opravljati potrebo v stanovanju. Pri tem je zelo pomembno, da se boste držali določenega reda in psička peljali ven ob predpisanem času.

Če ga boste ujeli, kako se pripravlja k opravljanju potrebe, boste naredili velik skok k hišni čistoči. Takoj, ko počepne, ga nežno primite, dvignite in ostro recite 'ne' ter ga odnesite ven ali na prostor, kjer potrebo lahko opravi.

Z mladičem fizično ravnajte nežno, karajte pa ga le z ostrejšim glasom, vendar samo takrat, kadar ste ga ujeli pri neželenem dejanju. Vsakokrat, ko bo potrebo opravil zunaj, ga veselo pohvalite in pobožajte.

V veliko pomoč pri zagotavljanju hišne čistoče je hišni boks, kajti znano je, da psi potrebe - razen izjemoma - ne opravijo v manjšem prostoru, v katerem imajo ležišče. V pomoč vam je lahko tudi časopisna metoda. Tla manjšega prostora v stanovanju prekrijete s časopisnim papirjem. Ko psiček opravi potrebo na en kos papirja, le-tega zamenjate s svežim. Na nasprotnem koncu tega prostora pa nekaj papirja odstranite. Ponavadi mladički opravijo potrebo vedno na približno istem mestu. Z odstranjevanjem papirja na delu tal, ki so najbolj oddaljene od mesta opravljanja potrebe, boste postopno prišli do samo enega kosa papirja. Potem pa boste ta že uporabljeni kos papirja odnesli ven in z mladičkom tam okrog hodili tako dolgo, da ga bo vonj privabil na tisto mesto, kjer bo opravil svoje. Takrat ga pohvalite še bolj veselo in z navdušenjem.

NAVAJANJE MLADIČA NA POVODEC IN OVRATNICO

Vsakega mladega psa moramo dovolj zgodaj navaditi na ovratnico in povodec. Nekateri to obvezno opremo sprejmejo brez težav, nekateri pa se upirajo in se hočejo z zobmi znebiti nepotrebne navlake.
Zaradi tega je pomembno, da mladičku že pri vzreditelju okrog vratu zavežemo mehak tanjši trakec. Po prihodu v naš dom trakec zamenjamo z ovratnico za mladiče, ki mora biti lahka, mehka in nastavljiva. Za ovratnico privežemo približno meter dolgo lahko, mehko vrvico, ki naj jo mladiček vlači za seboj. Na ta način se bo naučil brez upiranja sprejemati opremo, ki bo v nadaljnjem njegovem življenju zelo pomembna.

NADLEGOVANJE GOSTOV ALI PROSJAČENJE PRI MIZI

Mnogi psi so zaradi napačne vzgoje v mladosti neutrudni pri nadlegovanju prišlekov ali pri prosjačenju med obroki, ko je družina zbrana pri mizi. Pri nevzgojencih ne imejte usmiljenja in naj vas ne premotijo njihovi mili pogledi. Hišnega tirana pričnite navajati na disciplino in na pravila, ki jih mora spoštovati.

Psu nadenite ovratnico in povodec, člani družine naj se zberejo okrog mize tako, kot da je čas obeda. Pes bo verjetno prišel pogledat, kaj lahko izprosi ali pobere s tal. Kakor hitro bo njegov smrček od mize oddaljen samo še 10 cm, naj vsi družinski člani naenkrat ostro rečejo 'ne', oseba, ki mu je najbližja pa naj ga s povodcem (brez cukanja) odločno odpelje vsaj 3 m stran od mize in naj ga tam pohvali.
Radovednost psu ne bo dala miru in ponovno bo prišel do mize. Ponovite postopek. Kar precej takih popravkov je potrebnih, da se pes končno usede ali uleže nekje med mizo in točko, kamor ste ga odpeljali.

Od mize ga morate odpeljati najmanj na razdaljo treh metrov, da ga boste naučili mirovati nekje na polovici te razdalje. Pes ne ostaja na mestu, ki ste mu ga določili, ampak tam, kjer on želi (tako misli). To pa je reakcija, ki ste jo s svojim človeškim logičnim razmišljanjem pričakovali in dosegli. Pes misli, da se zadeva odvija po njegovih željah, vi pa veste, da se odvija po vaših. In oba sta zadovoljna.

Te popravke ponovite vsakokrat, ko se pes preveč približa mizi. Kar kmalu se bo navadil mirno spremljati dogajanje približno 1,5 m od mize. Po končanem vašem obroku mu lahko prihranite kak košček in mu ga odnesete na njegovo mesto. Tudi to bo zanj vzpodbuda, da bo mirno čakal, da vi končate. Vedel bo, če bo mirno čakal in ne bo sitnaril, bo vedno nekaj dobil tudi za svoj želodček.

SKAKANJE NA LJUDI

Skakanje na ljudi je normalno vedenje mladičev, ki pa ga moramo preprečiti oz. preusmeriti. Tudi največji ljubitelj živali nima rad, da nanj skoči moker ali blaten pes.

Odvajanje pričnemo takoj, ko mladička pripeljemo v svoj dom. Mlade kosmate kepice so zelo dovzetne za različne glasovne variante, zato z njimi komuniciramo na naslednje načine: ukaze izrečemo z normalnim glasom, pohvale z višjim in navdušenim glasom, prepovedi pa z nizkim, ostrejšim in odločnim glasom.

Mladička moramo ujeti v trenutku, ko se pripravi, da bo od tal dvignil prve tace na nas. Takrat ostro rečemo 'ne' in če bodo vse štiri tace ostale na tleh, ga pohvalimo. Seveda je na začetku treba to ponavljati vsakih nekaj sekund, kajti mladiči so včasih zelo vztrajni v svojih namerah.

Če vemo, da naš psiček rad skače navzgor, si lahko pomagamo tudi tako, da počepnemo. Na ta način se njegova želja po skoku zmanjša. Če pa kljub temu hoče skočiti, spet rečemo 'ne' in ga pohvalimo, če ostane na tleh.

Kadar je že skočil, ga ne odrivajmo, kajti to ga še bolj vzpodbuja. Bolje je, da stopimo korak nazaj in tačke bodo same 'padle' na tla. Ko bo na tleh, pa ga pohvalimo. Pomagamo si lahko tudi s priboljškom. Roko s koščkom hrane spustimo čim bolj proti pasjemu smrčku. Želja po hrani bo prevladala nad željo po skoku.

Pri vzgoji mladiča uporabite vso možno domišljijo, ne uporabite pa fizične kazni in grobega ravnanja.

Danica in Martin Simončič

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.