mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 14  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Vzgoja : Kaj je učenje s klikerjem (ang. Clicker Training)?
Dodal/a jana 9.10.2003 22:54:21 (9915 prebrano)

Kaj je učenje s klikerjem (ang. Clicker Training)?

Klik je določen znak (marker signal)
Učenje s klikerjem je na znanstvenih dognanjih osnovan sistem učenja vedenja s pozitivnimi okrepitvami. Določen znak (zvok igračaste napravice - klikerja) uporabimo, da sporočimo živali (ali osebi), kdaj izvaja neko vedenje, ki bo "plačano". Ta sistem učenja je bil sprva zelo razširjen med trenerji delfinov, kateri so potrebovali način učenja določenega vedenja brez uporabe fizične prisile.

Brez korekcij ali kaznovanja
Pri tradicionalnem učenju poveš živali ali osebi, kaj naj stori, nekako pripraviš žival ali osebo, da to stori (če je potrebno, uporabiš prisilo), nagradiš dobre rezultate in kaznuješ napake.

Pri učenju s klikerjem, poiščeš željeno vedenje, zaznamuješ trenutek, ko se to vedenje pojavi s klikom in to vedenje nagradiš. Nagrada je lahko hrana, božanje, pohvala, ali karkoli drugega, kar si učenec želi. Če učenec naredi napako, le počakaš in dovoliš, da še enkrat poskusi.

Nadomestitev klikerja s pohvalo
Učitelji s klikerjem so osredotočeni na grajenje vedenja, ne na ustavljanje vedenja. Namesto, da kričijo na psa, ki skače na človeka, ga kliknejo za "sedi". Namesto, da brcnejo konja, da bi se premaknil naprej, ga kliknejo za hojo. Nato, klik za klikom, "oblikujejo" daljši "sedi" ali več korakov hoje, vse dokler ne dosežejo končnega, željenega rezultata. Ko je vedenje naučeno, ga ohranjajo s pohvalo in odobravanjem ter shranijo kliker in nagradice za naslednjo novo stvar, ki jo želijo naučiti.

Zabavno in vznemirljivo je za živali in za ljudi
Psi in ostale živali se hitro naučijo, da določen znak pomeni "Nekaj dobrega prihaja." Nato ugotovijo, da nas lahko pripravijo do klika, če določeno vedenje ponovijo. Postanejo navdušeni partnerji v svojem lastnem učenju. Pri ljudeh klikanje zmanjšuje potrebo po popravkih in je posebno uporabno za učenje fizičnih nalog. Učenje s klikerjem je vznemirljivo za živali in zabavno za nas. In je preprosto za uporabo. Rezultate lahko dosežemo že pri prvem poskusu.

KAJ JE "UČENJE S KLIKERJEM"?

To je učenje, pri katerem uporabljamo skoraj vedno pozitivno motivacijo - npr. pri učenju psa, brez nobenega fizičnega vpliva in korekcije. Zveni precej neverjetno, vendar deluje izredno dobro.

Namesto, da psa vlečemo okrog, ga prisilimo v določen položaj, nato damo nekaj pohvale in upamo, da bo pes razumel to povezavo, lahko za psa uporabimo znanstveno utemeljene metode klasičnega & operativnega pogojevanja.

Ljudje se pogosto sprašujejo, kako zanesljivo jih bo pes ubogal, če bodo uporabljali pri učenju samo pohvalo, slastne priboljške in nič udarcev, potegov in kričanja na psa.

Da bi to razumeli, moramo pokukati v morski svet, natančneje v morske parke, kjer kiti ubijalci in delfini po principu "učenja s klikerjem" pred gledalci izvajajo svoje umetnije.

Kitu ne moreš natakniti zatezne ovratnice in ga z močnim potegom kaznovati, kot to še danes mnogi počnejo s svojimi psi. In še več, ta čudovita morska bitja uspešno in z veseljem nastopajo pred občinstvom, točko za točko. Pri tem pa se zabavajo.

Prav zaradi teh užitkov pri učenju sem tudi jaz "preklopila" na pozitivno učenje. Rada imam svoje pse in čeprav zahtevam od njih, da me ubogajo, jih nočem poškodovati. Pri učenju s klikerjem mi jih tudi ni potrebno.

Če bi radi imeli ubogljive pse, brez uporabe fizične prisile, uporabite KLIKER!

KLIKER je majhna plastična napravica, ki je potrebna za začetne faze učenja vsakega vedenja. Zagotavlja nam čisto in precizno komunikacijo med vodnikom in psom, pri čemer obema dopušča, da se osredotočita na nalogo in uživata v njej.

Pri učenju s pozitivnimi okrepitvami ni več potrebe po prisili psa k učenju. Še več, pes postane vnet učenec. Slastni priboljški so sprva primarni ojačevalec, saj jih je enostavno uporabljati, lahko pa uporabimo še veliko drugih ojačevalcev - od piskajočih igračk do igranja s psom. Pes, ki je učen na ta način, NE BO odvisen od hrane pri izvajanju vaj.

S klikerjem lahko naučite psa (ali katero koli žival) tako običajnih vaj iz poslušnosti kot tudi zahtevnejših tekmovalnih vaj, trikov in vaj za službene pse. Psi ga obožujejo.

Avtorica Karen Pryor,
prevedla Manja Žiberna

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.