mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 5  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Vzgoja : Pozorna hoja ob nogi ("poleg")
Dodal/a jana 9.10.2003 23:50:27 (16561 prebrano)

Pozorna hoja ob nogi ("poleg")

Povelje "Poleg" je uporabno takrat, ko hodimo v hrupnem okolju ali ko želimo pritegniti pozornost psa tako, da je oz. da pes postane pozoren (osredotočen) na nas in da nas ne vleče okrog. Vajo "Poleg" vadimo vedno v zelo kratkih "eksplozivnih" lekcijah. Celo na tekmovanjih poslušnosti psi hodijo "Poleg" le nekaj kratkih minut naenkrat. Od psa nikakor ne zahtevamo, da hodi strogo "Poleg" na enournem sprehodu po gozdu ali po parku. Za takšne priložnosti poglejte lekcijo "Hoja na ohlapnem povodcu" (ang. Loose Leash Walking).

POZICIJA PRI VAJI "POLEG"
Pes je na vaši levi strani, obrnjen v isto smer kot vi. Povodec je v liniji s šivom na vaših hlačah (če želite iz katerega koli razloga – npr. invalidnosti – da imate psa na vaši desni strani, obrnite vsa navodila za levo in desno).

PRIPRAVITE SE – imejte cel kupček majhnih priboljškov v svoji LEVI roki v desno roki pa kliker in povodec (povodec si lahko zavežete okrog pasu (op. prev.). Če je mogoče, izvedite to vajo tam, kjer lahko brez skrbi spustite psa s povodca (to vam bo olajšalo življenje).

ZAČNITE – postavite psa v sedeči ali stoječi začetni položaj za "Poleg". Uporabite lahko priboljšek, da psa zvabite v ta položaj okrog sebe, če je to potrebno. Pokličite psa PO IMENU, da postane pozoren na vas in ko stopite korak naprej, ga navdušeno pohvalite. Naredite LE 2 KORAKA NAPREJ, nato C&T, se ustavite in dajte psu nagradico.

Počakajte dovolj dolgo, da pes poje priboljšek, nato stopite še 2 koraka, C&T (vedno SE USTAVITE, ko podelite priboljšek). PAZI! Ne naredi več kot 2 koraka naprej! Ohranjati moraš pozornost psa za delo, kar je veliko lažje pri 2 korakih. Psa večkrat navdušeno pohvali, ko je ob tebi.

V prvih poskusih lahko C&T po 2 korakih tudi, če pes ni hodil lepo ob vas in ni bil popolnoma pozoren, saj se bo hitro popravil, če so nagrade dovolj slastne.
Od tu naprej C&T le, če je pes v položaju "Poleg" in je pozoren na vas.
Če želite narediti OBRAT, zvabi psa okrog sebe tako, da mu podržiš priboljšek pred smrčkom in se obrni (oster obrat v obliki črke U na desno), se ustavi, C&T in se premakni naprej. Kakorkoli že – pazi, da uporabljaš vabo le pri obratih in v primerih, ko se pojavijo moteči dejavniki, na katere pes še ni pripravljen. Sicer, ko vadiš "Poleg", moraš priboljške držati stran od pasjega smrčka. Ugotovili smo namreč, da če učiš "Poleg" z vabo, je izjemno težko skriti vabo. Zato, ko se po nekaj korakov naenkrat pomikaš naprej, drži priboljške v svoji levi roki, to roko pa drži v višini pasu. Ko se ustaviš, da boš psa nagradil, naj se pes malce stegne, da doseže priboljšek. Sprva tudi ne polagaj roke čez svoj trebuh (to je položaj roke pri tekmovanjih iz poslušnosti) ker bo tvoj vznemirjeni pes zelo verjetno poskušal priti predte, da bi dobil nagradico. Zato drži roko ob pasu – nad tvojim levim kolkom. Ko boš z vajami napredoval, boš lahko pomaknil roko čez trebuh, če boš želel.

Če imate zelo majhnega psa ali mladička, bo lažje, če boste uporabili daljšo leseno kuhalnico, pomočeno v kikirikijevo maslo ali mehak sir. Med hojo jo držite stran od psa, nato pa mu jo pomolite tako, da se mora psiček malce stegniti, da jo na hitro oblizne preden nadaljujete s hojo. Za ta nasvet se zahvaljujem inštruktorici Patty Ruzzo – domislila se ga je ena njenih študentk.

Predlagam vam, da vadite le po nekaj minut naenkrat, vendar večkrat po malem na dan. Ko pes dosledno izvede položaj "poleg" po 2 korakih, je čas, da zahtevamo več – 4, 6 korakov, itd., preden kliknemo & nagradimo (C&T). Na tej točki lahko začnemo uporabljati "namig". Ko zaključimo z vajo, izrečemo poleg imena psa še namig, recimo "Fido, poleg!". To izrečemo v veselem, nekoliko višjem tonu glasu.

BISTVENO je, da uporabljamo dovolj slastne priboljške, da najprej vadimo v mirnem okolju brez motečih dejavnikov (drugi psi, promet, ljudje, hrup, ...) ter da VEDNO hvalimo psa, ko smo zadovoljni z njegovim vedenjem. Pohvale ni nikoli preveč! Zelo učinkovit je vesel, visok ton glasu. Potrudite se, da zvenite nekoliko prismuknjeno. Če boste utihnili, boste zelo verjetno izgubili pozornost psa. Tekmujete namreč s celotno oklico za pasjo pozornost, zato morate biti še kako zanimivi. Veliko lažje boste pridobili pasjo pozornost preden začnete vaditi in jo obdržali, kot pa se trudili znova in znova pridobiti njegovo pozornost enkrat, ko ga bodo zmotili dražljaji iz okolice.

Kadarkoli gre pes pred vas – ali zato, ker ga kaj zmoti ali pa zato, ker želi priti pred vas (zato priboljške vedno imejte v levi roki nad vašim levim bokom, da se temu izognete) – se obvezno USTAVITE! Nato si spet pridobite pasjo pozornost tako, da izrečete ime psa ali mu pomolite priboljšek, da ga zvabite naokrog v pozicijo "poleg" in naredite par korakov preden C&T – date mu vabo. Pes mora narediti nekaj korakov "poleg" preden ga kliknete.

REŠEVANJE TEŽAV – mogoče vaš pes sicer hodi "poleg" na vaši levi strani toda skače med vajo? Skakanje sprva prezrite – zadovoljite se s takšno "grdo" hojo poleg. Ko se boste s psom nekoliko uskladili, boste začeli hoditi v živahnejšem tempu, kateri navadno onemogoči skakanje. Če to ne pomaga, lahko vedenje psa, ki že hodi ob vas (in vmes skače), začnete oblikovati tako, da nič več ne klikate za njegove neželjene "poskoke". Da dobi C&T, bo pes moral lepo, brez skakanja, hoditi ob vas vsaj 2 koraka.

Ko dosežete pribl. 10 korakov hoje, je čas, da postanete variabilni v nagrajevanju. Od tega trenutka naprej ne boste več hodili naprej preden C&T, sicer bo pes izgubil zanimanje za vajo. Namesto tega, vadite na večjih razdaljah variabilno, vmes pa tu in tam vtaknite kak res kratek poleg (npr. pojdite 10 korakov, C&T, nato 12, nato 8, potem 15, nato mogoče le 3. Pa spet 13, 18, 20, 24, 19, 4, 23, 25, ... Seveda še vedno hvalite ves čas hoje psa in se ustavite, ko C&T.)

Začnete lahko delati obrate, hodite hitro in počasi, ipd. Ohranite visoko-motivacijske priboljške in pohvale. Vsakič, ko dodate nov element vaje, bodite pripravljeni, da se vrnete nazaj k C&T le po nekaj korakov za ogrevanje. Če izgubite pozornost psa, se ustavite in počakajte, da se vrne ob vašo stran (opogumite ga z besedo – če je treba ga zvabite z nagradico, vendar mu je ne dajte). Če pogosto izgubljate pasjo pozornost, pomislite, kaj počnete in kaj bi morali storiti, da bi bil pes bolj pozoren na vas. Manj korakov? Mamljivejše priboljške? Bolj lačnega psa? Več pohvale? Manj motečih dejavnikov?

Vadite hojo "poleg" kot vse drugo, na različnih mestih. Uporabljajte povodec zunaj na neograjenih območjih – zavežite si ga okrog pasu ali ga držite v desni roki. Povodec MORA biti ohlapen – če psa z nategnjenim povodcem držite v pravilnem položaju, se ne bo ničesar naučil in boste le izgubljali čas. Pripravite psa do tega, da si bo ŽELEL hoditi poleg ob vas.

Postopoma boste pripravljeni na delo z motečimi dejavniki – a ne prehitevajte. Želite si, da bo vaš pes uspešen – olajšajte mu delo.
Ko boste pripravljeni, začnite z zelo majhnimi motnjami okrog sebe (drugi ljudje čez ulico ali ko ljudje opazujejo, ipd.) in počasi preidite na večje motnje (drugi psi v bližini, najprej zelo daleč, nato bližje).
Vsakič, ko vadite na novem kraju ali z novimi motečimi dejavniki, imejte res slastne priboljške in naredite na začetku vaje le par korakov za ogrevanje. Uporabljajte tudi druge zabavne stvari za nagrajevanje. Za super "poleg" naj pes dobi košček sira, ali vrženo žogico, morda hitro igrico "vlečenja za predmet".

AVTOMATIČNI "SEDI" – želite, da se pes lepo usede, v položaju "poleg", vsakič, ko se ustavite, brez povelja? To je avtomatični "sedi". Za učenje le-tega (jaz bi počakala, dokler ne dosežete vsaj 8 korakov "poleg") preprosto naredite nekaj počasnejših, manjših korakov preden se ustavite in ko delate zadnje korake, zvabite psa s priboljškom v položaj "sedi". C&T. Brez besednih povelj. Ko se pes pravilno useda za priboljšek, ga preizkusite – počasi se ustavite in počakajte ... če se sam usede (morda bo nekaj minut tuhtal – bodite potrpežljivi), C&T, dajte mu JACKPOT.

Če se NE usede sam, izrecite NRM & nadaljujte z vajo "poleg" še nekaj korakov naprej preden poskusite znova. Če se pes ne usede v več poskusih zaporedoma, ga boste verjetno morali še vedno zvabiti v položaj "sedi", da mu pomagate razumeti, kaj pričakujete od njega. Ne skrbite, če se na začetku pes ne usede perfektno – položaj "sedi" boste precizirali z oblikovanjem kasneje.

Ko se ustavite, stojte vzravnano in obe stopali postavite skupaj. To bo namreč pomagalo psu razlikovati med resničnim koncem vaje (ko mora sesti) ter med postankom za nagrado (ko ste med korakanjem in se malce sklonite k psu). Pazite, da se ne boste pri "sedi" dolgo časa zanašali na vabo, sicer boste obtičali pri vabi.

Veselo hojo "Poleg"!

Mary Woodward & Susan Greenholt
Greenwood Dog Training School
Wilmington (DE) USA
Prevedla: Manja Žiberna

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.