mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 5  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Agility : Začetek tekmovanj v agilityju za Eukanuba pokal v Slovenije 2002
Dodal/a jana 24.10.2003 17:31:15 (3267 prebrano)

Začetek tekmovanj v agilityju za Eukanuba pokal v Slovenije 2002

S prvo tekmo za Eukanuba pokal Slovenije 2002 se je v soboto, 9. marca, začela letošnja sezona tekmovanj v agilityju v Sloveniji. V veliki konjeniški dvorani Gradu Prestranek se je pomerilo 69 tekmovalnih tandemov iz Avstrije, Italije in Slovenije. Med njimi je bilo tudi šest takih, ki so na tekmovanju v agilityju nastopili prvič. Tekmo sta organizirala Komisija za agility in Športno kinološko društvo Ajdovščina ob pomoči Centra za vzrejo in vzgojo jahalnih konj Grad Prestranek in nekaj postojnskimi kinologi.



Tri kategorije
Prvič je v Sloveniji tekmovanje potekalo po določilih spremenjenega pravilnika o tekmovanjih v agilityju, v treh velikostnih kategorijah. Zato je bilo treba pred začetkom tekme vse pse, ki so nastopali v kategorijah Small (do 35 cm plečne višine) in Medium (od 35 do 43 cm plečne višine) izmeriti in jim novo kategorijo vpisati v delovne knjižice. To nalogo sta opravili kinološki sodnici Branka Hobič in Mirja Lapanja, sodelovala pa je še Cvetka Gorjan. V obeh novih kategorijah je nastopalo skupaj 22 psov, vsi preostali pa v kategoriji Large (psi s plečno višino nad 43 cm).

Parkurji na žaganju in mivki
Zanimive parkurje je na solidni podlagi iz žaganja in mivke postavil sodnik Mitja Žnidarič iz Maribora ob pomoči vodje kroga Petra Semoliča in odlične tehnične ekipe. Asistentka sodnika je bila Sonja Rozman Bizjak, za elektronsko merjenje časa z napravo Alge Timing je skrbela Anka Leskovar, za računalniško obdelavo podatkov pa Sebastjan Kobal. Z veliko vnemo in v dveh jezikih je tekmo moderiral Branko Lavrenčič.



A1/J1
V nivoju (nekdanji razred) 1 je v dveh tekih, v agilityju in jumpingu, nastopilo 30 tekmovalnih tandemov. V kategoriji L jih je točke za uvrstitev v Eukanuba pokalu Slovenije 2002 osvojilo 13, trije so bili neuvrščeni, pet pa jih je naredilo diskvalifikacijske napake. Zmagala je Tamara Leskovar iz KD Fido Hrušica z mešanko Tijo pred Nino Hiti iz ŠKD Vrhnika s hovawartko Bony-Bety in Gregom Drakslerjem iz KD Naklo z nemškim ovčarjem Orbijem (vsi brez kazenskih točk). V kategoriji M je bila po obeh tekih uvrščena samo Jasna Zdovc iz KD Agility Ilirija s tibetansko terierko Rombon Lho-La (štirje so bili diskvalificirani), v kategoriji S pa sta točke in pokale osvojila Lidija Moroni s psičko pasme koder Sofia (čisti tek) in Omar Perosa s psom enake pasme Jenifer detta Jenny (oba Agility Clob la Bora iz Italije). Dve tekmovalki sta bili diskvalificirani.



A2/J2 open
V višjem nivoju na tekmovanjih v Sloveniji nastopajo tako tekmovalni tandemi, ki so dosegli kvalifikacije za nivo 2, kot vsi tisti, ki so že dosegli (šampionski) nivo 3. Tokrat jim je sodnik določil zelo visoke kriterije in hitrosti v parkurjih, kar je povzročilo, da si je več kot polovica uvrščenih tekmovalcev "prislužila" kazenske točke za prekoračitev standardnega časa tako v prvem kot v drugem teku. Zato ni naključje, da v kategoriji L med 11 uvrščenimi od skupno 26 nastopajočih ni bilo nikogar s čistim tekom. Zmagala je Tjaša Gregorič (KD Agility Ilirija) z veteranom, malinoisem Dusty Drimom. V obeh tekih sta si skupno prislužila 5 kazenskih točk zaradi prekoračitve časa. Druga je bila Daša Zakotnik iz istega društva z mejno ovčarko Kate, ki si je enako število kazenskih točk prislužila z napako na oviri. Tretje mesto je osvojila Italijanka Luciana Iernetti z mejnim ovčarjem Spley Tweed (Agility Club la Bora). V kategoriji M sta že na prvi tekmi ponovno dokazali premoč Silvia Trkman iz KD Agility Ilirija s pirenejsko ovčarko Vedette of the Gloaming - Lo in Ines Pezič iz KD Fido Hrušica s pudlico Šingo. V prvem teku sta bili povsem izenačeni in vodili z do stotinke sekunde enakim časom, brez kazenskih točk, v jumpingu pa je bila nekoliko hitrejša Silvia, ki je tako osvojila največji pokal. Obe pa sta osvojili tudi rozeto "čisti tek". Velik napredek je pokazala Barbara Čebohin, KD Agility Ilirija, ki se je s psičko pasme ameriški stafordshirski terier Blue, zavihtela na tretje mesto. V kategoriji najmanjših psov - S pa se je zgodba iz kategorije M v nivoju 1 ponovila. Uvrstila se je samo ena tekmovalka, Neda Perko iz KD Agility Ilirija z japonsko špičevko Ch. Renai. Preostale tri tekmovalke so bile diskvalificirane.



Pokale in nagrade sta najboljšim podelila vodja prireditve Zlatko Gorjan in predstavnik sponzorja Eukanuba, Dejan Tasič. Prireditev, ki je lepo uspela, sta posneli tudi televizijski ekipi TV SLO (4 x 4) in TV 3 (Štiri tačke).
Državno prvenstvo v agilityju se bo začelo 6. aprila s tekmo v Ajdovščini.

S. N.
Foto arhiv mojpes.net


Poglejte še:
- Rezultati agility tekme v Prestranku, 9. marec 2002

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.