mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 21  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


O opremi : Več vprašanj o berniju
Dodal/a jana 23.10.2003 10:04:31 (2286 x prebrano)
O opremi

Vprašanje:
Pred časom smo se na vas že obrnili z vprašanjem v zvezi z bernskim planšarjem Bernijem. Berni raste v pridnega ubogljivega socializiranega psa, ki seveda ima svoje muhe. Problem pa je pri srečevanju z drugimi psi, predvsem večjimi ovčarji. Pred kratkim smo na sprehodu (Berni je bil na vrvici) srečali ovčarja in njegovega lastnika. Ovčar je prosto tekal. Pustili smo jima naj se ovohata, naenkrat pa je ovčar napadel Bernija. po trenutnem presenečenju sva s fantom potegnila psa vsakega na svoj konec, tako kot smo se učili v šoli, za rep ali za noge (glede na to, da sem se tudi jaz ustrašila psa, se mi je zdel rep bolj oddaljen od njegovih zob). Lastnik pa nič. Kar je spravil iz sebe je bilo: "Pusti! Fuj!" Potem je ovčar spet napadel Bernija. Končno sva ju s fantom spravila narazen in prepričala lastnika naj ovčarja priveže. Berni je bil precej poklan, predvsem pa od takrat sede na moje noge takoj, ko sliši še najbolj oddaljeno lajanje. Ta zgodba se je na srečo dobro končala in mislim, da bo tudi Berni kmalu pozabil, saj se veliko druži in igra z velikimi psi v šoli. Vseeno pa me je na vsakem sprehodu strah, da se lahko zgodi najhujše. Jaz za Bernija vem, da ga bom znala potegniti za rep ali noge, opažam pa, da so lastniki zelo brezbrižni in niti ne vedo, kako ravnati v takšni situaciji. Kadar grem sama z njim na sprehod, nesem s seboj palico. Prijateljica mi je svetovala, naj s sabo nosim solzivec, kar pa se mi zdi nesprejemljivo, saj bi verjetno lahko psa trajno poškodovala. Za tolažbo vzamem deodorant, ki naj bi pasji vonj vsaj nekoliko zmedel. Ali obstaja kakšno sredstvo, ki bi takšnega psa odgnalo? Naj povem še to, da Berni tudi v primeru, ko ga napade kakšna manjša zverinica, kar počepne in se ne zna braniti, kar po mojem izvira iz njegovega prehitrega odhoda iz legla.
Pa še to, na sprehodu smo pred kratkim srečali gada. Zelo sem se prestrašila, da bi ugriznil Bernija. Kako ravnati v takšnem primeru in ali je lahko za 40 kg težkega psa doza smrtna?
Gregor, Berni in Mateja

Odgovor:
Nevestnih lastnikov psov, ki puščajo pse prosto, žal ne moreva spremeniti ne vi in ne jaz. Obramba s palico je lahko učinkovita, ali pa tudi ne. Kaj če pes "pozna palico" in se je bo hotel ubraniti? Takrat lahko ugrizne tudi vas. Menim, da je najbolje, da se, kolikor se le da, takšnih srečanj izogibate. Neprijetna izkušnja Bernija z drugim psom pa mu lahko pusti posledice vse življenje. Da temu ne bo tako, je odvisno od vas in nadaljnih Bernijevih izkušenj. Mislim, da tehtate več kot 40 kg. Je za vas ugriz gada nevaren? Smrten? Boste poiskala pomoč, če vas ugrizne? Verjetno bi jo morali tudi za Bernija!

Odgovarja: Lili Ograjenšek

Pripis Mojce Sajovic
Na sprehodih lahko uspešno uporabite DAZER (oz. napravo za neboleče odganjanje nevzgojenih psov). Uporabljajo jo poštarji, kolesarji, jogerji in se obnese. Kupite jo v Ljubljani v trgovini
GALI. Berniju pa veliko mirnih sprehodov!
Mojca

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.