mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 8  

ISSN 1581-3258
2000-2020 © Jana

mojpes.net na Facebooku


O napadalnosti : Dalmatinka je napadalna do psov in ljudi
Dodal/a jana 4.11.2005 8:21:49 (1335 x prebrano)
O napadalnosti

Vprašanje:
Zadje čase pogosto prebiram vaš portal in sem presenečena, ker je toliko koristnih podatkov zbranih na enem mestu. Osebno bi potrebovala bolj specifičen nasvet, zato sem se odločila, da vam pišem.
Sem lastnica 6 let stare dalmatinke Peline. Psičko sem si želela že od otroštva in ko sem imela svoj denar, sem ga najprej porabila za mojo Pelino. čudovita je in zelo postavna. Stvari pa so se kmalu zapletle. S komaj 8 mesecev staro sem šla na sprehod po stranski cesti, ob kateri so lastniki imeli privezanega podivjanega nemškega ovčarja. Tokrat pa ni bil privezan in mi je psičko "raztrgal" tako, da sem jo morala odpeljati v ambulanto na šivanje. Kmalu po tem neljubem dogodku je Pelina napadla svojo najboljšo "prijateljico" jazbečarko. Zaradi notranjih krvavitev je jazbečarka, ki smo jo imeli že 12 let poginila. Od takrat Peline nisem upala več imeti na prostosti in je zmeraj v boxu ali na povodcu. Tudi, če smo vsi zunaj, je na povodcu, ker ko zagleda psa, ponori in nikogar ne posluša in ne uboga. Zadnje čase je postala agresivna tudi na tekače in kolesarje. Sama tehtam 50 kg in jo težko obvladam, tako da je kljub temu da je bila na povodcu, skočila v delavca na cesti in ga vgriznila v roko. Nisem pristaš nagobčnikov, ker se v tem primeru ne more braniti, če jo kak potepuh, ki jih pri nas ne manjka, napade. Predlani smo jo pripustili v upaju, da se bo po brejosti malo umirila in se zaradi mladičkov navadila na bližino drugih psov. Bila je skrbna mamica in dobra psička, vendar pa samo za svoje mladičke. Zadnje čase je res nemogoča. Pričeli smo jo z avtom voziti na oddaljen travnik, da se tam v miru lahko sprehaja, ampak če med prevozom gre po cesti pes, se tako zažene v zadnje okno in laja in nori in cel avto je njen. če sva sami doma v hiši, je čisto drug pes. Mirna, lena, poslušna... Samo, saj veste kako je pustiti dalmatinca samega v hiši. Vse obrne na glavo. Občutek imam, da blazno trpi in ona in mi, ker smo živčni in moramo ves čas paziti, da niso odprta kakšna vrata, da je ovratnica dobro zategnjena, da ne pride po cesti kak pes, ko jo imamo zunaj... če hoče biti na zraku, mora biti v boxu in je za vsak korak odvisna od nas. Doma mi prigovarjajo, da bi jo usmrtili, ker si ne predstavljam kakšni stroški so lahko, če še koga ugrizne, da zagotovo trpi, ker je vedno zaprta, ker nikoli ne more prosto teči, itd. Rada bi se prepričala, če se s takim psom res ne da več kaj narediti in mu pomagati, kajti ko me gleda s svojimi rjavimi očki, si mislim, da mora biti človek, ki bi jo lahko usmrtil, prava golazen.

Odgovor:
Predlagam vam strokovno pomoč, saj na osnovi nekaj stavkov z napotki celotnega problema ne boste mogli odpraviti. Potreben bo natančen načrt ravnanja in dela ter vaše sodelovanje. Lahko me kontaktirate na gali2@siol.net.

Odgovarja: Martin Simončič

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2020 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.