mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 16  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


O dokumentih : Potovanje s psom v članice EU in iz članic EU v SLO
Dodal/a gost 10.2.2009 15:14:25 (12313 x prebrano)
O dokumentih

Vprašanje:
Zanima me, katere dokumente potrebujem za psa za potovanje po članicah EU (Nemčija; Avstrija, Italija, Francija ali Španija)? Modro veterinarsko knjižico, v kateri so vpisana vsa cepljenja, že imam, pa me zanima, ali potrebujem tudi potni list? Ali je dovolj, če je pes cepljen proti steklini 2 meseca pred odhodom in ali so potrebni še kakšni drugi pregledi oz. cepljenja za zgornje države?
Sandra

Odgovor:
Za potovanje s psom v EU morate izpolniti naslednje pogoje:
- pes mora biti označen z mikročipom (v prehodnem obdobju do 2.7.2012 so starejši psi lahko označeni samo z jasno vidno tetovirno številko, razen za Veliko Britanijo, Irsko in Malto, kjer je že sedaj zahtevana samo označitev z mikročipom);
- imeti mora evropski potni list (modra knjižica) z vpisano identifikacijsko številko in podatki o cepljenju;
- pes mora biti cepljen proti steklini (enkrat letno).

Ta pravila veljajo za vse članice EU, razen Velike Britanije, Irske, Švedske in Malte. Veljajo tudi za države iz liste B (Andora, Islandija, Liechtenstein, Monaco, Norveška, San Marino, Švica, Vatikan) in liste C (Antigua in Barbuda, Argentina, Aruba, Ascension Island, Avstralija, Bahrain, Barbados, Belorusija, Bermuda, Bosna in Hercegovina, Britanski deviški otoki, čile, Falklandski otoki, Fidji, Francoska Polinezija, Hong kong, Hrvaška, Jamajka, Japonska, Kanada, Kajmanski otoki, Malezija, Mauritius, Mayotte, Mehika, Monserrat, Nizozenski antili, Nova Kaledonija, Nova Zelandija, Ruska federacija, St. Helena, St. Kitts & Nevis, St. Pierre & Miguelon, St. Vincent & Grenadines, Singapur, Tajvan, Trinidad in Tobago, ZDA, Združeni arabski emirati, Vanuatu, Wallis & Futuna)

Za Veliko Britanijo, Irsko, Švedsko in Malto je pri pooblaščenem veterinarju potrebno opraviti laboratorijske preiskave na prisotnost protiteles proti steklini (test titracije z nevtralizacijo protiteles). Vrednost titra protiteles mora biti vsaj 0,5 IE/ml. Krvne preiskave morajo biti opravljene tri mesece pred premikom psa v EU.
Za vstop v Veliko Britanijo in Irsko je potrebno opraviti preiskavo vsaj šest mesecev pred načrtovanim potovanjem živali, za vstop živali v Švedsko pa vsaj 120 dni po cepljenju.
Za vstop v Veliko Britanijo, Irsko, Malto in Švedsko se zahteva tudi odprava klopov in trakulj, za vstop v Finsko pa odprava trakulje.

Za vstop v Nemčijo, Avstrijo, Italijo, Francijo in Španijo morajo biti izpolnjeni pogoji iz zgornjih treh alinej. Enako velja za vrnitev v Slovenijo. Dovolj je torej, da je pes v tem primeru cepljen 2 meseca pred odhodom.
(Vir informacij: VURS, Veterinarstvo Trstenjak-Zajc)

Odgovarja: Martin Simončič

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.