mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 51  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Chihuahua - Čivava

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Kako kupiti pravega Chi

Ko kupujete vašega prvega CHI, marate najprej vedeti, kaj želite imeti:

- spremljevalca,
- bodočega šampiona na pasji razstavi,
- psa za razplod.

Če želite kupiti CHI zato, da bi imeli čarobnega majhnega prijatelja, je treba kupiti mladiča, starega 2 - 3 mesece. On še ni imel časa, da bi se navezal na hišo, v kateri je bil rojen, zato se bo takoj vključil v svojo novo družino. Ves srečen bo, ker je postal središče pozornosti.

Če je vaš cilj sodelovanje na razstavah, ali pa se bavite z vzrejo psov, je najbolje kupiti psa, starega 9-10 mesecev, ker so šele v tej dobi razpoznavne prednosti in pomanjkljivosti psa. Prognathis .... (preveč podaljšan gobček), slaba drža, monorchidie ali cryptorchidie (pri samčku manjka eden ali oba testisa), pretirana plahost in podobno, so nekatere pomanjkljivosti. V primeru, da kužka te starosti ni mogoče dobiti, pa mora biti star najmanj 4 - 5 mesecev. Slabe lastnosti se lahko pojavijo tudi pri psih, ki so potomci velikih šampionov ali pa po več generacijah normalnih psov!

Noben vzreditelj psov, ne glede na to, kako uspešen in izkušen je, pri prodaji mladiča ne more jamčiti, kakšen bo, ko odraste. Velikost je pogosto spremenljiva, kar pomeni, da najmanjši pes v leglu ne bo zanesljivo tudi najmanjši, ko odraste. Menja se tudi barva in lahko se zgodi, da bo barva dlake po prvem menjanju znatno svetlejša ali temnejša, včasih pa se zgodi, da se barva celo povsem spremeni. Seveda bo 9 - 10 mesecev star pes dosti dražji - z dobrimi lastnostmi še celo - kot 3-mesečni mladič, za katerega se ne ve kakšen bo, ko odraste. Ne glede na vse to pa vsak lahko upa, da bo nekega dne šel s svojim kužkom na razstavo, kjer bo ta postal šampion, če so bili to njegovi starši.


Ch Punto dei Guappi

Zdaj pa se je treba odločiti za samca ali samico. Če se želite baviti z vzrejo, boste seveda najprej kupili samico. Nasprotno pa je vprašanje spola povsem vaša izbira, če želite psa za družbo ali razstave. CHI so tako majhni, da so neprijetnosti s samičko, ki se goni enkrat letno, skoraj zanemarljive. Ko ste se enkrat odločili, greste v nakup, toda kam? Najbolje je, da se pozanimate za naslove najbližnjih vzrejevalnic. CHI je pasma, ki se ne more vzgajati "industrijsko". Ker je seznam vzrediteljev zelo majhen, vas bo, ko ga boste izbrali, zanimalo, za kakšnega vzreditelja in leglo gre. Idealno bi bilo zelo majhno leglo, kjer se vzgaja samo ena pasma in da vzreditelj uspešno sodeluje na razstavah. To zadnje samo dokazuje, da je velik ljubitelj pasme in se trudi za čimboljšo vrsto.

Zdaj je treba v leglu izbrati vašega mladiča... To je stvar okusa. Izbira bo pogojena z barvo, spolom, obnašanjem mladička. CHI so kot otroci pogosto zadržani in plahi pred tujci. Toda najpomembneje je, da bodo zdravi. Zdrav mladič je vesel, razigran, ne predebel, ne presuh, bleščečih oči in s hladnim, vlažnim smrčkom. V tem času ušesa niso vedno dvignjena. Včasih so, pa padejo in se znova dvignejo in to ne vedno obe hkrati. To je pogosto v zvezi z rastjo zob. Bodite pa prepričani, čim se boste odločili, bo vaš pes za vas najlepši in najpametnejši.

Zadnje opozorilo: nikoli se ne odločite prehitro! Vedno nekoliko počakajte!

Če se želite baviti z vzgojo psa za razstave, mora biti vaša izbira povsem drugačna. Zavedati se je treba, da razstave zahtevajo čas in denar. Kar zadeva čas, treba bo iti kdaj tudi precej dlje od vašega mesta. Ko pa se začno dosegati uspehi, pridete v skušnjavo, da greste še dalje. Najprej cela Evropa in nato - zakaj ne - Mehika, Martinik... Seznam ni nikoli izčrpan. Kar zadeva denar, poleg stroškov za vpis psa na razstavo je treba plačati vsa potovanja, hotele itd. Izberete lahko tudi zelo lepega psička "show standard" izključno za vaše osebno zadovoljstvo in ga ne vodite na razstave ali pa le občasno.

Vzreditelje je treba vedno prositi, da vam poudarijo prednosti malega psa. Bilo bi zmotno skrivati, da upate, da boste zanj manj plačali: cena je vedno odvisna od kvalitete. Idealen bi bil pes star 9 mesecev, ki ga kupite od vzreditelja ali na neki razstavi. To bi lahko bila psička, ki je premajhna za razplod in jo vzreditelj zato ne želi zadržati ali samček, ki ni primeren za oploditev. Vedno je treba misliti na značaj psa, lahko se zgodi, da mali kužek, ki je preveč sramežljiv, ne bo hotel hoditi v ringu, kar bo uničilo vse vaše upe že na začetku. Zato morate paziti, da izberete psa, ki ni preveč plah, ki zanesljivo stoji na svojih štirih tačkah, ima navzgor zavihan rep, dvignjena ušesa in, ki že s svojim izgledom privlači poglede. Drža in hoja sta zelo pomembni in lahko opazni. Pes, ki slabo hodi, dela drobne korake, t.j. križa tačke, nima v ringu nobene možnosti, čeprav je najbolj ljubek med vsemi CHI.

Kupiti želimo majhnega, popolnega psa, vendar bi bilo naše veselje še večje, če bi bil ta pes iz našega lastnega legla.

Čeprav so nasveti za izbiro psa zelo strogi in tehnične narave, pa ne smemo nikoli prezreti tisto trenutno naklonjenost, ki jo občutimo pri prvem pogledu na psa, pa celo, če ni posebno lep, kajti v tem primeru bomo poslušali svoje srce in bomo z njim zanesljivo srečni.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.