mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 19  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Čivava - od zgodovine v prihodnost, mit in fascinacija

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Obstoj Čivave

Ko so leta 1519 Španci prvič stopili na mehiška tla, so se srečali z najrazličnejšimi skupinami ljudi s povsem različnim načinom življenja. Na področju 2 milj. km2 so se skupnosti razvijale ena ob drugi, se prepletale in nastajale so najrazličnejše kulture. Nosilci teh kultur so bili prebivalci obmorskih predelov, prebivalci dolin v gorati notranjosti dežele, kakor tudi tisti iz deževnih gozdov Yukatana. Dotlej miroljubno ljudstvo so skupine osvajalcev s severa pregnale ali pa iztrebile. Izgnanci so daleč od svoje domovine osnovali nova mesta in jih povzdignili do nove slave, kot npr. Tolteki, ki so zapustili Tulo in na jugu zgradili Chichen Itzo, mesto, ki je zablestelo v svoji lepoti. Ljudje iz Atzlane, prvotne domovine Aztekov in njihova prestolnica Tenochtitlan, kjer je prebival mogočni vladar v pravljičnem bogastvu, so kasneje nosili glavno breme borbe proti španskim osvajalcem. To je bil začetek približno 300 let trajajoče težke poti nekega naroda in šele leta 1823 se je dežela po svojih nekdanjih prebivalcih zopet imenovala Mexico.


dolgodlake in kratkodlake čivave iz psarne Šalarska

Obstoj čivave se da blago, vendar konkretno spremljati in potrditi skozi ves potek zgodovine, povezane z obstojem in usodo tega starega srednjeameriškega ljudstva. Pričevanja o tem malem psu, ki je bil ljudem v vsakdanjem življenju spremljevalec, otrokom igrača, tovariš na lovu in religiozna potreba, je najti na mnogih stenah in ostankih palač in templjev. V starih spisih je dokumentiran njegov pomen v kultnih obredih. Uporabni in dekorativni predmeti z likom tega majhnega psa pričajo o njegovem posebnem mestu, ki ga je imel v življenju praprebivalcev današnje Mehike.

Tudi mlajša zgodovina govori a čivavi, o njenem samoumevnem obstoju in njeni posebnosti.

Antonio Lopez de Santa Ana je l. 1833 prevzel predsedovanje za celih 22 let. Zagrizeno se je bojeval proti izgubi Texasa, New Mexica, Arizone in Kalifornije. Svoje ljubljene čivave je vedno jemal s seboj, celo v krvavo bitko v Alamu. Po smrti cesarja Maximiliana, l. 1867 je dolgoletno predsedovanje vse do l. 1910 prevzel Porfirio Diaz. Po neki uspešni predstavi je operni zvezdi Adellini Patti poklonil razkošen šopek cvetja, sredi njega pa je bila skrita ljubka čivava. Ta jo je potem dolga leta spremljala na vseh njenih turnejah. Nekako v tem času se je v ZDA začelo zanimanje za čivave in z načrtno vzrejo jim je bilo zagotovljeno preživetje.

Preteklost področja današnje Mehike je neločljivo povezana s 3000-letnim obstojem najmanjšega psa na svetu - s čivavo. Njen tako zelo izrazit način obnašanja je še danes prilagojen življenjskemu prostoru, v katerem ima svoj izvor. To je ena od ljubkih posebnosti tega majhnega indijanskega psa in predstavlja očarljivost, ki jo čivava izžareva.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.