mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 24  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Boljše kot najboljša medicina

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Imeti psa ali mačko podaljša življenje

Človek deli svoje bivališče s psom ali z mačko že več kot tisoč let. In šele sedaj je odkril, kako globo sta povezana. Prej je bil odnos clovek - žival samo izkoriščevalski, npr. pes je bil samo dober čuvaj naših bivališč ali dober pastir naših ovčjih čred. Tudi maček je bil znan kot dober lovec miši.

Okoli sedemdesetih let pa so pričeli proučevati vplive psa ali mačke na ljudi, s katerimi so živeli. Odkrili so zares važne stvari. Pes in mačka pomagata v boju proti "boleznim stoletja". Izgleda čudno, vendar pogovarjati se s psom ali muco, božati ali držati ju v naročju, nas pomirja! Pomaga nam zniževati visok krvni tlak. Kadar pa žival spremljamo na njenem vsakodnevnem sprehodu, nam pomaga krepiti naše mišice in nam koristi bivanje na svežem zraku.

Vedno več psihologov, etnologov in zdravnikov je prepričanih, da imata pes in mačka velik vpliv v otroškem življenju. Tako kot živimo danes, izgubljamo stik z naravnim okoljem in ravno domača žival je lahko prvi stik z naravo.

Pes ali mačka sta za otroka prijatelja, ki sprejemata in oddajata ljubezen brez meja. Pes ljubi svojega malega gospodarja brez interesov in to otroci čutijo. V Angliji so ugotovili, da se 86 % otrok, ki imajo psa, počuti bolj sigurno (varno). Ta otrokova varnost vpliva tudi na njegovo obnašanje v vsakdanjem življenju. To, da mora otrok samostojno skrbeti za svojo žival, ga vzgaja k samostojnosti in odgovornosti. Otrok se čuti upoštevan in pomemben. Toda tudi pes ali mačka sta dobra učitelja lepih navad.

Kolikokrat smo bili zaskrbljeni ob otrokovi igri z živaljo? Počasi, počasi se njihov način igre umiri. Saj se tudi sama žival umakne, ko ji je take igre dovolj!! Tako otrok razume, da je pretiraval in začne nadzirati svojo igro. S tem popravi tudi svoj odnos do drugih ljudi.

Če imamo v hiši psa ali mačko, nam pomagata živeti mirno in bogato življenje!

Pri izbiri psa ali mačke, oziroma katerega psa ali katero mačko izbrati, je pomembno upoštevati nasvet veterinarja ali strokovnega vodje, kateri bo kasneje tudi pregledoval žival.

Pri pravilni izbiri, ki bo pomagala tudi pri spoznavanju živali, njenih potreb, bodo pognale prave korenine prijateljstva med nami in živaljo, ki bo prijetno in dolgotrajno.

Pes in mačka nista igrača! Arnpak sta prijatelja in radost za vse življenje.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Koper, 30.03.1996


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.