mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 18  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Čudovito doživetje - Chi-dojenček

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Paritev

Pri lastniku spolno zrelih psov boste gotovo našli samca, ki je že ves vznemirjen. Ta fant ve, kaj ga čaka in kar ne more pričakati ljubezenskih uric. Ni pa tako z našo psičko, ki tega samca prvič vidi. Zdaj naj bi ta dva prepustili samima sebi, da se dodobra ovohata. Saj se morata poprej vendar vsaj malo spoznati. Toda ne bo dolgo trajalo, ko bo samec poizkusil prvi skok. Ta še ne bo uspešen. Igro obeh opazujte neopazno. Imeti morata občutek, da sta sama. Vi pridete na pomoč le v slučaju, ce je samec nekoliko slaboten ali pa, če naša psička s samcem noče spoprijateljiti in grize.

Že pri naslednjem samčevem poskusu bo psička gotovo rep prijazno nagnila vstran in obstala. Paritev je kratka in se konča tako, da samec "obvisi". Med ploditvijo namreč nabrekne penis, istočasno pa nabreknejo tudi blazinice nožnice pri psički. Zato ostane penis nekaj časa ukleščen in ne more zapustiti nožnice. To traja lahko od nekaj minut do 3/4 ure. Pri tem morate paziti, da psa stojita mirno. Ploditev sama po sebi s trajanjem tega "visenja" nima ničesar skupnega. Če se hoče ena od živali nasilno osvoboditi, morate posredovati in to živali s pomirjanjem preprečiti, sicer se lahko zgodi, da se samec pri tem rani. Samica bo po končani paritvi najprej nekaj časa tekala naokrog, nato pa bo počivala. Ta odmor ji morate privoščiti. Vi medtem lahko uredite formalnosti. Lastnik samca vam izroči vzrejno dovoljenje, ki ga boste kasneje potrebovali za vpis v vzrejno knjigo. Vzrejno dovoljenje mora biti pravilno izpolnjeno, kajti v kinološki zvezi bo natančno preverjeno. Vi plačate vnaprej dogovorjeno ceno pokrivanja in tako je ta faza končana.

V nekaj naslednjih dneh morate na vašo psičko zelo paziti, kajti tudi zdaj še lahko sprejme vsakega psa. Psička je namreč še precej dni po parjenju "pripravljena" in mnogi, predvsem začetniki v vzreji, tega ne vedo. Če pride do ponovnega parjenja, boste imeli kasneje v leglu mladiče dveh različnih ocetov. Zato torej vaše psičke še dva tedna po paritvi ne pustite brez nadzora, še celo pa ne brez vrvice na prosto.

Po dveh tednih lahko smatrate, da psička ni več vroča, spet bo zaživela v svojem običajnem ritmu in njeno zanimanje za samce bo minilo.

BREJA PSICA

Razumljivo je, da vas zdaj zanima, če je psička oplojena, vendar do nekega določenega časa za to ni nobenega dokaza. Nekatere psičke imajo večjo potrebo po hrani, so pa tudi takšne, ki se jim apetit zmanjša in celo shujšajo. Spet druge so čemerne. Nikakor se ne sme otipavati trebuha, to psičko moti, nam pa ne pove ničesar. Šele od 6. tedna dalje je razločno vidno, če se vaša psička redi. Med brejostjo psička ne potrebuje nobene posebne obravnave. Skrbite za to, da bo v hrani dovolj beljakovin in vitaminov. Ni je potrebno pogosteje hraniti in nikakor se je ne sme siliti z več hrane, kot jo je pripravljena pojesti sama ad sebe. Potrebna je kontrola temperature.

Brejost traja okroglo 63 dni (58 - 65 dni je v okviru normale) in v tem času imate dovolj priložnosti, da poskrbite za poporodno sobo. V prodajalnah se dobijo zabojniki za legla, nekakšne podaljšane ute z izhodom, ki pa se ga ne da zapustiti. Stene so dovolj visoke, da jih mladiči ne morejo preplezati, to pa vsak trenutek lahko stori mati. Kdor je le malo spreten, tak zaboj lahko napravi sam. V skrajni sili je lahko prvi dom mladičev tudi čisto navaden zaboj, edini pogoj je, da mora imeti psička dovolj prostora, da se lahko iztegne v vsej svoji dolžini! Za majhne "izdaje", npr. čivava, yorkšir... se dobijo košare, v kateri se bo vaša psička dobro počutila. Košaro je treba dobro obložiti, uporabimo lahko stare časopise, valovito lepenko, v skrajni sili penasto gumo. Vsekakor se bolj priporočajo naravni materiali, če je podloga iz umetne mase, pa jo je treba prekriti s staro rjuho, namiznim prtom ali kosom čistega platna.

POROD

Čim pri vaši psički opazite rahlo sluzast izcedek iz nožnice, pomeni, da njena "težka ura" ni več daleč. Tedaj lahko računate s tem, da bo porod nastopil v enem dnevu. Psička bo iskala bližino človeka, s čimer bo izrazila, da od njega pričakuje pomoč. Nato se bo nenadoma začela "noro" obnašati. Svoj prostor bo čisto razdejala, praskala in grebla bo po košari ali zaboju. Vse bo razmetala, pa spet znosila nazaj. Poizkusila bo leči na ta kup skupaj znešenih stvari, pa jih bo znova razmetala in vse se bo ponavljalo. Temperatura bo padla na 37,5° C.

Kaj to pomeni? Nič drugega kot njen naravni nagon. V naravi samica malo pred porodom izkoplje jamo in luknjo, v kateri bo svoje mladiče varno spravila na svet. Zato morate njeno sedanje vedenje smatrati za povsem normalno, vendar pa je zdaj ne smete več izpustiti izpred oči. Zdaj vam bo pokazala, da hoče na prosto. Tudi to je povsem normalno, izprazniti hoče črevesje in mehur. Pogosto pa do tega sploh ne pride, kajti, komaj je zunaj, že hoče spet nazaj v košaro ali zaboj.

Zdaj začne rahlo trepetati in nastopijo popadki. Kmalu zatem se pojavi plodni mehur, ki ga samica poliže ali pa poči sam od sebe. Plodna voda, ki odteče iz mehurja, pripravi mladičem pot, po kateri bodo zdaj krenili v svet.

Zdaj se začne. Samica se bo stegnila v vsej svoji dolžini, svoji zadnji nogi pa bo uprla na rob košare ali zaboja. S kratkim glasom vam bo dala vedeti, da je prvi mladič prišel na svet. Mladič pride na svet v oplodju. Samica mladiču takoj pretrga popkovino in ga tako osvobodi iz plodne ovojnice. Ovojnico poliže najprej z glave in s tem mladiču omogoči dihanje. Potem očisti telesce tako, da ga do suhega poliže, vse sledove rojstva pa pospravi na ta način, da jih preprosto požre. Tega ji ne smete preprečiti. V naravi je samici to hrana za naslednjih 24 ur. Imejte pa ves čas pripravljeno svežo vodo ali razredčen čaj, da ga samica vsak trenutek lahko pije.

Mladič, ki se je medtem že skoraj osušil, nagonsko sledi svojemu nosu in tako najde materine seske, ki mu ponudijo prvo hrano. Nekateri lastniki menijo, da mladič, ki ne najde seska sam, ni sposoben preživeti. To se ne bi moglo trditi, treba je pač malo pomagati!

Doslej je minilo dobrih 20 minut. Pri normalnem poteku poroda pusti narava samici ravno toliko časa, da poskrbi za prvega mladiča in že pošlje na svet naslednjega. Če porod poteka brez zapletov, je vse - odvisno od števila mladičev - v nekaj urah mimo. Vendar pa je vse navedeno treba jemati le kot približno. So namreč tudi samice, pri katerih gre nekoliko počasneje. Občasno poizkusite zamenjati odejo in vaši psički pripravite sveže ležišče, potem pa jo s svojimi mladički pustite v popolnem miru. Voda ali čaj naj bosta v njenem dosegu, hrana pa v tem trenutku ni potrebna.

Naslednji dan morate psičko pripraviti do tega, da gre na potrebo. V mnogih primerih tega prostovoljno ne stori, saj mora zapustiti svoje mladiče. Da pa bi "nesrečo" v njenem prostoru vendar preprečili, jo je treba na prosto odvesti včasih kar na vrvici. Blato ne bo izgledalo tako, kot ste vajeni, to pa zato, ker je požrla "porodni material". Nobene skrbi! Ko bo spet normalno jedla, se bo uredilo vse samo po sebi. Medtem, ko bo psička bolj ali manj prostovoljno zapustila leglo, si vi lahko v miru ogledate mladiče. Ti imajo kratko, položeno dlako, nobenega sledu o volnenem klobčiču, kakršen vam je morda ostal v spominu vaš prvi mladiček. Dolgodlaki so skoraj črni, beli so brez pigmenta in njihova koža je rožnata. Ne bodite zaskrbljeni, tudi tu se lahko vse spremeni. Če pa le ugotovite, da ima kakšen od njih res telesno hibo, je vaša grenka dolžnost, da takšnega mladička odstranite. Najmanj boleče bo zanj poskrbel veterinar. Živali s telesnimi napakami tudi v naravi nimajo nobene možnosti za preživetje, zato vas ne sme voditi napačno usmiljenje.

Po porodu poizkušajte kolikor mogoče temeljito psički izprati zadek. Za to se uporablja samo čista voda, brez vsakega dodatka, nobenega mila! To ponavljajte še naslednje dni, vse dokler ne izgine poslednja sled poroda.


mama Conchita Šalarska (parjena 6. februarja 2008)

PARITEV MOJE PSICE JE USPELA, NA KAJ MORAM. PAZITI?

Odgovori za vse interesente na mnoga telefonska in pisna vprašanja.

Paritev je treba prijaviti s formularjem, ki ste ga prejeli obenem z vzrejenim dovoljenjem. Breji psici je treba najkasneje v prvi tretjini brejosti odstraniti gliste, ker sicer se jih lahko mladiči že v maternici nalezejo. Pri psicah, ki med svojo lastno vzrejo niso bile temeljito ozdravljene glistavosti, lahko v steni maternice počivajo ličinke glist, ki se med brejostjo aktivirajo. Torej lahko tudi pri mladičkih, katerih mati je bila pred brejostjo ali v rani brejosti ozdravljena, že v prvih 14 dneh življenja obstajajo gliste. Očistite psico od event. parazitov, kakor tudi od zunanjih (bolh). Svojo psico hranite v prvi polovici brejosti enako kot doslej. Ne dajajte ji med brejostjo nobenih dodatni kalcijevih preparatov, ta napaka se mnogokrat dogaja.

Dodatne kalcijeve tablete bodo potrebne šele v začetku dojenja. Takrat bo dodajanje kalcija posebno važno za psice, ki so ogrožene z eklampsijo (PADAVICA).

V drugi polovici brejosti naj bi hrana pridobila manj na količini kot na kvaliteti, torej naj bi bila bolj bogata z energijo. V zadnji tretjini brejosti ponudite svoji psici več manjših obrokov hrane. Za pričakovani porod imejte pripravljeno:
• prostoren zaboj za porod
• dovolj perila za "porodnico", n.pr. rabljene brisače in rjuhe
• grelno blazino
• tehtnico zaradi kontrole dnevnega prirastka teže mladičev
• mleko za mladiče, za slučaj komplikacije, da psica ne bi imela takoj dovolj mleka za mladiče (pasje mleko lahko nabavite v ZOO-trgovinah ali lekarnah).

Privadite pravočasno vašo psico na njen porodni zaboj!

PREDPRIPRAVA IN ZNAMENJA ZA ZAČETEK PORODA

Kontrola telesne vročine od 50. dneva brejosti "38,5° C. Normalna vročina leži pri 38,0° C. Pred pričetkom poroda se v splošnem zniža za kakšno desetinko stopinje, do 37,0° C. Zniževanje temperature, neješčnost, večkratno uriniranje, grebenje in praskanje po porodnem zaboju, to so vse znaki za pričetek poroda. Zapisujte si vse te znake s časovno navedbo, ravno tako vse kontrole telesne temperature, čas očiščenja od parazitov ali event. potreben obisk veterinarja.

Sama vodim takšen dnevnik od pričetka naše vzreje, sedaj že svojih 25 let in sem medtem že pričela s četrtim dnevnikom. Moji zapiski so mi vedno zopet koristni, naj bo, da med porodom ponovno prečitam, kako je potekal porod pri prejšnjih leglih moje psice, ali pa kakšni problemi so nastajali med vzrejo in kako sem jih premagovala.

O porodu samem sedaj ne bom pripovedovala, to bi lahko bila kakšna nadaljnja tema.

Ampak mogoče nasvet, ki sem ga dobila od nekega dolgoletnega praktika malih živali in ta ga je dobil že od svojega učitelja na pot, jaz pa ga dajem dalje zopet vsem vzrediteljem, ki jih kot VZREJNI SVETOVALEC USMERJAM.

Najvažnejši instrument vsakega porodničarja je stol, na katerega se usede, da počaka...! Treba je imeti potrpljenje in seveda celo vedeti, da majhna psička nikdar sama brez pomoči ne more končati poroda. Ona zahteva pomoč in to ji tudi moramo nuditi!

Mnogo uspeha pri vašem prvem porodu nam želi vaša

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.