mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 13  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Hrana doječe samice

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Koliko sme rejec pomagati pri porodu?

Ker vedno ne poteka vse prav gladko, navedimo nekaj primerov, kjer kot rejec lahko in morate pomagati. To je treba storiti najprej v primeru, ko prihajajo mladiči zelo hitro eden za drugim na svet. Tedaj samica ne more sama dovolj hitro vsakemu pretrgati popkovino in ga očistiti. Kaj lahko storite? Ob glavi odprete mladiču porodno ovojnico in jo potegnete z njega. To boste najbolje storili s svojimi nohti. Škarje lahko napravijo preoster rez, kar lahko privede do krvavitve, ki bi jo v teh okoliščinah težko ustavili. Malo telesce se s frotirasto brisačo kolikor mogoče osuši in pri tem masira, dokler mladič ne da od sebe prvega glasu. Potem ga položite k seskom; če ni pripravljen začeti sesati, potem čisto narahlo potisnite sesek h gobčku. Ko bo začutil prve kapljice mleka, bo kaj hitro prišel na okus in si bo udobno postregel s hrano.


prvo leglo Conchite Šalarske (Ch. Srbije), 5. april 2008

Drugi primer, kjer lahko posredujete, so prekratki popadki. Ti niso dovolj močni, da bi mladička, ki je že viden, psička lahko iztisnila v svet. Previdno ga primite in po možnosti odprite ovojnico, da bo mladiček lahko zadihal. Potem počakajte na naslednji popadek in poizkusite mladička z blagim potegom izvleči na prosto. Vendar mora biti to storjeno z največjo previdnostjo. S tem ste na samem začetku pri pravkar začetih popadkih že pripravili prosto pot naslednjemu mladiču. Če se kljub popadkom mladiči ne morejo roditi, je treba pomisliti na prečno lego ali pa gre za kakšno drugo motnjo. V tem primeru nikakor ne smete posredovati. Tu lahko pomaga samo veterinar. Vsekakor morate že nekaj dni pred predvidenim porodom poizvedeti kako je z dežurno službo, zlasti, če se porod pričakuje v nedeljo. Najbolje je, da se dogovorite z vašim veterinarjem, da bo v potrebnem trenutku dosegljiv.

Tu je treba še par besed nameniti posebej pritlikavim pasmam (čivava, yorkšir). Pri teh majhnih živalicah je vse še dosti bolj zapleteno, ker so vsi telesni organi manjši, mladiči pa so v razmerju z njimi zelo veliki. V mnogih primerih prideta na svet le 1 - 2 mladiča. Seveda tudi pri teh pasmah največ porodov poteče normalno, brez večjih zapletov, vendar je pri pritlikavih pasmah nujen dogovor z veterinarjem, da bo v potrebnem času dosegljiv.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.