mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 13  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Pasje kramljanje

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Domače živali lajšajo starost

Za miren in zadovoljen večer življenja je poleg zadovoljive materialne preskrbljenosti potrebno tudi duševno zadovoljstvo in ravnotežje. Domača žival pri tem lahko igra pomembno vlogo. Za lastnika je to naloga in prinaša v življenje starejšega človeka, ki ima sicer le malo odgovornosti, določen dnevni red in urejenost. Hranjenje, nega, sprehodi, pa tudi pogovori s štirinožnim tovarišem in ljubkovanje so pomembne dejavnosti, zato prinašajo v življenje človeka zadovoljstvo.

Za starejše ljudi, ki pogosto trpijo zaradi osamljenosti, so domače živali pogosto idealen partner, kajti te imajo lastnosti, ki so prav osamljenim posebno potrebne. Ne da bi bilo treba barantati ali prosjačiti, so živali človekovi naklonjenosti vedno na razpolago.

Predpogoj za zadovoljno sožitje med človekom in živaljo pa je, da si človek izbere žival, ki odgovarja njegovemu značaju in življenjskim okoliščinam.

Vsem živalim je skupna lastnost, ki je mnogi ljudje žal nimajo, znajo namreč poslušati. Živali ne delajo razlike med starimi in mladimi, ni jim pomembna lepota in "svojega" človeka ljubijo brez omejitev.

Pes v hiši - bogatejše življenje

V partnerstvu z živaljo ne pridobijo le bolni in ogroženi ljudje.

"Lastništvo živali zahteva človekovo partnerstvo" - na to preprosto ugotovitev se veže še en pozitiven aspekt. Človek, ki živi z živaljo, praviloma bolje shaja tudi z ljudmi. Celo v zakonske krize pes ali mačka lahko koristno posežeta. Živali ljudi prisilijo v medsebojni pogovor, kadar je v zraku napetost ali kadar nastopi molk.

Domače živali niso le dober partner za naše duševno počutje, veliko lahko storijo tudi za naše telesno počutje. V spremstvu psa se od zdravnika predpisano gibanje spremeni v prijetno igro. Kdor se mora sprehajati s svojim psom, poskrbi s tem tudi za lastne težave srca, krvnega obtoka in druge bolezni, ki se pojavljajo zaradi pomanjkljivega gibanja. Druženje z živaljo ne poveča le telesne dejavnosti, pozitivno vpliva tudi na visok pritisk in v stresnih situacijah. Preiskave so pokazale, da se med pogovorom z mačko ali psom človeku pritisk opazno zniža. Znatno znižanje pritiska so ugotovili tudi pri ljudeh. ki so pred akvarijem opazovali ribe.

Koper, 04.04.1992

Pes nudi in vzdržuje zdravje

Zdravniki bi ga večkrat raje predpisovali kot tablete. Eno najboljših svetovnih zdravil je možno nabaviti brez zdravniškega recepta, vendar nikakor ne v lekarni: psa - da, psa.

Nobeno zdravilo ne učinkuje tako dolgotrajno, tako popolno in tako varno, kot "droga" PES. Sicer tudi lahko ustvari "odvisnost", vendar zdravniki takšni "odvisnosti" ne nasprotujejo, narobe. Za starejšega človeka ni boljšega "zdravilca". Pes vzdržuje človeka v dobri kondiciji in ga obrani osamljenosti - brez ozira kako velik ali majhen je.

Zahvaljujoč medicinskemu raziskovanju postajamo vedno starejši, toda ne vedno bolj zdravi. Spisek civilizacijskih bolezni, začenši z visokim pritiskom, srčnimi in prekrvavitnimi težavami, je vedno daljši. Vsakodnevni stres, premalo gibanja, prehrambene napake in prevelika telesna teža se, po mnenju rnedicincev, imenujejo najhujši moderni bolezenski dejavniki. Mi se pa tako trudimo ostati zdravi in pospravimo precejšnje število raznih zdravilnih tablet. Vedno več zdravnikov pa ne predpisuje avtomatično vsemogoča zdravila, ne obdeluje samo vidne simptome, ampak išče nova pota k boljšemu zdravju. Neka raziskava v ZR Nemčiji je ugotovila, da je dve tretjini anketiranih zdravnikov priznalo, da so svojim pacijentom že priporočili nabavo psa. Kajti v mnogih slučajih deluje "canis familiarises" bolje kot vsaka tableta in poleg tega ni pri tem zdravilu nobenih dodatnih škodljivih pojavov. Že samo s tern, da pes prisili človeka dvakrat dnevno k sprehodu na svežem zraku, dokazano podaljšuje človeku življenje. Kdor tega ne verjame, naj se samo prepriča, kako pomanjkanje gibanja škodljivo deluje na človekovo telo, propada. Vse mišice omlahavijo, tudi najvažnejša mišica - srce, dihanje je vedno težje, pljuča so vedno bolj občutljiva, telo ni zadovoljivo preskrbljeno s kisikom. Tudi presnova zaide iz takta (reda), ravno tako tudi spalni ritem. Kaj kmalu je telesni odporni sistem tako oslabljen, da so vsaki bolezni odprta vrata. Kdor želi to preprečiti, potrebuje po mnenju zdravnikov še samo osem do deset ur tedensko sprehajati. Lastniki psov to opravijo samo ob sebi dnevno. Preiskave dr. Erike Friedman iz Broklyn Coolega, New York so ugotovile, da zdravstvena moč psa učinkuje tudi pri že skoraj katastrofalnih obolenjih: pri angini pectoris in težkih srčnih infarktih. V enem letu po pričetku obolenja je bilo število preživelih lastnikov psov štirikrat večje kot število ostalih pacijentov. Pa to ni bilo odvisno le od sprehodov. Tu je še nekaj veliko važnejšega. Pes je dokazana "duševna droga". Božanje in ljubkovanje psička pomaga premagovati razne strese, znižuje krvni tlak, sploh pa pasja naklonjenost dviga človekovo dobro počutje. Pri hranjenju psa se hitreje ustvari kontakt z drugimi ljudmi. Ravno za starejše in težje bolnike je pes včasih edina opora, ki ga ščiti pred resignacijo in samoodpovedjo. "Pes je čudovit terapevt" pravi prof. dr. Reinhold Bergier, vodja psihološkega instituta univerze v Bonnu.

V Angliji in Ameriki so iz tega zanesljivega znanstvenega spoznanja izpeljali konsekvenco posebne vrste: pes je čisto uradno dobil vstop v bolnice in k terapevtom kot zdravstveni pomočnik.

Vendar pasje življenje traja, žal, le kakšnih 12 let. Tisti, ki izgubi svojega ljubljenega štirinožca in za njim žaluje, rad prisega: "Nikdar več!"

Toda iz žalosti se kmalu porajajo znamenja težavnega odvajanja odvisnosti. Duša hrepeni po "drogi" pes. In če duša trpi, zboli telo ...

Ugotavlja v reviji "Ein Herz fuer Tiere" Jutta Aurahs.
Koper, marca 1990

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.