mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 15  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Pismonoša prihaja

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Uvažanje živali - trgovanje z ljubeznijo do živali

Uvoženi psi večinoma sploh nimajo izkaznice o cepljenju, če pa že, potem so dokumenti pogosto ponarejeni. Kakšnih 80 % živali, pretihotapljenih iz nekdanjega vzhodnega bloka, je bolnih. Toda kdo naj prepreči donosen devizni posel?

Luknja v zakonu se pojavi že na sami meji. Večina živali prestopi mejo neopazno, stlačena v kartonskih škatlah. Tudi, če bi jih cariniki odkrili, bi bilo kaj težko preprečiti prestop meje. Mladiči, ki so stari manj kot 10 tednov, namreč ne potrebujejo niti potrdila o cepljenju proti steklini. Zadošča namreč lahko pridobljeno veterinarsko potrdilo, da v radiusu 50 km od kraja vzreje stekline ni. In pa seveda, kot pri slehernem blagu, je potreben račun, t.i. potrdilo o nakupu.

Od odprtja meja je število iz Vzhoda uvoženih živali grozljivo naraslo, ni pa natančno znano zaradi pomanjkljivega dokaznega materiala in preobremenjenosti carine. Vendar pa ostaja dejstvo, da so mnoge živali okužene z največkrat smrtonosnimi povzrocitelji, ki jih v Sloveniji ni več, ali pa so zelo redki. Očaranost nad ljubljenim novim hišnim članom se posledično konča z bolečo izgubo živali.

Vso krivdo pa ne gre pripisati zgolj LOVU za devizami, krivdo za to nosijo tudi trgovci z dobrimi zvezami na Madžarskem, v Češki in Slovaški. Od trgovanja imajo korist tudi mnoge domače prodajalne živali, ki pogosto, poznavajoč dejansko stanje, lahkovernemu kupcu prodajajo mladica z 10-kratnim dobičkom. Neredko poteka prodaja tudi preko časopisnih oglasov.

Krajevna oddaljenost in različni zakoni o živalih pogosto ravno brezvestnemu trgovcu močno olajšajo delo.

Prekladališča za uvožene živali so neredko kar velika parkirišča, toda tudi na sejmih in pasjih razstavah se manipulira z naivnimi ljubitelji živali. Morda pa je prav to poslednji člen v verigi, ki bi ga kazalo prekiniti in s tem odvzeti veter z jader brezvestnih prekupčevalcev in narediti konec sedanjemu zaskrbljujočemu stanju.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.