mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 12  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Naša čivava - mladič - privajanje psa velja za vse

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Ne poklic, temveč poslanstvo

Tako ne gre: Vzeti psičko in ji ob primernem času prepustiti samčka - ostalo se bo uredilo samo od sebe, to pač ni zaželjeni cilj, in zanesljivo nikdar ne prinese potrebnega uspeha!!

In velja - znanje je moč! Mnogi dolgoletni vzreditelji imajo dragoceno strokovno literaturo iz katere "novinec" v začetku dobi informacije, kasneje pa si bo kot kinolog sistematično nabavljal njegovim potrebam odgovarjajoče knjige! Atlas, barve psa, leksikon o psih, boleznih psa in homeopatiji, specialne knjige itd. o pasmah si bo pridobil sam!!

Nihče ni rojen kot vzreditelj, vendar pa se v marsikom ob nabavi prvega rasnega psa in ob vstopu v pripadajoči klub "prebudi" zanimanje.

Klub rasnega psa je dobro organiziran in prireja za vsakega laika razumljivo vodene klubske zanimive razprave s člani vodstva in dolgoletnimi vzreditelji te pasme. To nudi "novincu" na pasjem področju vključitev v prijetno klimo enakomislečih. Tako nastanejo prijateljstva in počasi se iz radovednosti in vedoželjnosti razvije določena motivacija. Najkasneje na prvi razstavi najde "novinec" kiosk z bogato strokovno literaturo. In ko ima zdaj ta človek primerno in odlično ocenjeno psičko, je prvi korak za bodočega vzreditelja storjen! Predpisi veljajo samo za evropski prostor, ne pa za ZDA, kjer društvo ali klub od vzreditelja ne zahteva, da svoje vzrejne pse razstavlja in daje na ocenjevanje.

Vzreja vsebuje: zanimanje za pasmo, na to pasmo pozitivno vplivati, eventualno izboljšati, preprečiti nastajajoče napake. Cilj vzrediteljev mora biti ohranjevanje zdravega genotipa in obdržati po standardu zahtevani izgled psa. Enako kot babica tudi vzreditelj ne sme stagnirati, temveč se mora neprestano izobraževati. Začne se vedno z vzrejo ene psičke, toda vsak si iz svojega prvega legla obdrži prvega ženskega mladička - in že sta dve ... itd!
Postati vzreditelj - tega se ne da naučiti! To je kot npr. z akademskim slikarjem - eden postane slikar, drugi umetnik. Vzreditelj ni poklic, temveč poslanstvo.

Našemu vzrediteljskemu podmladku za pasmo chihuahua želimo mnogo uspeha v prihodnosti!

V sodelovanju z Chihuahua Clubom Dunaj - Wien priredila

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.