mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 18  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Prizadevajmo si za "srečne" domače živali

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Fuj ali ne

Tudi majhni psi so priučljivi in vzgojljivi v dobre štirinožce, četudi na splošno veljajo kot razvajeni, neposlušni nakolenčični (naročni) psi.

Zložno koraka Bauči poleg vas. Vonj krav na pašniku ga primora dvigniti glavo in že zdivja med divjim lajanjem k čredi. Dokler se ne oglasi zveneči "FUJ"! Neprijetni spomini preletijo Baučijeve možgane. "FUJ", to ve, potegne za seboj občutljive ukrepe. In resnično je bil po svoji vrnitvi od vas pohvaljen.

Piknik pri prijateljih je na višku. Bauči dirja skozi zaraščeni vrt in vi ponosno sprejemate hvalnice o vašem sladkem psičku, ko se ta zrine v grmovje ob kotni klopi, skrči hrbet in odloži čudovit kupček. "FUJ" vpijete z močno zardelo glavo in žanjete nerazumljiv pogled iz zaskrbljenih pasjih oči. Kajti tokrat se ni posvetilo v Baučijevih možganih. Končno je storil, kar je moral in to tam, kjer je normalno smel - pod grmom.

Dan pozneje: Bauči se naj nauči obsedeti, če se od njega oddaljite. Po učnem načrtu mu naročite "sedi" in odidete, kratek energičen "ostani" na ustnicah. Bauči pa pridno skoči in ne izostane od vaše strani. "FUJ"!?

Sedaj se razbije svetli pasji svet dokončno v črepinje. "FUJ"!? Čeprav je šel ob nogi. Tu ostaja samo en zaključek. "Fuj" sploh ne velja njemu, nič ne pomeni. Boljše, da pes ne posluša, če sliši to besedo. In iz Baučija se razvije trmasti debelobučnež, ki enkrat uboga, drugič pa zopet ne, kakor mu pač pada na um. In zakaj?

Ker ste trikrat izrekli isto povelje za pasjemu umu popolnoma različne želje. Torej ne mora ta "FUJ" enakovredno uvrstiti, zato ga enostavno ignorira in opusti.

Eksperti cenijo, da se pes lahko akustično seznani s 35 ali (maksimalno 40) besedami z njihovim pomenom. Pri vseh ostalih "komandah" se orientira manj po besedi sami, močneje po tonskem izrazu (graja, pohvala, zadovoljstvo) in vaši mimiki ali gesti.

K "pravim" razumljivim besedam sodi ime, večkrat tudi nekaj osnovnih lekcij, kot "sedi", "prostor", "tukaj" ali "pridi". In ob tem naj tudi ne bi manjkala kakšna beseda "to pa je absolutno prepovedano". Če uporabljate "NE", "nikar" ali "Fuj", ne igra nobene vloge. Važno je le, da pes takoj spozna, česar ne sme nikoli storiti. Zato mora vaš "FUJ" slediti takrat, če počne kaj vedno in povsod prepovedanega (npr. "prosjačiti (beračiti), gristi"). Če mora kdaj kaj storiti, kdaj pa opustiti (npr, oblajati neželjene vsiljivce), ga to učite z neko drugo besedo, nikdar s prepovedano besedo. Če velja torej "FUJ" za nikdar, mora dobiti beseda "NE" pomen "ne zdaj", "ne tukaj". Pri komandah, ki jih napačno izvaja (npr. "sedi" namesto "ob nogi", "pridi" namesto "ostani", uporabljajte kakšno tretjo besedo "ne tako" ampak "tako" ... ali še bolje, sploh nobene, temveč ponovite vašo željo in pomagajte z gestami vašemu psu to razumeti.

Velja veliko muje in potrpežljivosti, se kot človek z ogromnim besednim zakladom in zelo kompliciranim načinom izražanja zadovoljiti samo z nekaj razumljivimi besedami. Če pa storite to kljub vsemu, potem lahko tudi od svojega psa zahtevate (pričakujete), da se nauči osnovne pojme človekovega jezika.

Prebrano v reviji "srce za živali", izdaja št. 9/1992.
Priredila

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.