mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 14.05.2024 : 21:49:33

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Tema: Različni pristopi v šolanju psov
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 15   Dol
Natisni
Avtor Tema: Različni pristopi v šolanju psov  (Prebrano 55016 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Bonie
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 349


« Odgovor #105 : sreda, 08.09.2004 : 09:46:23 »

Simi,
nisem ne vem kaksen strucko, ampak mislim, da zatezna v takem primeru ne bi naredila drugega kot psico zaustavila. Zaenkrat še taksne primere obvladujem tudi brez zatezne ovratnice - psico drzim na kratko, ceprav vlece kolikor lahko. Načrtno sem probavala ravno v takih situacijah vajo "be a tree", ampak v taksnih situacijah se je to izkazalo za neuspešno, ker psica ni popustila, samo vlekla je kolikor je lahko. V takšnih situacijah presliši vse ukaze, sploh me ne vidi, samo cisto zbegana hoce vstran od lajajočega psa (ponavadi je to kakšen pes za ograjo, kjer grema mimo). Zanimivo je tudi, da ko sma na bližnji jasi sredi gozda, kjer se igra z drugimi psmi, in če kakšen od njih tudi zalaja (ker nekaj sliši in podobno), se prav tako na smrt prestraši, samo tam ne zbeži, pač pa takoj cela prestrašena prileti k mojim nogam in se vsede. Potem pa traja kar nekaj časa, da pride k sebi in se spet lahko sproščeno igra dalje. Drugače je pa prava divjakinja in zelo dominantna, zato mi je to vedenje še toliko bolj čudno.
No, da se vrnem k zatezni, po mojem mnenju zatezna ne bi naredila nič drugega kot sedaj naredim pač s svojo močjo (psico na silo zadržim). Ko tega več ne bom mogla, bom seveda prisiljena uporabiti zatezno. Dokler pa bo to šlo, pa je ne bom. Rada pa bi odpravila vzrok tega strahu pred lajajočimi psmi, pa ne vem kako. Probala sem že s priboljški - ko grema mimo lajajočega psa, jo držim ful na kratko, zraven pa jo skušam zamotiti z njenimi najljubšimi priboljški, ampak sem ugotovila, da to deluje samo tam, kjer se vsak dan srečujema s temi lajajočimi psmi. Ko pa grema kje prvič mimo kakšnega lajajočega psa, pa tam od strahu sploh pozabi name ali na priboljške, samo hoče čimprej vstran od lajajočega psa.
Kar se pa tiče snemanja ovratnic, to se pri moji psici še nikoli ni zgodilo.
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #106 : sreda, 08.09.2004 : 09:59:17 »



Zatezna se mi zdi v 90 % primerov škodljiva in neuporabna in nepraktična. Pa še psi v igri si zataknejo zobe vanjo, če je ohlapna binglja psu okrog vratu, ko skloni glavo mu pade za ušesa,če je kratkodlak, če je dolgodlak pa cufa dlako..... res ne vem zakaj so tako popularne.


Ok, 10 let se že ukvarjam s psi, 10 let imajo moji tečajniki zatezne ovratnice, 10 let se igrajo med seboj z ovratnicamu na sebi,......

V 10 letih si ni še noben poškodoval zob - pa ne zato, ker se ne igrajo, ampak zato, ker mora biti igra kontrolirana in grizenje za vrat ni normalna igra,  a to je druga tema.
V 10-ih letih še nobenemu ni padla dol - pod pravilno uporabo zatezne ovratnice se smatra tudi prava velikost, s tem pa preprečimo, da binglja okoli vratu in da se sname, ko se pes skloni.

V 10-ih letih še nihče ni imel scufane dlake ali pa posnete dlake - zakaj, ker če se ovratnica pravilno uporablja ti ne poškoduje dlake, ti ne razcufa dlake in ti je ne posname čisto nič manj, kot navadna najlonska ali usnjena ovratnica.
Upam si celo trditi, da ti navadna ovratnica pusti več sledi na vratu kot zatezna.

Jaz sem podala dejstva. Zelo bi ti bila hvaležna, če jih še ti za svojih 90%.
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #107 : sreda, 08.09.2004 : 10:03:11 »


eeee čak mal simi...četudi zatezno ovratnico ne uporabljam v njenem smislu (torej vedno na nezategu), ima psica kar lepo potemnelo dlako na mestu kjer je ovratnica + krajso kot drugje na vratu
ena pa je imela celo scufano dlako poleg nastetega

tako da kovinska je za nekatere vrste dlake neprimerna zaradi skode, ki jo naredi, vse skupaj pa jasno nima veze s šolanjem (igranje drevesa pri nekaterih primerkih lahko pomeni tudi večurno stanje na mestu brez premika vsaj za 1cm  Grin

Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #108 : sreda, 08.09.2004 : 10:03:57 »

Bonie, da boš odpravila ta panični strah, bi bilo najprej dobro poiskat vzrok zanj. Dokler ne veš vzroka je težko odprvljati posledice.
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #109 : sreda, 08.09.2004 : 10:10:54 »

e Sirtaki, ne kupuj ovratnic za 450 SIt in ti ne bodo spuščali barve.
Če pustiš, da te pes vleče, ti valda da pusti odtis na dlaki pa naj bo to katera koli ovratnica.... se strinjave?

Ker čisto preprosto vprašanje. Ali ti zlata ali srebrna verižica na vratu pusti sledi? Ali ti verižica iz (pardon nisem najbolj ženska za te stvari) usnja in podobne okrasne verižice pustijo sledi.
Ne, če te noben ne vleče za njih ali če nisi alergičen na kakšno kovino in material.

Malo smo zabluzili vse skupaj.

Bina, Andi, ... pa verjetno še kdo smo mislili isto. Psa je lažje zadržati na zatezni ovratnici.
Potem je pa čisto vseeno ali ga zateguje 0,5 cm ali pa 2 cm. Zategujeta oba, rekla bom celo, da 2 cm veliko bolj boli na goltancu kot pa 0,5 cm.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #110 : sreda, 08.09.2004 : 10:15:43 »

Bina, moje mnenje velja tudi za cuk. Halti ne bo odpravil tezave skakanja v druge pse, samo psa se lazje kontrolira in zadrzi. Ja, vem kaj poudarjas in ja, moje mnenje ostaja nespremenjeno.

Tudi za v druge pse zaganjajoce se cuceljne obstajajo druge metode. Moj se na razlicne pse razlicno odzove. Glede na psa, ki se nama priblizuje, potem odlocim, kako dalec mu pustim. Vcasih je bolj pametno, da storpedira.

Simi, glede 2cm in 0,5cm mislis sirino ovratnice? Pomoje pa je razlika, kajti pri 2cm je povrsina vecja in je torej pritisk bolj razprsen kot pa pri 0,5cm.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Bonie
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 349


« Odgovor #111 : sreda, 08.09.2004 : 10:20:24 »

Simi, o tem že dolgo razmišljam, pa mi še ni potegnilo. Ker ne najdem drugega vzroka (psica nima nobenih slabih izkušenj doslej, hvalabogu), sem razmišljala, da lajež razume kot svarilo drugega psa. Svarilo pred napadom ali nekaj takega. Ker tudi v igri, kjer je prava divjakinja in skuša nadvladati vsakega drugega psa, ko pa ta zalaja ali zarenči (pa je cisto vseeno ali je ta drug pes pudelj ali kaksen rotwailer), takoj prekine igro in se malo distancira. Kot da bi si drug pes prodobil neko spoštovanje iz njene strani po laježu. Moram pa še povedati, da moja psica sploh ne laja. Niti toliko ne, da bi jo lahko naučila glas. To se trudim že odkar sem jo dobila, da bi znala z laježem pokazati, kdaj hoče ven... Pa je doslej (stara je 8 mesecev) zalajala samo enih parkrat (ko je še bila manjša in se je na vsak način hotela igrati z našimi domačimi mucami in ko se ti dve nista hoteli igrati se je postavila v tako pozo z ritjo gor kot vabilo k igri in nekaj skakala okrog njiju in vmes parkrat zalajala). Zdaj pa ko ve, da se naša mačkona ne bosta igrala z njo, pa niti tega več ne poskuša. Najbolj hecno pa je to, da je drugače zelo pogumna, ničesar je ni strah, takoj gre k vsakemu psu, predmetu... ko pa kakšen pes zalaja pa je kot neprepoznavna, cela prestrašena... Simi, imaš mogoče kakšen namig, kaj bi lahko bil vzrok temu vedenju? Sicer jutri začnema tudi s šolo, mogoče mi bodo tam znali pomagati...
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #112 : sreda, 08.09.2004 : 10:21:09 »

Mi smo tudi probavali tole drevesno varianto pa je pes postal živčna razvalina sredi sprehoda. Ene parkrat je še šlo, sem ga umirjala, se igrala z njim, ga božala med tem ko je sedel ampak po ene parih poskusih se mu je pa dobesedno snelo in je začel tulit k da ga koljem. Bolj ko ga upočasnjujem, bolj je živčen.
Žal sva morala problem vlečenja odpraviti z zatezno ovratnico in to za ušesi, ker drugače ni imela efekta.
In ja, Brin ima po vratu vidno manj dlake, če leži na soncu se kovinska ovratnica tako segreje, da mu dlako dobesedno zažge.
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #113 : sreda, 08.09.2004 : 10:22:59 »

Bina, moje mnenje velja tudi za cuk. Halti ne bo odpravil tezave skakanja v druge pse, samo psa se lazje kontrolira in zadrzi. Ja, vem kaj poudarjas in ja, moje mnenje ostaja nespremenjeno.
hehe Nuki, saj počasi boš pa zakapirala, kaj ti želim povedat  Wink Wink

Ok, posebej zate, ponavljam še enkrat: Bero je v pasji šoli dobil halti, ker je skakal v druge pse. In sedaj še vedno skače (kar si tudi sama ugotovila, da halti ne reši težave). Bina je dobila zatezno in v 14 dneh nehala skakat na pse. Sedaj gre lahko na navadni ovratnici mimo psov, pa jo brez problemov zadržim. Razumeš sedaj? Torej, meni je zatezna pomagala, da sem Bino odvadila skakanja na druge pse. In dokler so bo dalo, se bom izogibala haltija, ker ti daje samo potuho....

Lp Jana
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #114 : sreda, 08.09.2004 : 10:24:38 »

Saj nismo zato tukaj, da pridemo do konca.
Sto ljudi sto čudi.
Vsak ima svoj prav in vsak vstraja pri njem.
Mneje in izkušnje drugih pa sprejemaš ali ne, ni se pa potrebno zaradi tega razpočit, kaj ne?

Je pa pametno, če vstrajaš pri svojem, da to tudi argumentiraš, ker vsaka stvar je za nekaj dobrega in za nekaj slabega.
Slabe strani opisujete vsi, jaz pač probam napisati tudi pozitivne, ker če ne bi bilo pozitivnih ovratnica ne bi nastala.

Vsak pripomoček nastane zaradi pozitivnih lastnosti, pa naj bodo humane ali ne, še vedno jih delajo zato, da olajšajo življenje lastnikov.
Mislim, da se strinjamo s tem, da nihče ne dela pripomočkov zato, da bi psu škodoval..... Ker če smo zelo precizni in dlakocepski, jih "mučimo" in jim jemljemo svobodo že s tem, ko jim nataknemo ovratnico na vrat, pa če smo še bolj tečni, lahko rečemo, da jih "mučimo" in jim vzamemo svobodo s tem, ki jih postanemo lastniki.
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #115 : sreda, 08.09.2004 : 10:25:20 »

sej sem rekla, da pri dotičnih dveh psicaj zatezne nikoli nisem uporabljala v skladu z njenim namenom
ampak bolj uno "važno da je ovratnica"...pa nobena ni nikoli vlekla, pa sta vseeno fasali škodo, ki jo naredi kovinska ovratnica dlaki (in ne, ni bila neka škif ovratnica, bolj tiste sorte, ki zdrži brez lupljenja ali rjavenja več let)

sicer pa tudi jaz pravim da je zatezna ovratnica vredu, večina jo sicer ne zna uporabljat sploh, zato je včasih bolj na mestu polzatezna (itak se slej ko prej izkaže, da pes ne reagira na zateg, ampak nasploh že na "cinglanje" take ovratnice)

Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #116 : sreda, 08.09.2004 : 10:27:29 »

Simi, imaš mogoče kakšen namig, kaj bi lahko bil vzrok temu vedenju? Sicer jutri začnema tudi s šolo, mogoče mi bodo tam znali pomagati...

Se bova za to preselile v drugo temo....samo da jo najdem in ti sporočim.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #117 : sreda, 08.09.2004 : 10:32:04 »

Joj, bina, saj sem ti napisala, da vem, kaj poudarjas; in dejansko vem, v katerem grmu tici zajec. Pa naj se ti zdi to se tako neverjeno, ostaja moje mnenje (ze tretjic) nespremenjeno. A se citiram kaj si mislim o doticnih primerjavah? Mislim-svasta res. Roll Eyes

Evo, na:

Citat
Jaz se se vedno sprasujem ali je razlog za(ne)uboganje zatezna oz. pomanjkanje le te. Z drugimi besedami-ja, komot lahko verjamete, da je zatezna tista, ki je "unicila" vlecenje, ma mene ne prepricate. In komot lahko verjamete, da je pomanjkanje zatezne krivo, da pes ne zna hodit, pa me spet ne prepricate. Opcij je veliko, vsak si izbere svojo. Jaz sem si jo ze, ce pa precitam kaksno pametnejso, se pa morda premislim.

Popolnoma vseeno mi je, kaj si mislis o haltiju. Ga imam doma, sem ga uporabljala in mi je kristalno jasno, kako in kaj pocne halti. Brez skrbi, mam te tako famozne, zazelene, iskane in total prenapihnjene izkusnje s haltijem. Grin
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #118 : sreda, 08.09.2004 : 11:05:51 »

Nukiiica no, kaj bi storila v mojem primeru ko drevo ne pomaga?
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #119 : sreda, 08.09.2004 : 11:09:32 »

Prirejena kombinacija be a tree in penalty yards. Grin
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 15   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Tema: Različni pristopi v šolanju psov
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines