mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 6  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Nakup psa : Nakup psa in uvoz iz tretjih držav
Dodal/a jana 19.6.2011 13:05:38 (11420 prebrano)

Nakup psa in uvoz iz tretjih držav

Da bi strankam olajšali postopek vnosa živali ter preprečili ilegalni vnos teh živali v Slovenijo, Veterinarska uprava RS opozarja, da iz tretjih držav vnos psov (tako nekomercialni kot komercialni), ki so mlajši od treh mesecev in necepljeni proti steklini, ni dovoljen.

Psi morajo za nekomercialni premik iz ostalih držav izpolnjevati pogoje, ki so z evropsko zakonodajo določeni za določeno tretjo državo. Države se delijo na tiste, ki imajo ugodne razmere glede stekline in na tiste z neugodnimi razmerami glede stekline. Za vnos iz tretjih držav z neugodnimi razmerami glede stekline morajo živali izpolnjevati strožje pogoje.

Pri vnosu psa v Slovenijo ga je v skladu z Zakonom o veterinarskih merilih skladnosti potrebno v sedmih dneh ali najkasneje do dopolnjene starosti treh mesecev prijaviti v Centralni register psov. Po predložitvi ustreznih dokumentov (veterinarsko spričevalo in identifikacijski dokument), preverjanju mikročipa ter izpolnjevanju vseh zahtevanih pogojev, pooblaščeni veterinar za žival izda evropski potni list za hišne živali. V kolikor je pes označen le s tetovirno številko (dovoljeno samo do 3. julija 2011), ga mora veterinar označiti z mikročipom.

OPOZORILO: Označitev z jasno čitljivim tetovirnim znamenjem je dovoljena le do 3. julija 2011! Po tem datumu psi s takšno identifikacijo ne bodo smeli vstopiti v EU (Slovenijo). Dovoljena bo le oznaka z mikročipom.

OPOZORILO: Iz identifikacijskega dokumenta (potni list, rodovnik) in veterinarskega spričevala je razvidno poreklo/izvor psa. Pes mora izpolnjevati pogoje za nekomercialni premik iz tiste tretje države, iz katere izvira, ne glede na to, kje ga stranka kupi (na primer: nakup srbskega psa na Hrvaškem - ta pes mora izpolnjevati vse pogoje za nekomercialni premik iz Srbije).

Veterinarski pogoji za nekomercialne premike psov iz tretjih držav

Bosna in Hercegovina (BIH)

BIH se nahaja v delu C Priloge II Uredbe (ES) št. 998/2003, zato se za nekomercialni premik psa iz BIH zahteva, da je pes:
- označen z mikročipom oz. v prehodnem obdobju (do 3. julija 2011) z jasno čitljivim tetoviranim znamenjem;
- veljavno cepljen proti steklini (veljavnost cepljenja nastopi 21 dni po prvem cepljenju);
- ga spremlja identifikacijski dokument (npr. potni list);
- ga spremlja veterinarsko spričevalo za nekomercialne premike psov iz tretjih držav v EU, kot ga določa Odločba Komisije št. 2004/824/ES. Veterinarsko spričevalo potrdi uradni veterinar v BIH.

Tretje države z neugodnimi razmerami glede stekline

Iz tretjih držav z neugodnimi razmerami glede stekline in ki niso na nobenem seznamu Priloge II Uredbe (ES) št. 998/2003, morajo psi za nekomercialni premik izpolnjevati še dodatne pogoje. Med njimi so države: Albanija, črna Gora, Makedonija, Srbija, Turčija ...

Veterinarski pogoji za nekomercialni premik, ki jih morajo izpolnjevati psi iz zgoraj omenjenih tretjih držav so naslednji:
- živali morajo biti označene z mikročipom ali izjemoma z jasno čitljivim tetoviranim znamenjem (slednje velja do 3. julija 2011);
- žival mora spremljati izpolnjeno veterinarsko spričevalo v skladu z Odločbo Komisije št. 2004/824/ES, ki ga izda in potrdi uradni veterinar v tretji državi;
- žival mora spremljati potni list tretje države ali drugi identifikacijski dokument;
- v dokumentih mora biti potrjeno opravljeno veljavno cepljenje proti steklini v skladu z navodili proizvajalca in WHO standardi (veljavno je 21. dan po opravljenem 1. cepljenju);
- poleg že navedenih zahtev je potrebno opraviti še test titracije z nevtralizacijo protiteles, pri čemer mora biti titer protiteles najmanj enak 0,5 I.E./ml. Vzorec mora odvzeti pooblaščeni veterinar in sicer najmanj 30 dni po cepljenju in 3 mesece pred nameravanim potovanjem, preiskave pa morajo biti opravljene v enem izmed odobrenih laboratorijev s strani Evropske Komisije. To praktično pomeni, da pogojev ne more izpolnjevati nobena žival, mlajša od cca 7 mesecev (cepljenje pri 3 mesecih + 21 dni za veljavnost cepljenja + 30 dni, da se lahko opravi test titracije + 3 mesece po ugodnem testu, da žival lahko potuje).

Nekomercialni premik več kot pet psov

Za nekomercialni premik s skupaj več kot petimi (>5) psi iz tretjih držav se ob prehodu meje v EU (Slovenijo) zahteva veterinarski pregled, zato morajo živali na ozemlje EU (Slovenije) vstopiti na mejnem prehodu, kjer se nahaja mejna veterinarska postaja (MVP Obrežje, MVP Gruškovje, MVP Jelšane, MVP Brnik). Psi morajo pri tem izpolnjevati vse pogoje, ki se zahtevajo za nekomercialni premik iz države, iz katere prihajajo.

Za lažje razumevanje pogojev, ki jih morajo izpolnjevati psi, mačke in beli dihurju ob premikih iz nekaterih tretjih držav v Slovenijo, si lahko ogledate tudi Tabelo o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati hišne živali (psi, mačke in beli dihurji) pri nekomercialnem premiku iz nekaterih tretjih držav.

Več informacij:
  • Nekomercialni premiki hišnih živali
  • Cepljenje psov proti steklini in čipiranje JE OBVEZNO
  • Tetoviranje psov postaja zgodovina
  • Uvoz psa iz Srbije
  • Potovanje s psom v Turčijo
  • Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
    domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

    2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
    Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
    splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.