mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 22  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Stran (1) 2 »
Predpisi in dokumenti : Uvoz psa iz Srbije
Dodal/a jana 15.4.2010 12:25:33 (11824 prebrano)

Uvoz psa iz Srbije

članica nam je posredovala razlago Veterinarske uprave Republike Slovenije o uvozu pasjega mladiča iz Srbije.

Po Uredbi evropskega parlamenta in sveta (ES) št. 998/2003, premik mladička mlajšega od 3 mesecev v Republiko Slovenijo ni dovoljen.

Pogoji, ki jih mora izpolnjevati kuža za nekomercialni premik (to je premik psa v spremstvu lastnika) iz Srbije v Republiko Slovenijo so sledeči:

Pes mora biti označen z mikročipom.

Pes mora biti starejši od 3 mesecev in cepljen proti steklini, kar mora biti navedeno v identifikacijskem dokumentu. Poleg tega mora pes imeti opravljen test titracije z nevtralizacijo protiteles proti steklini pri čemer mora biti titer protiteles najmanj enak 0,5 IE/ml, v vzorcu ki ga je odvzel pooblaščeni veterinar najmanj 30 dni po prvem cepljenju proti steklini in tri mesece pred premikom. Vzorec mora veterinar poslati v odobreni laboratorij s strani Evropske Unije (v Srbiji je odobren laboratorij v Novem Sadu).

To pomeni, da bo kuža lahko prišel v Slovenijo po dopolnjenih 7 mesecih.

Pes bo lahko potoval v Slovenijo z Veterinarskim spričevalom za domače pse, mačke in bele dihurje, ki vstopajo v Evropsko skupnost za netrgovske premike. Pošiljam vam spletni naslov Odločbe Komisije 2004/824/ES, kjer je v prilogi veterinarsko spričevalo.

Veterinarsko spričevalo izda in potrdi uradni veterinar v Srbiji. Za ostale informacije v zvezi z izdajo veterinarskega spričevala vam svetujemo, da se obrnete na pristojni organ v Srbiji (kontakti).

Ob prihodu v Slovenijo mora biti pes v roku 7 dni vpisan v register psov, ob izpolnjevanju vseh zgoraj navedenih pogojev, bo psu veterinar izdal evropski potni list.

Veterinarska uprava RS




POTOVANJA IZ DRUGIH TRETJIH DRŽAV (tudi Srbija)

Za potovanje v Slovenijo ali druge države EU oz. vrnitev v navedene države iz tretjih držav, ki niso na "C listi" se zahteva, da so živali označene z mikročipom ali izjemoma s tetovirno številko. Žival mora spremljati izpolnjeno veterinarsko spričevalo, ki ga potrdi uradni veterinar, v primeru vrnitve v Slovenijo oz. na teritorij EU pa živali spremlja potni list. V obeh dokumentih mora biti potrjeno opravljeno veljavno cepljenje proti steklini oziroma ponovno cepljenje, če je potrebno, v skladu z navodili proizvajalca in WHO standardom. Poleg že navedenih zahtev je potrebno opraviti še test titracije z nevtralizacijo protiteles pri čemer mora biti titer protiteles najmanj enak 0,5 I.E./ml. Vzorec mora odvzeti pooblaščeni veterinar in sicer najmanj 30 dni po cepljenju in 3 mesece pred nameravanim potovanjem, preiskave pa morajo biti opravljene v enem izmed odobrenih laboratorijev.

Trimesečnega obdobja ni potrebno upoštevati pri vrnitvi v Slovenijo oz. drugo državo EU, pri živalih, katerih potni list potrjuje opravljen test titracije s pozitivnim rezultatom, preden je žival zapustila Slovenijo oz. drugo državo EU.

OPOZORILO

Za vrnitev z živalmi iz tretjih držav ki niso na listi C, kjer so se živali zadrževale krajši čas (npr. dopust), vam svetujemo, da se test titracije opravi preden se odpravite, tako, da bo žival izpolnjevala pogoje ob vrnitvi.

Potovanje oz. vrnitev v Slovenijo ali drugo državo EU, z necepljenimi živalmi, iz tretjih držav, ki niso na "C listi" ni dovoljeno.

vir VURS

Stran (1) 2 »
Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.