mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 7  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Prehrana : Umik predloga novele zakona - DDV na hrano za hišne živali ostaja 8%
Dodal/a jana 25.11.2012 21:57:43 (2269 prebrano)

Umik predloga novele zakona - DDV na hrano za hišne živali ostaja 8%

23. november 2012: Vlada bo iz parlamentarne procedure umaknila predlog novele zakona o DDV, po kateri bi se tudi hrano za hišne živali izvzelo iz obdavčitve po znižani davčni stopnji in obremenilo z 20-odstotnim DDV. Tako stopnja DDV na hrano za hišne živali ostaja 8%.

Vir http://www.sta.si/vest.php?s=s&id=1824500S posveta proti dvigu DDV za hrano za hišne živali
25. 10. 2012

22. oktobra 2012 se je na pobudo SEEPFA (GIZ proizvajalcev hrane za hišne živali JV Evrope) v Ljubljani odvil posvet za vse, ki jih napovedani dvig DDV-ja za hrano za hišne živali prizadeva tako ali drugače. Cilj posveta je bil problematiko in posledice osvetlili s čim več zornih kotov, tudi s strokovnega vidika - in vladi pokazali, da tako čiste številke kot drugi razlogi govorijo v prid temu, da se DDV za hrano za hišne živali naj ne povišuje. Po posvetu so 25. 10. 2012 pripravili sledeče sporočilo za javnost.

Prizadetih 1.300.000 prebivalcev Slovenije, stroški pa večji od prihodkov
Za nižji DDV tudi ljubitelji hišnih živali

Že povečani stroški zavetišč zaradi večjega števila zapuščenih živali, ki bi se jim morali odpovedati obubožani lastniki, bi presegli morebitne dodatne davčne prihodke državnega proračuna. Zato so se proti napovedanemu dvigu davka na dodano vrednost (DDV) za hrano za hišne živali soglasno izrekli tudi udeleženci ponedeljkovega posveta, predstavniki gospodarstva, strokovnih in ljubiteljskih društev ter nevladnih organizacij iz vse Slovenije.

Po podatkih mednarodne raziskave TGI je v Sloveniji 70 % gospodinjstev, ki imajo vsaj eno hišno žival. Kar 95 % od teh jih vsaj občasno nakupuje že pripravljeno hrano za hišne živali, ki naj bi se - če bo vladni predlog sprejet v parlamentu - z novim letom občutno podražila. Izračuni kažejo, da bo z morebitnim dvigom DDV za hrano za hišne živali neposredno prizadetih dve tretjini slovenskih gospodinjstev ali več kot 1.300.000 prebivalcev. če bi samo vsako stoto gospodinjstvo moralo zapustiti svojo žival, bi to v trenutni gospodarski in socialni stiski pomenilo najmanj 2.000 več mačk in 2.000 več psov, prepuščenih ulici in zavetiščem - na plečih občinskih proračunov.

Vlada skuša stroške posledic dviga DDV prevaliti tudi na občine
Po prepričanju udeležencev posveta bi bile zaradi dviga DDV za hrano za hišne živali najbolj prizadete ravno najbolj ranljive družbene skupine in tisti, ki so najbolj navezani na svoje ljubljenčke - otroci, starejši, oboleli in osamljeni ljudje. "Mlajši bodo lahko kupovali v tujini ali prek spleta, kjer je DDV nižji in hrana cenejša. Starejši, bolni in drugi, ki zaradi predrage hrane ne bodo več zmogli skrbeti za svojega najboljšega prijatelja, pa se bodo prisiljeni svojim ljubljenčkom odpovedati. Pritisk na že tako preobremenjena zavetišča bo še večji, njihovi povečani stroški pa bodo v glavnem bremenili občine, ki v mnogih primerih že zdaj težko shajajo," je mnenje mnogih udeležencev povzela Maja čonč iz zavoda Kosovir. Na osnovi podatkov iz zavetišč o stroških in povprečni dolžini oskrbe živali izračuni kažejo, da bi morale občine povečati sredstva v ta namen za več milijonov evrov.

Država bo zaradi selektivnega dviga DDV imela kvečjemu izgubo
"Dvig DDV ne bi povzročil samo večje inflacije in več sive ekonomije, pač pa bi tudi povečal nakupovanje v tujini, zmanjšal konkurenčnost malega gospodarstva ter državi posledično na koncu koncev zagotovil manj prihodkov, kot bi znašali skupni dodatni stroški in izgube, tudi zaradi manj delovnih mest," je za začetek razprave povedala Vida Kožar, direktorica Podjetniško-trgovske zbornice pri Gospodarski zbornici Slovenije, ki se zavzema proti selektivnemu dvigu DDV.

Trgovci sami so izračunali, da naj bi pri enaki prodaji hrane za hišne živali ob dvigu DDV z 8,5% na 20% država zaslužila 4,6 milijona evrov. Vendar izračuni in izpovedi prodajalcev kažejo, da je to račun brez krčmarja, saj bi prodaja doma upadla, zmanjšalo bi se število hišnih živali, stroški oskrbe zapuščenih živali v zavetiščih pa bi zrasli v nebo. "Številna naša mala podjetja zdaj poslujejo na robu rentabilnosti, zaradi upada prodaje, če bi prišlo do dviga DDV, pa bi prišlo do katastrofe," je povedal predsednik sekcije ZOO-trgovin pri Trgovinski zbornici Slovenije, Cvetko Zadravec iz Maribora, ki zato odločno nasprotuje kakršnemukoli dvigu DDV.

"če je naša prodaja v preteklih letih še rasla, se prav v letošnjem letu srečujemo z upadom povpraševanja na domačem trgu. Dvig DDV bi še okrepil nakupovanje v tujini in zmanjšal prihodke domačih podjetij, ki se ne bi več mogla kosati s ponudbo v sosednjih državah in preko spleta. Avstrija ima DDV 10 %, Italija celo samo 4 % za vzreditelje, največ hrane za hišne živali pa se kupi iz Nemčije, kjer je DDV 7 %," je dejstva predstavil Aleš Jamšek iz podjetja Mimaja.

Dvig DDV in posledično upad števila hišnih živali v Sloveniji bi imel negativne posledice ne samo na gospodarstvo, ampak tudi na občinske in druge javne blagajne, na primer na zdravstveno. Po zadnji raziskavi, izvedeni na Nizozemskem, lastniki hišnih živali živijo bolj srečno, zato so stroški njihove zdravstvene oskrbe občutno manjši: imajo nižji krvni pritisk, manj holesterola, manj bolniških odsotnosti, manj obiskujejo osebnega zdravnika in psihologa, zaužijejo manj tablet ter preživijo manj časa v bolnišnicah kot tisti brez "hišnega družinskega prijatelja".

Država bi lahko več davka pobrala z boljšim nadzorom
"če bi država bolj natančno spremljala dobave hrane za hišne živali spletnih trgovcev iz tujine, bi lahko pobrala bistveno več DDV-ja kot doslej - in ne bi ga bilo treba dvigovati. Po zakonodaji EU mora spletni prodajalec iz tujine, ko preseže prodajo 35.000 EUR v Sloveniji, postati davčni zavezanec za DDV v Sloveniji. Po mojih informacijah takšnega primera pri nas za zdaj še ni, čeprav bi moral biti. Po drugi strani so slovenska spletna podjetja hitro dobila pozive tujih davčnih oblasti k prijavi za DDV v njihovih državah, ko so presegla določeno vrednost prodaje, tujih spletnih podjetij pa naša davčna uprava še ni uspela odkriti," je pojasnil Jamšek.

Tudi stroka proti dvigu DDV
Dvigu DDV za hrano za hišne živali nasprotujejo tudi kinologi in veterinarji: "Zaradi posledic bi bili številni lahko prisiljeni v odpuščanja," je napovedal Rok Krajnik iz celjske veterinarske ambulante Zvitorepka. "V veterinarskih ambulantah se res proda tudi precej hrane, predvsem hrane za posebne prehranske potrebe, ki jo prodaja skoraj vsaka ambulanta. Zato se tudi Veterinarska zbornica s svojimi člani pridružuje tistim, ki dvigu DDV nasprotujejo," je direktor Jernej Lenič dopolnil predhodnika iz Kinološke zveze.

"Dvig DDV bi pogubno vplival tudi na vzreditelje, še posebej večjih pasem," je opomnila Nina Barlič iz slovenskega kluba za bernske planšarske pse. "Po eni strani se bo zaradi dražje hrane zvišal strošek vzreje (in posledično mladičev), po drugi strani se bo pri tistih, ki se bodo odločali za cenejšo, običajno manj kakovostno hrano, to poznalo tudi pri zdravju psov," je pojasnila Barličeva.

* * *

Seznam organizacij, ki so na posvetu soglasno podprle nasprotovanje dvigu DDV za hrano za hišne živali, je naveden v nadaljevanju.

Proizvajalci in trgovci hrane za hišne živali, Podjetniško-trgovska zbornica pri GZS, sekcija ZOO-trgovin pri TZS, Veterinarska zbornica, zavetišča, društva in klubi ter veterinarske ambulante, ki v imenu svojih članov, uporabnikov in poslovnih partnerjev soglasno nasprotujejo dvigu DDV za hrano za hišne živali, navedeni po abecedi:

1. Aler
2. Anima pet
3. Arm
4. BTL marketing
5. DJ Don
6. Dogmania
7. GZS-PTZ (Podjetniško-trgovska zbornica pri Gospodarski zbornici Slovenije)
8. KZS - Kinološka zveza Slovenije
9. MARS
10. Meli center
11. Mimaja
12. Na spletu
13. Nestle Purina Pet Care
14. salon Snoopy
15. SEEPFA - združenje proizvajalcev hrane za hišne živali
16. SKBPP – Slovenski klub za bernske planšarske pse
17. SKOPP - Slovenski klub za ovčarske in pastirske pasme
18. TTS Kočevski medved
19. TZS – Trgovinska zbornica Slovenije, ZOO-sekcija
20. veterinarska ambulanta Max
21. veterinarska ambulanta Zvitorepka
22. Veterinarska zbornica
23. Vitakraft
24. Vitan trade
25. www.pasji.net
26. zavod Kosovir
27. ZOO Ameba


  • Debata na mojpesForumu
  • Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
    domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

    2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
    Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
    splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.