mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 15  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Vzgoja : Kliker - lekcije
Dodal/a jana 9.10.2003 23:27:30 (12640 prebrano)

Kliker - lekcije

Preden preidete na te lekcije, si preberite prispevke:

  • Kaj je učenje s klikerjem?
  • Nasveti za začetek učenja s klikerjem
  • Osnovni izrazi, povezani s klikerjem
  • Kliker - mladički

  • Kliker

    Pa se skupaj naučimo, kako učiti psa s klikerjem.
    Prvi korak te metode je BISTVEN - ne preskočite ga!

    S to metodo bomo "oblikovali" vedenje psa. Potrebovali bomo način, s katerim bomo psu sporočili, da je pravkar odigral neko želeno vedenje. Na začetku bo pes dobil priboljšek za vsak pravilen odgovor. Ker pa se tak odgovor zgodi že v nekaj sekundah, kliker zaznamuje natančen trenutek odgovora, ki bistveno premosti čas med odgovorom & priboljškom (nagrado). To je klasično pogojevanje, kot je Pavlov in njegovi slinasti psi. Vzeli bomo torej kliker & ga povezali s priboljškom dokler ne bo že sam klik spravil psa v veliko veselje !

    Torej ... nabavite si nekaj klikerjev - majhnih igračastih napravic, ki ob pritisku s prstom spusti zanimiv klik zvok. Ugotovila sem, da se psi za klikerje bolj zanimajo in ko se navadijo na ta tip učenja, je že prisotnost klikerja dovolj, da je pes ves vznemirjen in v "stanju učenja". Če želite (ko čakate na klikerje), lahko namesto klikerja izberete t.i. premostitveno besedo. Predlagam besedo "Yes!", ki je kratek in vesel izraz. Izrecite ga živahno, v nekoliko višjem, vznemirjenem tonu glasu. V nadaljevanju bom uporabljala termin C&T, ki pomeni "klikniti & nagraditi" (Click & Treat). Če uporabljate premostitveno besedo, jo izrecite & nagradite vedno, ko napišem C&T. Sicer pa ne boste večno klikali. Klikanje uporabljamo le v fazi učenja katerega koli novega vedenja.

    O.K., pojdite v miren prostor s svojim psom in imejte s seboj skledo zares slastnih priboljškov. Hrana za ljudi kot je hot-dog, piščanec, roastbeef, ipd. deluje zelo dobro, prav tako lahko uporabimo kake dišeče pasje priboljške (npr. Frolic). Priboljški morajo biti narezani na zelo majhne koščke in morajo biti mehki (trdni vzamejo preveč časa pri jedi).

    Zdaj, v kolikor vaš pes ta trenutek ne počne česa porednega, kliknite na kliker (ali izrecite premostitveno besedo) in mu vrzite priboljšek. Nato kliknite še enkrat in vrzite priboljšek. V tej fazi nikakor še ne zahtevamo od psa kakega vedenja (npr. "Sedi"). Ustvarjamo namreč povezavo, da bo kliker učinkovit. (Nekateri psi se ustrašijo zvoka klikerja. Če je vaš pes med njimi, poskusite ublažiti klik-zvok tako, da kliknete s klikerjem v žepu. Strah ne bi smel trajati dolgo!)

    Ponovite 10 - 20 krat. Vedeli boste, kdaj končati - kliknili boste in vaš pes bo nemudoma pogledal proti vam - "Tu je ta zvok, kje je torej moj grižljaj?"

    Dajem vam nekaj minut za to vajo ...

    Tako! Ali ni zabavno? Odlično delo, učitelji!

    POMEMBNO OPOZORILO! Da bi ta metoda učenja res uspela, je bistveno, da mostu, ki je bodisi kliker bodisi premostitvena beseda, VEDNO sledi ogromna ojačitev.

    Premostitvena beseda ima eno nevarnost - spoznala sem, da večkrat rečem "Yes!" psu v vsakdanjem življenju, ko ga ne učim in ko besedi "Yes!" ne sledi priboljšek!

    Zdaj ste pripravljeni še na eno čudovito lekcijo - "TARGETING".

    Mary Woodward & Susan Greenholt
    Greenwood Dog Training School
    Wilmington, DE (USA)
    Prevedla: Manja Žiberna


    Targeting

    Tale lekcija je res zabavna & enostavna. Psa boste naučili, da se bo s smrčkom dotaknil nečesa na povelje. To boste naredili ker: je zabavno, je dober način za učenje "zaključkov", targeting lahko uporabimo za desenzibiliziranje psa pri striženju krempljev, za učenje agilityja, poslušnosti, za razstavljanje, pa tudi za učenje veščin, ki jih potrebujejo službeni psi. Jaz učim targeting zato ker mislim, da je najboljše vedenje za učenje obeh, lastnika in psa, kako deluje učenje s klikerjem.

    Storiti morate naslednje:

    Postavite se pred psa (ali počepnite pred majhnega psa). Imejte kup drobnih priboljškov v vaši desni roki (ki naj prosto visi ob vaši strani).

    Hitro pomolite vašo levo roko, prazno, z razprto dlanjo k smrčku psa. Zagotavljam vam, dotaknil se je bo v upanju, da vsebuje priboljšek, ki ga voha. Super! Dotaknil se vas je! C&T, dajte mu priboljšek iz desne roke. Prepričajte se, da ste kliknili v točnem trenutku, ko se je pes dotaknil vaše roke! Če niste ujeli pravega trenutka, potem sploh ne kliknite, le nagradite!

    Večkrat ponovite, postopno premikajte levo roko bolj nazaj, tako da se mora pes stegniti oziroma stopiti naprej, da se roke dotakne. Toda to počnite zelo postopoma - čez več kratkih učnih seans. Moja rottweilerka Teddy je, ko se je morala pomakniti naprej, da se je dotaknila moje roke, vseskozi ostala v kontaktu z mojimi očmi.

    Zdaj ... na seminarju, kjer sem se teh veščin učila od inštruktorice Leslie Nelson, nam je le-ta povedala, da večina psov ta korak vznemirjeno opravi pribl. 6-krat, potem pa izgubijo zanimanje & le gledajo vate. Ne premikajte se - le položite desno roko (s priboljškom) ZA levo roko enkrat ali dvakrat.

    Lahko dodate povelje zelo hitro, saj je vedenje tako enostavno. Takoj, ko se pes zanesljivo dotakne ponujene roke, začnite s poveljem "Dotik", ko iztegnete levo roko.

    V naslednjih korakih se bo pes dotaknil vaše desne roke namesto leve (priboljšek iz leve). Začnite z nepredvidljivim nagrajevanjem.

    Pes naj poskoči, da lahko doseže roko!

    S poveljem "Dotik" lahko psa spravite v "osnovni položaj", torej ob vašo levo nogo.

    Povelje "Dotik" lahko uporabimo, da se pes dotakne različnih stvari (npr. palica, zvonček, vrata, gsm, ...). Najprej bomo s prstom pokazali na želen predmet, pes se bo hitro naučil, kaj hočemo od njega.

    Mary Woodward & Susan Greenholt
    Greenwood Dog Training School
    Wilmington, DE (USA)
    Prevedla Manja Žiberna

    Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
    domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

    2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
    Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
    splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.