mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 25  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


(1) 2 3 4 »
Dodal/a gost 6.10.2011 11:37:15 (7930 x prebrano)
O kakanju in lulanju

Vprašanje:
Imam psičko in psa. Oba sta navajena lulati zunaj, na sprehodih, včasih pa tudi doma, na travi. Do sem vse lepo in prav. Ampak moj tast trdi, da če se na travo polula psička, trava več ne raste, če se pes, pa je vse OK. Je to možno?

Odgovor:
Pasji urin je močan in prav vseeno je ali se polula psička ali pes. Večji rumen madež ostane po samičkinem urinu zato, ker naenkrat na isto mesto izloči večjo količino urina, samci pa urinirajo (in označujejo) malo tukaj, malo tam. če samec urinira ob drevesu, grmu ali drogu, zaradi dvignjene zadnje tace nekaj urina pristane tudi na višjem mestu in zaradi tega na travi ne nastane velik krog »zažgane« trave. Enkratno uriniranje ponavadi ne škoduje zelenici, večkratno pa in pojavijo se madeži, ki se ne zarastejo. V trgovinah s semeni že dobite seme trave, ki ga posujete po madežih in čez nekaj časa bo nova trava madež prekrila.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 19.7.2007 17:46:45 (2387 x prebrano)
O kakanju in lulanju

Vprašanje:
Imam 4-5 mesecev staro psičko. Psička je najdenček - po njej pa se pretaka kar nekaj krvi Parson Russel terierja. Psička je drugače čista in svoje potrebe opravlja na sprehodih. Težava je v tem, da vedno, ko me vidi, po določenem času naredi lužico (zjutraj, ko pridem iz službe, ....). Kako in na kakšen način bi psičko odvadil tega početja?

Odgovor:
Nehoteno uriniranje ob razburjenju je dejanje, ki ga psi ne morejo nadzorovati. Zaradi tega ljudje nikoli ne smemo takega dogodka obravnavati kot slabo vedenje ali nagajanje. Ta oblika uriniranja je pogosta pri mladih psih, pri značajsko občutljivih psih in pri pretirano podrejenih psih oz. psih, ki so si jih podredili z grobo silo. Pri vaši gre gotovo za povezavo med mladostno nezmožnostjo nadzorovanja uriniranja, velike vznemirjenosti ob vašem prihodu in izkazovanje podrejenega položaja. Nobenega kaznovanja! Da boste psički pomagali premostiti to težavo, je ob prihodu ne pozdravljajte navdušeno, ampak jo takoj odpeljite ali spustite ven, če le imate možnost. Ne za dolgo, za minutko ali dve, da opravi potrebo. Po vrnitvi nazaj pa jo pohvalite in se poigrajte. če pa stanujete v bloku in s psičko ne morete takoj na prosto, imejte ob vhodu v stanovanje pripravljen povodec. Ko vstopite in psička pride do vas, jo brez pozdravljanja pripnite na povodec in jo počasi vodite po stanovanju. Na ta način boste umirili njeno pretirano vznemirjenost. Po minuti ali dveh jo pohvalite, če ne bo lužice. Morebitno lužico pa seveda spreglejte. Z odraščanjem bo tudi zmožnost nadzorovanja urina boljša, psička se bo prilagodila vam in tudi pretirano vznemirjenje ob vašem prihodu se bo omililo.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 26.2.2007 20:36:50 (2640 x prebrano)
O kakanju in lulanju

Vprašanje:
Imam dva meseca staro nemško dogo. Že vzrediteljica jih je navadila, da potrebo opravljajo zunaj. če pa ostane sama doma, pa to stori doma, ne glede na to, da je ravnokar prišla s sprehoda in je potrebo opravila zunaj. Zanim me, če obstaja kakšna metoda, da se to odvadi, ali je to minljivo samo od sebe?
Zanima pa me tudi to, ko je sama doma, zelo cvili in laja. Kako jo naj odvadimo tega, saj moramo hoditi v službo.

Odgovor:
Obstaja metoda za odvajanje in to zelo enostavna. če jo je že vzrediteljica naučila potrebo opravljati zunaj, bi morali vi samo nadaljevati dnevni ritem tako, kot je bila navajena tam. Mladiči imajo hitrejšo prebavo in pri dveh mesecih prav gotovo ne morejo držati tako dolgo kot odrasli psi. Tudi to bi morali že prej vedeti. Očitno ste nekje naredili napako, da je bila psička prisiljena potrebo opraviti v prostoru in zdaj s tem nadaljuje. Vedeti morate, da mora psička ven takoj zjutraj, ko se zbudi, po vsaki igri, po vsakem razburjenju, kmalu po vsakem pitju vode, kmalu po zaužitju hrane, pa še nekajkrat vmes in tik pred spanjem. Ne gre za dolge sprehode, gre za 5 do 10 minut, da lahko zunaj opravi, kar ima opraviti. Da boste nevtralizirali vonj, ki je ostal v prostoru na mestu opravljanja potrebe, uporabite pršilo Urine off, ki je zelo učinkovito. Dobite ga lahko v naši trgovini Gali&Nika na Linhartovi 66 v Ljubljani. Koliko ur je psička sama, ko greste v službo? Na samoto bi jo morali navajati počasi, najprej za nekaj minut, potem pol ure, itd. K njej se je treba vrniti v trenutku, ko je tiho. Odhajati brez poslavljanja, ampak nenadno, brez velikih ritualov. Očitno se pred nakupom niste prav veliko informirali o potrebah mladiča. Na vsak način morate vzpostaviti nek dnevni ritem, ki bo vsak dan enak. Le tako se bo psička počasi prilagodila.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 22.3.2006 21:05:59 (2648 x prebrano)
O kakanju in lulanju

Vprašanje:
Doma imamo 3 mesečnega švicarskega plašarja. Ko ga odpeljemo ven, noče opraviti potrebe, ko pa se vrne v stanovanje, se takoj polula. Pri vzreditelju so jih navajali na časopisni papir, toda zdaj ima raje ploščice oz. parket. Že večkrat sem slišala, da je treba prostor, kjer se polula ali pokaka, obrisati s kisom. Je to res? če je, zakaj? Kako naj ga navadim na časopis? Polula se tako hitro, da ga nimam časa odnesti ven. Kako naj vem, kdaj se bo polulal? Moram le počakati, da malo zraste ali ga naj kar zdaj začnem navajati na to? Je še kakšna druga metoda? Bi mogoče delovalo, da mu naredimo škatlo in damo vanjo že malo polulan papir, ker pravijo, da kjer se enkrat polula, se potem še, ker voha urin?

Odgovor:
O navajanju na hišno (sobno) čistočo boste našli veliko napisanega. čas, v katerem z ustreznim učenjem dosežete popolno čistočo, je od psa do psa različen. Odvisen je od vaše vztrajnosti in doslednosti, pa tudi od navad, ki jih je mladič prinesel iz legla, od dnevnega ritma življenja in od razporeditve obrokov ter odhajanja na prosto. Napako je naredil že vzreditelj, ker je mladiče navadil na časopisni papir, namesto da bi jih navajal na opravljanje potrebe na prostem. Zaradi te napake bo doseganje želene čistoče bolj dolgotrajen proces, kot bi bil v nasprotnem primeru.
Mladič bo opravil potrebo kmalu po vsakem obroku, po zbujanju, po intenzivnejši igri, po pitju vode, po razburjenju, ipd. Zaradi tega morate odhode na prosto prilagoditi temu. Ne čakajte na njegove znake, da ga nekam tišči, kajti tega vam sedaj še ne bo nakazal. 20 minut do pol ure po naštetih dejavnostih ga odpeljite ven in čakajte toliko časa, da bo opravil. Zadržujte se na mestih, kjer potrebo opravijo tudi drugi psi, kajti tako bo prišel pravi dražljaj v mladičev nos. Kadar bo opravil v stanovanju, ga tisti trenutek (tudi ko bo že narejena lužica ali kupček) odpeljite ven, nekdo pa naj v tem času "nesrečo" dobro počisti s čistilnim sredstvom in še z mešanico vode in kisa.
Z odraščanjem se bo čas med obrokom (ali drugimi dejavnostmi) in opravljanjem potrebe podaljševal in temu boste prilagajali odhode na prosto.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 14.2.2006 20:09:13 (2668 x prebrano)
O kakanju in lulanju

Vprašanje:
Doma imam skoraj sedem mesečno whippetko, ki živi skupaj še z dvema hrtoma. Žal so same dopoldne cca. 8 ur. Ko sem doma, se nikoli nobena ne polula v stanovanju. Ko pa sem v službi, nastavim časopis in najmlajša še redno lula na papir. Enkrat pa je celo ostalo nepolulano. Kaj mi svetujete? Naj neham nastavljati časopis ali naj samo počakam, da psička odraste?

Odgovor:
Za prvo silo je časopis dobra rešitev, toda počasi bo treba razmisliti o drugi možnosti. časopis bo v tej starosti že bolj potuha in če bo psička še naprej vsak dan urinirala nanj, bo to navado ohranila tudi kasneje. Najprej morate ugotoviti, če na papir res urinira samo najmlajša. Kaj pa, če to najprej naredi ona, potem pa še ena od starejših ali obratno. Zjutraj opravite z njimi malo daljši sprehod, da dobro izpraznijo mehur. Naredite test: papirja ne nastavite. če ob vašem prihodu domov nikjer ne bo nobene lužice, očitno lahko zdrži 8 ur. če pa lužica bo, papir nastavljajte še naprej ali pa jo uriniranja v prostoru odvajajte s pomočjo hišnega boksa. Le-ta pa mora biti dovolj velik, da se v njem ne po počutila utesnjeno, zjutraj mora imeti daljši sprehod, ven pa jo morate peljati tudi takoj po vašem prihodu domov. Po nekaj dnevih takega "režima" se psi prilagodijo novim okoliščinam in se naučijo zdržati. Na hišni boks jo morate navaditi postopno.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 13.1.2006 14:58:43 (2452 x prebrano)
O kakanju in lulanju

Vprašanje:
Živimo v hiši z vrtom, v enem nadstropju jaz z družino, spodaj pa babica. Pri hiši imamo samčka pasme čivava (že seniorja). Pes je navajen na čistočo in vedno, ko mora na potrebo, nam "pride to povedat", tako da bi morala dobro premisliti, kdaj se je nazadnje polulal v hisi. Vendar nastane problem, kadar je pes pri babici. če le opazi odprta vrata v dnevno sobo, teče h kavču in se polula (vedno na isti vogal). Zgodilo se je že, da je bil poleti pes zunaj, pa je opazil odprta vrata v dnevno sobo, pritekel v hišo, se polulal in potem odcapljal nazaj ven. Ali pa primer: sedimo na kavču, priteče okrog in že gleda, kdaj bo lahko dvignil tačko. Ko ga okregaš, povesi ušesa in je ves užaljen, ker točno ve, kaj je narobe naredil. Z gotovostjo lahko trdim, da se ne polula zato, ker mu nihče ne bi odprl vrat in bi bila nuja. Babica je slišala,, da psa odvadiš nezaželjenega lulanja tako, da mesto, kamor hodi lulat, našpricaš s kakšnoo snovjo, ki ima močan vonj in ga to potem odvrne. No, stvar je delovala ravno toliko časa, dokler se (v njenem primeru parfum), ni razdišal, cca. 30 minut, recimo.
Prosim, če mi lahko svetujete, kaj naj naredim, da pes tega ne bo več počel, oz. kako naj ga tega odvadim.
Do sedaj smo problem - poleg parfuma - reševali tako, da je babica enostavno zapirala vrata, vendar je zoprno, ko jih kdo odpre in potem pozabi zapreti.
Nina

Odgovor:
Pri vašem psu gre za sklop različnih dejavnikov, od označevanja do razvade. Rešitev je zelo enostavna; moja predloga sta naslednja:
1. Odstranitev kavča iz sobe. S tem bo odstranjen predmet njegovega zanimanja in vonj, vendar ta možnost še vedno ne zagotavlja, da si pes ne bo izbral drugega predmeta za označevanje.
2. Na vrata namestite avtomat za samodejno zapiranje vrat.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 21.11.2005 18:44:31 (2089 x prebrano)
O kakanju in lulanju

Vprašanje:
S fantom imava 4 psice. Dve bokserki in dve nemški dogi, skupaj živijo malo več kot pol leta (se dobro razumejo). Bokserki sta bili od prej navajeni biti sami doma tudi po 8 ur brez problema. Nobena od dog pa ni bila navajena biti sama doma malo dalj časa (mislim, da je bilo zelo redko, da sta bili sami več kot 4 ure). Mlajša doga, brez družbe starejše, pa je bila sama doma samo 1x, pa še takrat je izgledalo, kot da jo nekdo daje iz kože. Sedaj sva oba v službi, mama jih medtem, ko naju ni doma, ne vozi več ven, ker se je preselila v zgornje nadstropje, tako da so doma čisto same. Punce jedo zvečer okoli 8-ih. Okoli 11-ih zvečer se jih pelje še na zadnji sprehod. Zjutraj, pred odhodom v službo, pa na vsaj pol-urni sprehod. Seveda vse vedo, da bodo ostale same doma, ker drugače ne gremo na sprehod tako zgodaj. In mlajša doga nalašč ne gre kakat (ponavadi gre na sprehodu kakat vsaj 5x). Takrat ko ostanemo doma - ob vikendih, je ob 9-ih ponavadi že kriza in jo tako tišči, da je potrebno leteti. Ko ve, da bo ostala sama doma, gre pa zjutraj samo 1x lulat, potem pa skoraj ne gre z makadamske ceste na mokro travico. Psica točno ve, kaj pomeni "hitro kakat", ampak zjutraj noče in to odkar sva začela oba delati. Le redko se zgodi, da gre zjutraj ali zvečer kakat, ampak takrat je po moje že kriza. Ko prideva domov, je doma kar nekaj kupčkov kakcev (dvakrat je bila driska, ki jo je dobila tisto jutro, ko je ostala sama doma, drugače so klobase). Obe dogi sta bili od prej navajeni, da gresta ven takoj, ko zajokata pred vrati in sta hodili na vrt lulat in kakat nekje na 4 ure - tudi ponoči. Sedaj imata nek urejen ritem in hodijo ven, ko je čas za sprehod (vsaj 3x na dan), čeprav je velikokrat potrebno tudi "vmesno" lulanje in kakanje... Bokserkama "vmesno" opravljanje potrebe ni potrebno (če izpustimo resne redke prebavne tezave).
Problem je tudi, da je psica taka packa, da je ne moti, če se polula kar na prostoru. Pred časom se je zgodilo, da ker ni šla na lulanje nekaj časa (nič pretirano dolgo - vse ostale ni tiščalo nikamor), oziroma ni šla, ko se je njej zazdelo (tudi zdravstvenih težav ni imela), se je polulala kar leže na prostoru, medtem pa naju je gledala. Kregana ni bila, ker so bili ostali mnenja, da je bila uboga, ker je nisva peljala takrat, ko je zacvilila. Kregana tudi ni bila nikoli, ko se je doma pokakala, ker so ostali mnenja, da jo je že tako tiščalo. Ja, seveda jo je, če pa zjutraj (niti zvečer) nalašč ne gre kakat.
Kaj narediti? Jaz sem predlagala kletko, pa se doma ne strinjajo. Zapirati v kak drug prostor je ne morem, niti je ne morem zapreti samo na hodnik. če bo v kateri od sob zaprta, nam uničenje sobe ne uide. Kako odvaditi razvajenko? S tem, da jo bo mama medtem, ko naju ni doma, vozila ven, se ne bo rešilo ničesar. Jaz ostajam brez idej.
Dodajam samo še to, da je v stanovanju lulala do 9. meseca, da je, če je niso takoj peljali ven, šla v sobo in se polulala na posteljo, da je ležala na hrbtu na kavču in se vmes polulala (ni inkontinentna!). Takrat je bila vedno kregana (ne vem na kakšen način), ampak izgleda, da premalo (me ni bilo zraven). Upam, da sem napisala vse, kar je lahko pomembno za njeno obnašanje, ni pa to edini problem s to (plašno) psičko.
Ursa

Odgovor:
Pri štirih psicah v stanovanju seveda pride tudi do problemov. Problematična psička je verjetno problematična že od vsega začetka in problem bi se moral reševati takoj brez eksperimentov. Po mojem mnenju sta rešitvi samo dve: eden bi moral biti vedno prisoten in psice nadzorovati, še vedno pa bi problem vsaj delno ostal. Druga vam morda ne bo ugajala: problemi bi z malo truda prešli, če bi bila psička pri nekom sama brez drugih psic. če bi se psičar ukvarjal samo z njo, psička ne bi čutila nobene konkurence in se ji ne bi bilo treba podrejati oz. na tak način ostalim dokazovati. Za rešitev tega problema ni potrebno neko veliko kinološko znanje.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a jana 21.11.2005 18:08:32 (2885 x prebrano)
O kakanju in lulanju

Vprašanje:
Imamo približno leto staro psičko, mešanko med samojedom in neznano pasmo (mogoče husky glede na konstitucijo). Približno sem napisala zato, ker smo jo pred pol leta dobili pri društvu proti mučenju živali. Psička je prijazna, igriva, navezana na nas, ima rada otroke. Na sprehode jo peljemo trikrat na dan, dvakrat po pol ure in en daljši popoldanski sprehod. Med časom, ko smo odsotni, je v velikem pesjaku s kočo. Problema sta dva: Na sprehodu se redko ponečedi, ponavadi se to zgodi prvih pet minut, ko jo zapremo v pesjak (ko odhajamo od doma). Kot bi bil to nekakšen protest. Seveda med sprehodom tudi ni časa, ker ima preveč dela z oprezanjem za divjadjo, ki jo je na našem koncu odločno preveč, saj se sprehaja že po našem vrtu. Drug problem pa je ravno divjad. Psička je del sprehoda na povodcu, pri tem močno vleče, noče lulati, ne kakati. Ko pa jo spustimo, gre po prvi sledi za divjadjo in zgodilo se je že, da jo je prignala naravnost do nas. Kako naj jo navadimo čistoče in odvadimo tekanja za divjadjo?
Alenka

Odgovor:
Verjetno je bila že pred prihodom k vam navajena potrebe opravljati v pesjaku ali boksu, zato jo boste zelo težko tega odvadili. V pomoč bi bil le zelo natančen urnik s točno določenimi urami obrokov, sprehodov, igre, ter tudi oblika hrane. Preganjanje divjadi je velik problem, ki ga je prav tako težko odpraviti. Preberite druge odgovore s podobno tematiko.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a jana 21.11.2005 17:35:50 (2129 x prebrano)
O kakanju in lulanju

Vprašanje:
V stanovanju imamo 6 mesecev starega psička. Ko je kdo doma, nikoli ne lula po stanovanju, kakor hitro je sam, nastane lužica. Sploh ni pomembno, da je bil pred tem na dolgem sprehodu, kjer se je znorel in parkrat opravil potrebo. če je samo 10 minut sam, smo lahko sigurni, da bo v stanovanju luža. Poleg tega tudi laja, ko je sam. Moram povedati, da samote verjetno res ni vajen, saj je pri nas vedno kdo doma in je sam bolj izjemoma. Enkrat smo ga posneli, da bi videli, kako dolgo bo lajal. Doma nas ni bilo eno uro, in eno uro je pes lajal, doma pa sta nastali dve lužici. Ker se to nikoli, ampak res nikoli ne zgodi, ko smo doma, se sprašujemo, ali je možno, da pes to dela "zanalašč". Smešno se sliši, ampak ali je možno, da s tem izsiljuje družbo?
Mojca

Odgovor:
Gre za ločitveno tesnobo, ki se kaže v lajanju in uriniranju. Na samoto ga boste najlažje navadili tako, da boste brez poslavljanja odhajali iz prostora ter zapirali vrata za sabo. Na začetku se boste hitro vrnili, potem pa boste začeli tudi zapuščati stanovanje in se hitro vračati. čas samote boste postopno podaljševali. V pomoč bi bil tudi hišni boks, na katerega bi psička morali počasi navaditi, najprej pri odprtih vratih, z igračo in hrano, potem pri zaprtih vratih za nekaj minut, itd. Ob pravilnem navajanju bi boks sprejel kot svoje pribežališče, varno zavetje in bi se v njem dobro počutil. S tem bi se omilil stres ob samoti in bi sčasoma v svojem "domu" počival in počakal na vašo vrnitev.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a jana 21.11.2005 17:22:24 (1755 x prebrano)
O kakanju in lulanju

Vprašanje:
Doma imam psičko, mešanko, staro 1 leto in 3 mesece. Zelo dobro se razumemo z njo in je zelo prijazna. Posvečamo ji veliko pozornosti, vsak dan jo peljemo na sprehod itd. Hranim jo 2x dnevno in sicer prvič ob 10h zjutraj in drugič ob osmih zvečer. V zadnjem času je psička začela ponoči prositi za ven. Včasih jo res mudi kakat ali lulat, zadnjih 14 dni pa se gre samo malo sprehodit po vrtu ali pa pit vodo (čeprav jo ima tudi v stanovanju). če jo ignoriram, se je polulala tudi že v stanovanju (pije samo zvečer in to izdatno). Lansko poletje je spala zunaj v svoji hišici, vendar se je pozimi navadila na stanovanje, pa tudi mene sicer nič ne moti, če spi notri. Samo povejte mi, kako naj jo odvadim tega nočnega dogajanja. čez dva meseca pričakujem dojenčka. Je možno da čuti, da se bliža sprememba in hoče pozornost?
Katarina

Odgovor:
Glede na visoko razvita čutila, ki jih imajo psi, in na vaše stanje ter vedenje, psička prav gotovo čuti spremembe. Mogoče se boji, da bo izgubila vašo pozornost in jo na ta način išče. Odnos do nje in njen dnevni urnik se ne sme spremeniti. Ko boste rodili, naj pred vašim prihodom domov nekdo iz porodnišnice prinese pleničko, ki bo dišala po dojenčku, ter naj jo položi na psičkino ležišče. Tako se bo psička že vnaprej seznanila z vonjem novega člana.

Odgovarja: Martin Simončič


(1) 2 3 4 »
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.