mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 9  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


(1) 2 3 4 ... 7 »
Dodal/a gost 16.7.2008 10:28:19 (11052 x prebrano)
O tem in onem

Vprašanje:
Imamo 11 let starega mešanca, ki je že skoraj gluh. Po novem že tudi renči in trikrat se je že naredilo, da je ''šavsnil'' družinskega člana. Pogovarjali smo se, da bi ga peljali ''po inekcijo'' (usmrtili), pa smo slišali, da je to z zakonom prepovedano, razen če res ni zelo nujen primer. Je to res??
Ali res moraš psa odjaviti na veterinarski postaji? Sosedom so ga po vsej verjetnosti ustrelili lovci, kako potem naj greš na veterinarsko, če sploh ne veš, če je mrtev ali živ?

Odgovor:
Usmrtitev oz. uspavanje zdravega psa (starostne gluhosti se ne upošteva kot razlog za uspavanje) je prepovedano, razen v izjemnih primerih. Priporočam, da vašega psa pregleda veterinar in ugotovi, če ni renčanje morebiti povezano z bolečino. Tudi o vsem ostalem se posvetujte z njim.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 16.7.2008 10:22:39 (2535 x prebrano)
O tem in onem

Vprašanje:
Pred parimi dnevi smo dobili novega člana. Kjer smo ga dobili, so nam rekli, da je psička. Ker pa ima med zadnjimi nogami tako, kot imajo psički, sedaj nismo prepričani ali je samček ali samička. Lahko prosim malce obrazložite, kakšne so razlike, oziroma kako naj ugotovimo ali je samček ali samička?

Odgovor:
To vprašanje me je spravilo v smeh. Ob poplavi literature, opisov, skic in slik pa res ni težko ugotoviti, katere so zunanje razlike med spoloma. Saj ni kaj dosti drugače kot pri ljudeh. Pes ima nek "privesek" med zadnjima tacama, psička ga nima. Preprosto. Ob vprašanju sem se tudi zamislil nad vašim poznavanjem psov. če niti ne ločite med spoloma, kaj potem sploh veste o potrebah, prehrani, negi, vzgoji, čustvih, govorici telesa, itd. Verjetno ne prav dosti ali sploh nič. Priporočam, da dobro preberete vse teme na mojpes.net portalu, tudi na forumu, in da čimprej poiščete pomoč v dobri pasji šoli, kjer vas bodo znali naučiti vse potrebno za skupno življenje s psom.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 26.2.2008 13:33:31 (3185 x prebrano)
O tem in onem

Vprašanje:
Imam 4-letno psičko Lotti, pasme beli višavski terier. Ker živi pri starših (saj bi bila med tednom pri meni do 18ih sama) jo ob vikendih in dopustih vzamem k sebi (v svoje stanovanje), saj je zelo razigrana in vesela vsakokrat, ko je z menoj. Zanima me, kakšne posledice oziroma prihodnost za psičko ima lahko to, da je ob nedeljah zvečer otožna in noče nazaj k staršem, saj se jaz z njo res neprestano ukvarjam. Lotti se me močno drži s krempeljčki, včasih tudi trese, predvsem pa me otožno gleda. Zato se tudi obiskov doma med tednom raje izogibam, saj je vsakokrat zelo razočarana, če je ne morem vzeti s seboj. Starša dobro skrbita za Lotti, toda vseeno me skrbi. Bi bilo morda bolje, če bi živela z menoj? Toda moj službeni čas je od 8ih do 18ih in v tem času bi bila popolnoma sama.

Odgovor:
Odgovor ste lahko slutili že vnaprej. Za psičko je med tednom veliko bolje poskrbljeno pri vaših starših, saj bi bila pri vas praktično ves dan sama. Morda vzpodbudite starše, da bi se z njo več igrala in ukvarjala. Ali pa ji vi med vikendom namenite malo manj pozornosti, saj verjetno s tem malo pretiravate. Psi se najbolj "oklepajo" tistega, ki jim najbolj streže. Seveda je psička razočarana, ko jo njen "butler" odpelje v realnost in se počuti prikrajšano za vso vašo pozornost. Majhna sprememba v vedenju obeh strani do psičke lahko problemček hitro odpravi.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 4.11.2007 13:19:14 (8747 x prebrano)
O tem in onem

Vprašanje:
Sem novopečena lastnica 4-mesečnega križanca med maltežanom in shih-tzujem. Zanima me, pri kateri starosti se psom običajno ustavi rast?
Mateja

Odgovor:
Intenzivna rast se na splošno začne upočasnjevati okrog sedmega, osmega meseca, potem je razvoj bolj usmerjen v oblikovanje končne podobe telesa. Rast se ustavi okrog leta starosti. Pri večjih pasmah se po intenzivni rasti počasno pridobivanje višine lahko nadaljuje celo do leta in pol starosti. Na pogled rasti skoraj ne zaznamo. če merimo psa na primer pri starosti enega leta, potem pa meritev ponovimo pri starosti 15, 16 mesecev, bomo opazili, da je zrasel za 1 cm (primer). Med pasmami so seveda razlike, tudi znotraj ene pasme nekateri rastejo hitreje, nekateri počasneje, pri nekaterih se rast dokončno ustavi prej, pri drugih malo kasneje.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 22.3.2007 8:49:29 (2772 x prebrano)
O tem in onem

Vprašanje:
Imam dve leti starega toy pudlja (miniaturni), ki je začel siveti. če bi bil sive barve, bi posivel že do prvega leta starosti, ter bi sivel od gobčka nazaj, moj pa ravno obratno. Zanima me, kaj bi lahko povzročalo njegovo sivenje pri takšni starosti?

Odgovor:
Sivenje dlake je povsem naraven pojav pri psih. Pri temnejših sive dlake opazimo že zelo zgodaj, pri svetlejših pozneje ali sploh ne. čas pojavljanja prvih sivih dlačic in obseg sivenja pa se od psa do psa razlikuje. Nekateri so okrog gobčka močno sivi že od drugega leta dalje, nekateri začnejo siveti šele mnogo kasneje. Kadar je sivenje zelo hitro in se obseg močno razširi tudi na dlako drugih delov telesa, na katerih sivenje ni običajno, je potrebno najti vzrok v telesu. V takem primeru je treba obiskati veterinarja, da opravi potrebne preiskave.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 22.2.2007 10:57:02 (2213 x prebrano)
O tem in onem

Vprašanje:
Moja psička je skotila samičko, ki je sedaj stara 2 meseca. Ker izgleda starejša psica ogrožena, razmišljamo, da bomo oddali psičko. Vsi govorijo o tem, da se samičke ne razumejo, mene pa zanima, zakaj se ne? če je potrebno, je starejša psička zlata prinašalka, mlajša pa mešanka.

Odgovor:
Kadar ob starejši psici odrašča mlajša, večjih težav skoraj ni, saj starejša mlajši hitro pokaže, kje ji je mesto in jo vzgoji po svoje. Tudi samičke lahko živijo skupaj brez problemov. Razmislite pa o sterilizaciji mlajše, saj verjetno ne želite, da bi kdaj imela neželeno potomstvo, pa tudi starejša se ne bo počutila ogroženo. če starejša psička ni rodovniška in da bi se tudi pri njej izognili neželenim mladičkom, lahko sterilizirate tudi njo. Ali pa jo morate v času gonitve zelo paziti in jo obvarovati pred obiski samcev. Kadar se odrasle psice ne razumejo, je možnih več vzrokov, večinoma so nagonsko pogojeni, prevladuje pa nagon po ohranitvi vrste.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 29.1.2007 19:33:42 (2423 x prebrano)
O tem in onem

Vprašanje:
Imamo 4 mesece starega samčka rumene nemške doge. Pričakovala sem, da kužki te pasme veliko jedo. Pa se mi zdi, da Dax ne je tako zelo veliko. Na teden pridobi 2-3 kg, sedaj tehta 25 kg. Zanima me, če je ta teža za njegovo starost ustrezna oz. kako naj bi ta pasma napredovala po teži.
Marta

Odgovor:
Ješčost je pri mladičih (in odraslih psih) različna. Nekateri bi pojedli vse, kar vidijo, nekateri pojedo manj od predpisane količine, a se oboji normalno razvijajo, če imajo kakovostno hrano in zagotovljene vse potrebne snovi. če je mladič razglisten, cepljen, normalno živahen, ni bolan, ni vzroka za zaskrbljenost zaradi manjše količine zaužite hrane. Proizvajalci hrane na embalažah napišejo okvirne dnevne količine glede na starost in težo mladiča in če je zaužita hrana v okviru tega in mladič lepo napreduje, ni panike. V primeru domače hrane pa morate poleg ustrezne količine upoštevati tudi pravilna razmerja med beljakovinami, ogljikovimi hidrati, maščobami, vitamini, minerali.
Nisem vzreditelj, zato ne poznam tabele glede pravilnega pridobivanja teže pri nemških dogah. Predlagam vam, da se obrnete na poznavalce in vzreditelje pasme, ki jih najdete na mojpes.netu.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 29.1.2007 19:31:29 (2005 x prebrano)
O tem in onem

Vprašanje:
Imam 6 mesecev starega aljaškega malamuta. Ko posadimo čebulice tulipanov, nam čez nekaj dni začne te čebulice izkopavati. To je naredil že velikokrat, nazadnje pa je celo gredo prekopal!? Zakaj so mu čebulice tako všeč, zakaj jih izkopava?

Odgovor:
Na vaše vprašanje je težko odgovoriti, ker je za natančnejšo ugotovitev veliko premalo podatkov. če resnično izkopava samo čebulice, mu to preprečite. Upam, da ga ne puščate samega zunaj, ampak da se z njim ukvarjate in ga učite, kaj je dovoljeno in kaj ni. Kadar v vaši prisotnosti nakaže namen kopanja po zemlji, mu vedenje hitro preusmerite drugam, na nek zanimiv objekt (igrača na primer) ali pa od njega zahtevajte izvedbo neke vaje (sedi, lezi). če vas upošteva, pa mora biti dovolj samo prepoved.
Kopanje ima lahko več različnih vzrokov. Najpogostejša sta samota in dolgočasje, lahko pa gre tudi za eno od oblik prisilnega vedenja.
Vsak dan ga učite, kje so meje, ki jih ne sme prestopiti (rob gredice) in če boste vztrajni, bo čez čas začel te meje upoštevati. če bo na vrtu -dvorišču pretežno sam in se z njim ne bo nihče ukvarjal, si bo seveda sam poiskal zabavo in bo gotovo povzročil še nekaj škode.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 11.12.2006 19:48:01 (2090 x prebrano)
O tem in onem

Vprašanje:
Pišem vam zaradi zadeve, o kateri doma že dolgo razmišljamo.
Doma imamo 3 letnega mešančka nizke rasti in že nekaj časa razmišljamo, da bi radi imeli še enega psa. To je prvi in najosnovnejši razlog. Potem pa smo začeli razmišljati, da bi tudi naš pes bil vesel tega, saj je kljub temu, da se veliko druži z našimi živalmi na kmetiji, najbolj vesel druženja s psicami in tudi samci na sploh, razen z lovskimi pasmami, saj je tudi on mešanček lovskih psov.
Zanima me, kaj bi bilo najbolj priporočljivo vzeti? Samičko ali samčka? Odraslega, kot naš ali mladička? Kako pa z ljubosumnostjo? Je sploh priporočljivo vzeti še enega psa? Zanima me konkretno situacija, kako bi vplivala na psa, če bi vzeli tako samčka kot samičko mladičke?
Glede na to, kolikor poznamo našega psa, se je do vseh mladičkov, ki so prišli k hiši, vedno obnašal izredno zaščitniško, ampak ne vemo pa, kako bi se obnašal do konkretno mladičkov psičkov.
Klementina

Odgovor:
če imate pogoje in željo, vsekakor priporočam še enega psa oz. psičko. Najbolje bi bilo vzeti samičko ter jo pravočasno sterilizirati. Vaš pes bi jo gotovo vzel za svojo in ne bi bilo težav. Mlada psička bi se prej prilagodila novemu domu, zato bi bilo smiselno vzeti bitje do enega leta starosti, čeprav se tudi malo starejše živali lahko dokaj hitro prilagodijo. Predlagam vam, da pogledate na strani zavetišča Horjul ter se povežete s Polono. Predvidevam, da mislite na nerodovniškega, zato vam priporočam "posvojitev" kakega horjulskega oskrbovanca.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 13.8.2006 12:16:41 (1901 x prebrano)
O tem in onem

Vprašanje:
Imam psičko mešanko med novofundlandcem in belgijskim ovčarjem. Ko gremo na plažo med vikendom, je ne more vzeti s seboj, kajti v vodi rešuje vse po vrsti, tudi če se ne utapljajo. če pa jo imam na povodcu in z njo počakam zunaj, da starši pridejo iz vode, začne jokati in cviliti, ker misli, da se starši utapljajo. Potem jo pa sliši cela plaža. Imamo pa še večjo težavo. Ko pride iz vode, se strese pri sosednji brisači, kar ne paše vsem. Kako ji naj preprečimo, da se strese pri sosednji brisači?
Maša

Odgovor:
Vaša psička je očitno podedovala veliko genov po novofundlandcu, kajti ti so znani ljubitelji vode in "reševalci". Rešitev vaše težave je zelo enostavna. Najprej izberite del obale, kjer ni kopalcev, in dovolite ji, da se naplava po mili volji. V vodi se z njo igrajte, mečite ji plavajočo žogico, da bo plavala za njo in jo prinašala (če se rada igra), plavajte pred njo in naj vas lovi, ipd. Ko bo utrujena, se preselite na normalno plažo in jo imejte na vrvici v senci, da se bodo tudi starši lahko naplavali. Potem se pri varstvu zamenjajte. Tudi otresanje kožuha pri sosednjih brisačah boste s tem preprečili. Menim, da pes na plaži ne more tekati nenadzorovano in motiti drugih kopalcev. Druga rešitev pa je, da se s psičko kopate zgodaj zjutraj in proti večeru, ko drugih kopalcev ni, jo po jutranjem kopanju odpeljete domov, vi pa se vrnete na plažo in uživate brez nje. Ona pa bo uživala doma v počitku.

Odgovarja: Martin Simončič


(1) 2 3 4 ... 7 »
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.