mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 6  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Dodal/a gost 18.8.2006 1:30:09 (1820 x prebrano)
O bolhah in klopih

Vprašanje:
Imam tri leta in pol staro psičko zlato prinašalko, ki ima vsako leto malo morje klopov. Zaradi njih je imela dvakrat že erlihijo in ne vem, kako naj jo zaščitim pred klopi? Dajem ji vsak mesec Frontline, vendar nič ne pomaga. Psica je od teh bolezni že malo izčrpana. Ali obstaja še kaj boljšega in učinkovitejšega od Frontlajna?

Odgovor:
Poskusite s Petvital bio insect shocker (pršilo) ali Verminexom (kapljice), oboje proizvaja Canina. Oboje je na osnovi eteričnih olj, povsem neškodljivo in se lahko tudi kombinira z insekticidnimi sredstvi. Povratne informacije uporabnikov so zelo pozitivne. Naročite lahko tudi po telefonu 01 437 77 88 med 10. in 19. uro, ob sobotah med 9. in 13. uro (Trgovina Gali&Nika, Linhartova 66, Ljubljana)

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a jana 21.11.2005 18:01:10 (2353 x prebrano)
O bolhah in klopih

Vprašanje:
Imamo psičko zlato prinašalko, staro tri mesece. Ko smo jo kupili, je bila v boksu, kjer je imela posuto tudi žagovino. Ker še nimamo ograje, jo vozimo ven na povodcu, vendar se vedno praska, zdaj pa ne vem, ali zaradi tega, ker jo moti ovratnica ali ima bolhe. Ko smo jo pripeljali, smo jo tudi okopali. Kje se lahko kupijo ampule proti bolham in koliko približno stanejo ter seveda, kako se uporabljajo?
Zvonka

Odgovor:
Ampule dobite pri veterinarjih (tam boste dobili tudi navodila), v trgovinah za živali pa lahko izbirate med različnimi ovratnicami, kapljicami, pršili.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 22.10.2005 9:01:22 (2868 x prebrano)
O bolhah in klopih

Vprašanje:
Kupili smo mladička Shih tzu, star je 7 tednov, pravkar prvič cepljen. Zanima nas, kdaj ga lahko začnemo umivati s šamponom, kako ga zaščititi pred klopi in bolhami, na kaj moramo biti posebej pozorni pri tej pasmi, baje so to kolki in katere dokumente potrebujemo, ko gremo na dopust na Hrvaško.

Odgovor:
Kopanje naj ne bo prepogosto, za sedaj s prvim kopanjem še počakajte. Kadar bo blaten, mu tačke in spodnji del telesa očistite z mlačno vodo, šampon uporabite samo, če bo nujno. Ko bo malo starejši, bo šamponiranje enkrat mesečno kar zadostovalo. Uporabljajte kakovosten šampon za pse, na začetku seveda posebnega za mladičke. Za zaščito proti bolham in klopom priporočam preparate na osnovi eteričnih olj, ki jih dobite v dobro založenih specializiranih trgovinah za živali. Za prehod meje na Hrvaško potrebujete evropski pasji potni list, v katerem so vpisana cepljenja ter veterinarjevo potrdilo, da je pes zdrav. To potrdilo ne sme biti starejše od 10 dni. Pri pasmi je treba biti pozoren predvsem na trepalnice, ki pri večjem številu shih-tzujev rastejo na notranji strani veke. Za napake se štejejo tudi modre oči, škarjast ugriz, predolg nosni koren, prenežna konstitucija in prekratka dlaka.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 15.10.2005 9:44:26 (2034 x prebrano)
O bolhah in klopih

Vprašanje:
Doma imam lovsko psičko, ki je dosti v gozdu, zato je še toliko bolj potrebna takšnih sredstev za bolhe in klope. Moja psička ima bolhe in dali smo ji ampule proti bolham in klopom, vendar ta ni najbolje delovala, saj se je še vedno praskala. Ali so te ampule sploh učikovite?Je mogoče še kakšno res dobro sredstvo, s katerim bi se dalo pregnati bolhe?
Anja

Odgovor:
Na mnogih psih se ampule ne obnesejo najbolje, mnogi imajo tudi težave po nanosu vsebine. Sam uporabljam sredstva na bio osnovi in lahko vam zagotovim, da so veliko bolj učinkovita, predvsem pa prijazna psom, ljudem in okolju. Bio sredstev je več različic in lahko najdete ustrezno za vašo psičko. Izbirate lahko med bio pršili, kapljicami in ovratnicami.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a jana 22.10.2003 21:47:55 (1550 x prebrano)

Vprašanje:
Doma imam 10-mesečno labradorko. Je zelo pametna in s pomočjo izkušene trenerke jo učim prvih veščin. Moti me, da kar se nauči, dela samo tisto, kar njej "paše". Tudi to me moti, da je nikjer ne morem spustiti s povodca, ker mi vedno nekam pobegne. Ko gledam druge pse, ki so na travniku spuščeni, mi je težko, ko pa jaz moje Kale ne morem nikjer spustiti. Stara sem 12 let in večino časa jaz preživim z njo. Prosim, da mi svetujete, kaj naj ukrenem, da psička ne bo bežala stran od mene. Drugače me ima tudi ona zelo rada.
???

Odgovor:
Kljub temu, da je tvoj kuža star šele 10 mesecev, te zelo dobro pozna. Točno ve, kdaj sme delati po svoje (ko si sama) in kdaj te mora ubogati (ko je ob tebi trener). Najlažje boš problem odpravila po odkritem pogovoru s trenerjem. Ne sramuj se in mu zaupaj, da si brez njega nemočna. Gotovo ti bo znal svetovati kaj in kako tudi takrat ko njega ni zraven. Že res, da je kuža mlad, toda kar se Janezek nauči, to Janez zna.

Odgovarja: Lili Ograjenšek


Dodal/a jana 1.9.2003 18:15:16 (2614 x prebrano)
O bolhah in klopih

Vprašanje:
Psička je stara 7 tednov. Pri 6,5 tednih smo jo vzeli iz legla. Začeli smo jo navajati na pasjo ovratnico (okoli vratu). Psička se je začela praskati. Ne vemo ali zaradi ovratnice ali bolh. Nadeli smo ji tudi ovratnico proti bolham. Mnenje trgovca je, da psička že lahko nosi to ovratnico. Na kratkem - prvem sprehodu pa so nam jo lastniki psov odsvetovali. V trgovini tudi odsvetujejo injekcijo proti bolham. Pravzaprav pa sploh ne vemo, ali psička ima bolhe. Svojo tačko ima prav rada v svojem gobčku. Kako se preveri ali ima psička sploh bolhe?
Vesna

Odgovor:
Ko pričnemo pasjega mladiča navajati na pasjo ovratnico, se pogosto zgodi, da je na začetku zanj moteče, poizkuša ovratnico sneti, se praska. Možno je tudi, da je za praskanje kriv material iz katerega je ovratnica. Pri tem je potrebno uporabljati ovratnico iz drugega materiala. Seveda je tudi mogoče, da so vzrok praskanja tudi bolhe. Trenutno najučinkovitejši preparati za odpravo bolhavosti so ampule, ki se stisnejo na predel med lopaticama.

Odgovarja: Metod Šerbec dr.vet.med


Dodal/a jana 1.9.2003 17:11:04 (1588 x prebrano)
O bolhah in klopih

Vprašanje:
Doma imamo 2 leti starega zlatega prinašalca. Je zelo radoživ in se veliko giblje v naravi. Problem je, da se z vsakega sprehoda vrne z najmanj 10 klopi, ki lezejo po njem, nekaj pa se jih kljub pregledu vseeno prime. Pomagala ni nobena ovratnica (le v predelu okoli vratu). Zanima me, če obstaja kakšno učinkovito sredstvo proti klopom in če se ga dobi na recept ali lahko tudi brez.
Mateja

Odgovor:
Dejstvo je, da je proizvajalcev teh ovratnic vedno več in različnih produktov proti klopom in bolham v Sloveniji je vedno več... Iz lastnih izkušenj lahko rečem, da na različne pse te ovratnice in ostala sredstva proti zajedalcem različno delujejo... Torej, če še niste preiskusili res vsega, poskusite z vsemi produkti, ki jih dobite na trgu. Vsi so učinkoviti, samo za različne živali. Poskusite najti enega, ki bo pomagal vašemu psu. če pa res nobeno ne bo pomagalo, pa stopite do vašega veterinarja, toda mislim, da drugih sredstev proti zajedalcem ni!

Odgovarja: Andreja Gomboc, absolventka veterinarske medicine


Dodal/a jana 1.9.2003 17:10:29 (1663 x prebrano)
O bolhah in klopih

Vprašanje:
Imam zlato prinašalko, staro 14 tednov. Hranim jo z Eukanubo (zjutraj dobi tudi mleko, včasih z jajčnim rumenjakom (1x do 2x tedensko), skuto, kot priboljšek pa včasih sir, sadje, zelenjavo, pasje piškote, suha svinjska ušesa (eno na dan). Kužka tehta 10 kg. Ali je to normalna teža za to starost? Nekje sem zasledila, da je potrebno pri teh kužkih striči dlako med prstnimi blazinicami. Dlaka je sedaj že daljša, tako da gleda čez blazinico. Ali je striženje potrebno? Tretje vprašanje pa se nanaša na klope in bolhe. Od kdaj dalje uporabljati ovratnice proti bolham (tudi repelente so mi odsvetovali do 6 meseca) oz. kaj je najuspešnejše proti bolham in klopom hkrati?
Darja

Odgovor:
Končna teža zlatih prinašalcev (psičke, psi so nekoliko težji) je nekako do 30kg, torej bi ocenila, da ima vaša psička pri 3,5 mesecih pravilno težo, vendar pa se psi, tako kot ljudje, razlikujejo in sami boste najbolje ocenili ali je vaša psička predebela ali presuha (otipajte rebra, ocenite živahnost,...). Potrebe psov so pač različne. Glede na sestavo hrane bi rekla, da jo hranite pravilno. Kar se tiče dlake med blazinicami se pri dolgodlakih psih res striže, vendar bolj pozimi, ko se tam nabirajo kepice snega. Nič ni narobe, če ji postrižete odvečno dlako med blazinicami, sploh, če z njo hodite na sprehode po bolj blatnih predelih in se ji blato nabira na dlaki med blazinicami. Kar se tiče sredstev proti klopom in bolham jih boste v tem obdobju morali začeti uporabljati zaradi bolh in klopov, ki so se že začeli pojavljati. Obstajajo kombinirane ovratnice oz. sredstva proti bolham in klopom, vendar ni nujno, da bo že prvo pomagalo... Poskusite FRONTLINE (sredstvo, ki ga nanesete na vratni predel, proti bolham in klopom), KILTEX (sredstvo proti klopom), BOLFO (ovratnice),... Teh izdelkov je več, preiskusite, kateri bo najbolj ustrezal vaši psički.

Odgovarja: Andreja Gomboc, absolventka veterinarske medicine


Dodal/a jana 1.9.2003 16:14:18 (1987 x prebrano)
O bolhah in klopih

Vprašanje:
Imam čudovito psičko, ki jo negujem, kopam in zadržujem v hiši, da bi bila čim bolj čista. Z grozo sem pri kopanju našla tri bolhe na ušeskih, ki sem jih uničila. Zelo se bojim, da se bolhe ne razmnožijo, zato vas prosim, da mi pomagate. Kako naj učinkovito odstranim bolhe pri maltežanki, ki je stara komaj 9 tednov? Kako poskrbeti, da jih ponovno ne dobi? Sumimo, da je kriva za bolhe muca, ki se smuka okoli hiše, čeprav ima muca
ovratnico za vratom. Je možno, da se bolhe zadržujejo v travi in prenesejo v stanovanje na ljudeh?
Rosvita

Odgovor:
Ko boste psičko peljali na cepljenje, prosite veterinarja, da vam razloži postopke odpravlja bolh in svetuje, katero sredstvo uporabiti pri mlademu kužku. Odsvetujem uporabo ovratnic, ker slabo delujejo, poleg tega uničujejo dolgo dlako. Verjetno vam bo veterinar priporočil ampule. Res je, da se le majhen odstotek bolh zadržuje na živali, ostale živijo v okolju, zato jih vaša psička dobi kjerkoli. Glede na to, da ste jih pri psički že našli, so se prav gotovo že razmnožile tudi v stanovanju, zato pohitite. Psičke pa nikar ne zadržujte v hiši, samo da bi bila čista! Peljite jo na sprehode, da se bo navadila na druge ljudi, pse in različna okolja.

Odgovarja: Tanja Bončina


domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.