mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 10  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


(1) 2 3 4 ... 7 »
Dodal/a gost 16.7.2008 10:29:46 (10924 x prebrano)
O zdravju

Vprašanje:
Imam mešančka, starega eno leto, težkega 12 kg, ki mora na operacijo patelle. Pogačico in žleb ima v slabem stanju, rekli so celo, da žleba ni več veliko. Zanima me, ali imate kakšne izkušnje s tem, kakšen je riziko. Do sedaj so mi veterinarji svetovali različno - eni pravijo, da je to rutina, drugi pa popolnoma nasprotno. Ne bi rada, da bi kuža sploh več ne stopil na tačko.

Odgovor:
Vaše vprašanje je strokovne narave, zato vam mora nanj odgovoriti veterinar. Predlagam pa vam, da poiščete vsaj dve mnenji veterinarjev, ki take posege opravljajo. Osebno s tem nimam nobenih izkušenj.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 4.11.2007 13:16:20 (3091 x prebrano)
O zdravju

Vprašanje:
Z Emmy (Coton de Tulear, 5.5 mesecev stara psička) imava težavo. Menim, da se pretirano pogosto praska po glavi, za ušesi in po čeljustih, tako na levi, kot na desni strani glave. Sprava sem pomislila, da jo moti repek na glavi - sedaj ji ga več ne delam, obnašanje pa se ni spremenilo. Druga misel mi je bila menjava zobkov, da jo bolijo dlesni in se zato praska, pa je tudi ta prehod v večini že minil. Bili sva pri veterinarju in je pogledal ušesa, ki pa nimajo toliko malsa, da bi se zaradi tega praskala, tudi analni kanali naj bi bili v redu. Vzrediteljica me je vprašala glede kontaktna z mucami - doma nimamo muc, nekaj jih srečamo zunaj, vendar brez direktnih kontaktov, dvakrat je bila na obisku pri gospej, ki ima dve muci v stanovanju, mislim pa da nista prišli v direkten kontakt. Pri veterinarju je pred dvema dnevoma dobila blago dozo kortizona, vendar se praskanje še kar nadaljuje. Opazila sem, da ima po glavi majhne hrastice, ne morem pa oceniti, ali so nastale kot ranice zaradi praskanja ali pa se morda zaradi njih praska, lahko pa rečem, da se praska tudi na mestih, kjer so te hraste. Glede na starost ji dajem prazinon na razliko mesec in pol dni, zunanjih zajedalcev tudi nima. Hranim jo z briketi Royal Canin mini junior, trikrat tedensko dobiva 1/4 tablete vitaminov V25 (Canina) in enkrat tedensko kapsulo svetlinovega olja. Ostala hrana je poli salama ali hrenovka, sir kot priboljški pri mali šoli za pse, drugega ji ne dajemo v velikih količinah, le kot kakšen priboljšek npr. košček hruške ali za obliznit prst od paštete, kar je pač na našem jedilniku in jo želimo malo pocrtati... Njeno praskanje pa opažam že kar veliko časa, mislim da bi lahko rekla, da že več kot mesec dni.
Nataša

Odgovor:
Tole je vprašanje za veterinarja. On je pristojen za preiskave, določitev prave diagnoze in zdravljenje.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 24.3.2007 9:21:52 (2439 x prebrano)
O zdravju

Vprašanje:
Imam 2 leti staro psičko, ki se grize po zadnjem delu hrbta. Dlako nenavadno izgublja. Kaj storiti?

Odgovor:
Preden začnete eksperimentirati na osnovi raznih nasvetov, se posvetujte z veterinarjem. Vaši podatki so zelo pomanjkljivi in vam drugega nasveta ne morem napisati. Najprej je treba najti pravi vzrok za praskanje in izgubljanje dlake, potem pa ustrezno ukrepati.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 11.12.2006 19:50:31 (2621 x prebrano)
O zdravju

Vprašanje:
Imam eno leto starega škotskega ovčarja. Zunaj ima pasjo utico, v kateri spi. Ko dežuje, pa se vedno sprehaja po boksu in noče biti v utici, ko ni dežja pa se rad skrije v utico. Predvideval sem, da je mogoče rad zunaj, pa smo mu naredili poleg utice lesen pod pokrit s streho. Predvideval sem, da bi mogoče raje spal tam. Niti to ne pomaga. Še vedno se rad sprehaja po dežju. Skrbi me, da se ne bi prehladil ali zbolel.

Odgovor:
Pustite mu veselje, dovolj dlake ima za zaščito. če se na dežju ne bi počutil dobro, bi se prav gotovo skril pod streho. Kadar bodo temperature zelo nizke, bo prav gotovo našel toplejše zavetje.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 11.12.2006 19:38:48 (2631 x prebrano)
O zdravju

Vprašanje:
Doma imamo 10 letnega mešančka. Ima rjave oči, obrobljene z malo temnejšo črto. Zdi se mi, da se je to rjavo, kot da bi se malo razlilo okrog črte v beločnico. Tako da rjavo (šarenica??) ni več pravilne okrogle oblike! Ali je to nevarno? Imamo tudi 10 mesečnega psa, ki je kot veliki šnavcer, le da je manjši in ima črno dlako. Pri 4 mesecih je dobil vmes malo sive dlake (kot oče, mama črna labradorka) sedaj pa se dlaka okoli brkov in tačk barva rjavo. Ali je to mogoce od hrane?
Jasmina

Odgovor:
Tudi odgovor na vaše vprašanje morda ne bo zadovoljiv, kajti vsako ugibanje na pamet je lahko napačno. Oči naj pregleda ustrezno usposobljen veterinar. Sprememba barve dlake pri drugem psu je lahko zaradi zunanjega delovanja hrane in tekočine, lahko gre tudi za spremembo pigmenta v dlaki ali kaj drugega. Za postavljanje diagnoz žal nisem pravi naslov.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 11.12.2006 19:36:27 (2113 x prebrano)
O zdravju

Vprašanje:
Zlati prinašalec ob razburjenju kiha in/ali kašlja. Prav tako ne more lajati, ampak samo hrope. Star je šest let in še nikdar ni imel podobnih težav. Sicer je normalno živahen in normalno je. Zakaj bi do prehlada prišlo, ne vem, ni namreč počel ničer takšnega kot tudi sicer (ni se kopal ali podobno). Ali gre za prehlad? Je potrebno obiskati veterinarja in če ne, kako mu lahko pomagamo doma? Kako vemo, ali ima pes mogoče vročino, ne da bi mu jo izmerili s termometrom?

Odgovor:
Ali gre za prehlad ali ne, vam jaz ne morem odgovoriti, kajti lahko je tudi kaj drugega. Vročine tudi ne morete določiti na pamet ali na površen otip, ampak je nujno merjenje s termometrom. Psa peljite k veterinarju, ki ga bo pregledal in vam dal morebitna zdravila in napotke.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 11.10.2006 1:06:39 (2167 x prebrano)
O zdravju

Vprašanje:
Doma imam 5 mesečno psičko škotsko ovčarko in ko sva zjutraj prišli s sprehoda, sva se doma malo igrali z igračo za vlečenje, ki je bila na daljši vrvici. Ker je ona pač to vrvico lovila, ji je naenkrat, ko je hotela skočiti, spodrsnilo in je padla na levi bok z glavo vred. Takoj se je počasi pobrala in začela cviliti, glavo je imela bolj dol in me je milo gledala. Ko je nehala cviliti, je počasi odšla na travo in začela gristi rože ter hitreje hoditi in se obnašati normalno. Zanima me, če naj takoj obiščeva veterinarja ali je narobe kaj z glavo, ali ji je mogoče ven padel zobek, ali se je samo udarila ali kaj podobnega.

Odgovor:
Obiščite veterinarja, naj jo pregleda.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 9.10.2006 12:23:48 (2213 x prebrano)
O zdravju

Vprašanje:
Z družino sem se odločila za zlato prinašalko, psičko. Sem pa na žalost slišala, da je včasih pri tej pasmi problem s kolki. Kako lahko vsaj malo preprečimo, da se ji kolki ne bi pravilno razvili (ali kako se že temu reče). Svetovali so mi čimmanj hoje po stopnicah, brez teka po asfaltu. Ali še obstaja kakšen takšen način?
Anja

Odgovor:
Za podporo pravilnemu razvoju priporočam dodajanje tablet GAG, ki z učinkovinami iz substanc naravnega izvora vplivajo na presnovo veznega tkiva, pomagajo izgrajevati vezno tkivo, pri mladičih pa pomagajo optimalno razvijati tetive, kite in sklepe. Poleg dodatkov mora biti prehrana mladiča (in tudi odraslega psa) kakovostna, v ustreznih odmerkih dnevnih količin ter brez škodljivih dodatkov. Gibanje in aktivnosti morate prilagoditi starosti mladiča, tekanja po strmih terenih navzgor in navzdol se morate izogibati. Na hojo po stopnicah jo boste seveda morali navaditi, saj je ne boste mogli večno nositi. Morate pa biti pazljivi, ne dovolite ji samostojnega divjanja gor in dol. Imejte jo na povodcu, hoja naj bo počasna. Nekaj ne preveč strmih stopnic ne bo problem premagati.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 6.7.2006 11:20:18 (2154 x prebrano)
O zdravju

Vprašanje:
Smo lastniki 10,5 mesečnega Aljaškega malamuta z imenom Kimy. Povsem normalno se razvija, saj ima pri svojih 68 cm plečne višine 44 kg in je v dobri kondiciji (po ugotovitvah veterinarja). Danes smo bili tudi na rentgenskem slikanju kolkov, pri čemer je veterinar ugotovil, da so Kimy-evi kolki BP in ni nobenih znakov displazije kolkov.
Edina stvar, ki nas zelo moti, pa je Kimyjevo nenavadno sedenje. Namreč, ko pes sede na zadnjo plat, ima zadnje noge in bedra obrnjena navzven - tako imenovani "kravji stav". Taka "poza" se pojavlja le ob sedenju, ne pa tudi ob ležanju ali ko pes stoji. Bral sem, da je "kravji stav" napaka, katero bi želeli, seveda, če je to mogoče, odpraviti.
Sicer je pes v pesjaku v izmeri 4 x 5 m, približno 1/3 poda je lesenega (na tem delu je pesjak nadkrit s streho), 2/3 pa betonskega. Opazili smo, da je les s časom postal precej oguljen in psu, kolikor smo uspeli ugotoviti malo drsi.
Zanima me, ali je lesena ploskev vzrok za takšno sedenje, kaj bi nam svetovali, da mu namestimo namesto lesenega poda oziroma kaj namestiti po lesenem podu, predvsem pa ali in na kakšen način bi lahko odpravili tako nepravilno sedenje.

Odgovor:
Termin "kravja stoja" se nanaša na lego zadnjih okončin v stoječem položaju, za sedenje pa se ne uporablja. Način sedenja, ki ga opisujete, je pri mnogih psih, zlasti mladičih, pogost. Bolj pravilen bi bil domač izraz "šlampasto sedenje". Po vašem mnenju je to napaka, vendar je tako sedenje pri mladih psih pogojeno predvsem z še ne dovolj močnimi vezmi in mišicami, ki so še v fazi izgradnje. Stari psi s težavami v zadnjem delu pa si na ta način olajšajo oz. "naredijo" sedenje udobnejše. K boljšemu (lepšemu) položaju lahko pripomorete tako, da ga učite vajo "sedi" z zelo zanimivim motivom, zaradi katerega bo bolj pozoren, mišice in celo telo bo bolj napeto, posledica tega pa bo tudi "pravilno" sedenje. Takoj, ko bo v pravem položaju, ga nagradite in pohvalite. časovno vaja sedi ne sme biti predolga, kajti pri mladem psu se bodo mišice kmalu sprostile in sedenje ne bo več tako elegantno.
če ste prepričani, da mu na leseni podlagi drsi, lahko izrabljeni del zamenjate ali prekrijete še z eno plastjo. Ne priporočam polaganja plastičnih nedrsečih oblog, kajti les je naraven in pes se na njem gotovo bolje počuti.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 6.1.2006 8:40:17 (3096 x prebrano)
O zdravju

Vprašanje:
Zanima me, zakaj se je mojemu psu spremenila barva smrčka. Saj je bil najprej črn, sedaj pozimi pa mu je postal rožnate barve po sredini smrčka. Ali je možno da je prehlajen? Kakšni so znaki prehlada?

Odgovor:
Obarvanost smrčka je odvisna od količine pigmenta, eni psi ga imajo več, eni manj. Pri nekaterih pasmah se mladiči rodijo s svetlimi smrčki, ki potem potemnijo. Opazimo lahko, da imajo nekateri odrasli psi s svetlo dlako svetlejšo barvo smrčka, kar je povsem normalno. Psičarji so ponavadi najbolj zaskrbljeni, ko njihovemu psu prej temen smrček začne svetleti. Nobene panike, to še ni znak bolezni. Gre za spremembo količine pigmenta ali pa za prerazporeditev pigmentnih celic. Pri mnogih psih opažamo sezonsko spreminjanje barve, poleti imajo temne smrčke, pozimi svetle. Ne gre za prehlad, ker bi se kazal na drugačne načine. Pes bi kašljal, lahko bi imel izcedek iz nosu ali/in oči, lahko bi bila povišana telesna temperatura, ipd. Spreminjanje barve smrčka je torej normalen pojav, na katerega delno lahko vplivamo s prehrano ali dodatki, ki pospešujejo pigmentacijo. Moje mnenje pa je, da v takih primerih pustimo naravi, da opravi svoje.

Odgovarja: Martin Simončič


(1) 2 3 4 ... 7 »
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.