mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 21  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


(1) 2 3 4 »
Dodal/a gost 16.9.2006 8:57:52 (2054 x prebrano)
O negi

Vprašanje:
Imamo psa Coton de Tulearja. Star je 7 mesecev. Zanima me, kako se pravilno puli dlake iz uhljev, ali je to sploh potrebno? Do sedaj smo vsake toliko časa malo populili s prsti. Slišal sem tisoč in en način, vsak razlaga po svoje, eni potrosijo z borotalkom drugi namažejo z eteričnimi olji. Zato me zanima strokovni nasvet, da ne bi naredili kakšne napake.

Odgovor:
Za tole vprašanje nisem ravno pravi naslov, kajti z nego dolgodlakih psov nimam prav veliko izkušenj. Pri nekaterih pasmah je puljenje dlak iz notranje strani uhljev nujno, pri nekaterih ne. Nekateri v ta namen uporabljajo poseben prašek, ki dlako malo zmehča, ob tem deluje antiseptično in tudi delno prepreči bolečino ob potegu dlake. Najbolje bo, da se posvetujete z izkušenim pasjim frizerjem ali pa vzrediteljem vaše pasme.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 18.8.2006 1:28:12 (2465 x prebrano)
O negi

Vprašanje:
Imam dve zlati prinašalki in obema že pol leta močno izpada dlaka. čez dan se večinoma gibljeta v hiši, ponoči pa v zimskem vrtu. Ali lahko to kaj vpliva? Ali je normalno, da jima toliko časa izpada dlaka? Zanima me tudi, če obstajao kakšne tabletke za lepšo dlako.

Odgovor:
Za pretirano izpadanje dlake je veliko možnih vzrokov: prehrana, alergije, druge bolezni, napačna negovalna sredstva, itd. Pri mnogih psih, ki živijo v hišah in stanovanjih, ni več očitnega jesenskega in spomladanskega izpadanja dlake, ampak le-ta izpada vse leto. Na osnovi tako skopih podatkov vam ne morem odgovoriti, če gre pri vaših psičkah za nenormalno izpadanje. Tablete seveda obstajajo, toda najprej pretehtajte vse možne vzroke in če boste lahko vse od naštetih izključili, lahko poskusite tudi s tabletami Biotin forte (Canina) ali Missing linkom. Oboje dobite v trgovini Gali&Nika, Linhartova 66, Ljubljana, telefon 01 437 77 88.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 7.7.2006 10:37:48 (2047 x prebrano)
O negi

Vprašanje:
Dlaka mojega zlatega prinašalca je kljub redni negi zelo nesijoča, pa me zanima, kako bi se to dalo izboljšati. Slišala sem že, da za to pomaga surovo jajce. Pa ni nič bolje.

Odgovor:
Na kakovost in sijaj dlake vpliva mnogo dejavnikov: prehrana, negovalna sredstva, negovalna oprema, sredstva proti zunanjim zajedalcem, dodatki hrani, gibanje, splošno zdravstveno stanje, starost, itd. V vašem vprašanju ni o teh stvareh nobenega podatka, niti ne vem, če je dlaka res slaba ali se vam tako samo zdi. Pri svetlejši barvi dlake se sijaj veliko težje opazi, kot pri temni barvi, zaradi tega mnogi mislijo, da dlaka njihovega psa ni dovolj lepa. če gre pri vašem psu resnično za nesijočo dlako, samo surovo jajce (samo rumenjak) ne bo pomagalo. Potreben bo celosten pristop, psu morate zagotoviti vse tiste pogoje, ki vplivajo na dlako. Analizirajte s čim ga hranite, šamponirate, krtačite, ali mu kaj dodajate, kakšne sprehode ima, koliko je star, dlako naj pogleda tudi nekdo, ki se na to spozna in vam bo znal povedati, če imate v svojem prepričanju prav ali ne. Na vprašanja s tako nepopolnimi podatki je nemogoče zadovoljivo odgovoriti.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 19.6.2006 9:43:53 (1879 x prebrano)
O negi

Vprašanje:
Imam belega višavskega terierja in zadnji mesec sem opazila, da se mu pri koži barva dlake spreminja. Postala je bolj roza -rjavkasta, najbolj po spodnjem delu hrbta, proti repu. Kužek je star osem mesecev in še ni bil triman in strižen. Je to od tega? češem ga redno, hrano ima isto, s šamponom ga kopam vsakih 14 dni, vsak dan pa ga po tačkah in trebuhu stuširam, potem pa obrišem. Drugače se ne praska, bolh nima, le nekaj klopov je imel.
Jasmina

Odgovor:
Za take težavice žal nisem pravi naslov. Predlagam, da glede tega povprašate vzreditelja vašega psa ali pa druge lastnike višavcev; vsekakor se posvetujte z nekom, ki pasmo zelo dobro pozna in ima morda tudi že izkušnje s temnenjem barve. Včasih obarvanost dlake povzroči hrana, ki vsebuje preveč snovi, ki pospešujejo spremembo barve. Kriva je mogoče tudi izbira neprimernega šampona ali prepogosto kopanje z nepravim šamponom. Tudi pri nekaterih kožnih obolenjih se barva spremeni. Kot vidite je zelo veliko možnih vzrokov in preko interneta ne bova razvozljala, za kaj pravzaprav gre.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 21.11.2005 18:27:43 (2660 x prebrano)
O negi

Vprašanje:
Imam 8 mesecev starega maltežana. Ponavadi imajo vsi maltežani okoli oči bolj rjavo dlako, zaradi izcedka. Zdi se mi, da ima moj pes okoli oči bolj rjavo dlako kot ostali. Občasno tudi bolj mokro. Kako bi lahko to odstranil? Dlaka pri očeh se mu tudi zelo rada vozlja. Ali moram vsak dan odstranjevati zaspančke? Je za to morda krivo to, da mu gre dlaka na oči (ker ima že precej dolgo)? Je dobro oz. priporočljivo spenjanje las v čop pri maltežanih?
Luka

Odgovor:
Maltežanom je potrebno zaradi solzenja redno čistiti oči z ustrezno tekočino, ki jo dobite v vseh bolje založenih specializiranih trgovinah. Veke morate redno pregledati, da takoj opazite dlako, ki bi morebiti rasla navznoter in še dodatno dražila oko. Dlaka pod očmi se obarva zaradi solzenja, delno jo lahko razbarvate s preparatom za odstranjevanje obarvanosti. Zaradi vlage se dlaka sprijema in vozla, morali jo boste redno razčesavati z gostim glavnikom. Večina lastnikov maltežanom dolgo dlako nad očmi spenja v čop in s tem ni nič narobe. Maltežan je pes, ki zahteva redno negovanje, kajti le tako se izognete možnim težavam.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 22.10.2005 9:51:20 (2290 x prebrano)
O negi

Vprašanje:
Sem pred nakupom Shih-Tzuja, zato imam nekaj vprašanj v zvezi s to pasmo. Zanima me, kaksne so razlike med samičko in samčkom, ali so razlike tudi v barvnih kombinacijah psa? Kolikokrat letno bi bilo potrebno striči psa, če ne želimo dolgodlakega Shih-Tzuja, ker se z razstavami ne bi ukvarjali? Zanima me tudi, če je pes lahko celo dopoldne sam doma? Prosila bi vas tudi za pomembne informacije, ki jih morajo imeti bodoči lastniki psov te pasme.

Odgovor:
Med samcem in samico kakšnih posebnih razlik ni, samec je malo večji, pri obeh so dovoljene vse barvne kombinacije. Dlaka je psu v okras in zaščito, zato ga nikar ne strižite čisto na kratko. Shih-tzu je pač dolgodlak pes in če vam to ne ugaja, ne vem, zakaj ste potem kupili pripadnika dolgodlake pasme. Nekaj časa boste morali vsak dan nameniti negi dlake, ker morate z rednim razčesavanjem preprečevati vozlanje in sprimke. Dlako mu skrajšajte po potrebi, vendar nikoli preveč. Pes je lahko dopoldan sam doma, če ga boste na samoto navadili. Ne smete ga namreč kar naenkrat pustiti samega za več ur. Začnete z nekaj minutami, pol ure, eno uro in tako dalje. Vedeti morate, da mora imeti mladič več obrokov dnevno in da mora kmalu po obroku ven na opravljanje potrebe. Zato si boste morali čas tako razporediti, da mladič ne bo za nič prikrajšan. Dodatne informacije boste dobili na forumu, v temi Pasme in posebni temi Shih-tzu.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 15.10.2005 9:07:04 (1733 x prebrano)
O negi

Vprašanje:
Imam zlatega prinašalca, starega 2 leti in 9 mesecev. Ima svoj pesjak, vendar bi ga jaz želela imeti v hiši. V stanovanju se zelo dobro počuti (notri sem ga imela do štirih mesecev starosti), vendar mu zelo izpada dlaka. Na koži nima nobenih sprememb, nima prhljaja, se ne praska, nima bolh, klopov... Hranim ga z briketi, občasno dobi tudi kosti ali suh kruh, poleti pa tudi veliko sadja. Tudi če ga skrtačim in skopam, mu dlaka še vedno izpada in "leti" po celem stanovanju. Ali je možno to nekoliko omiliti (npr. z vsakodnevnim krtačenjem, pogostejšim kopanjem...)?
Imam pa še eno vprašanje v zvezi z odpoklicem. Kadar ga spustim, mi velikokrat pobegne in se ne zmeni za klic. Le kadar je njemu to po volji, pride nazaj. Drugače uboga osnove (poleg, prinesi, sedi, prostor...). Nikoli ni bil v šoli-osnove sem ga naučila sama. Ali je pri tej starosti še kaj upanja, da ga to naučim?
Alenka

Odgovor:
Za pretirano izpadanje dlake je lahko več vzrokov in na pamet je težko določiti pravega. Lahko je izpadanje povezano s prehrano, lahko pa je vzrok tudi v sredstvih proti zunanjim zajedalcem, če vsebujejo strupe. Predlagam vam, da psa hranite s kakovostno prehrano. Vsaka briketirana hrana še ni kakovostna, izbirajte med hranami super premium razreda, po možnosti različico z ovčetino. Za preventivo pred kožnimi zajedalci priporočam sredstva na bio osnovi. S kakovostno prehrano in nestrupenimi sredstvi bi se stanje moralo izpoljšati po približno mesecu dni. V nasprotnem primeru je vzrok lahko drugje. Odmrlo dlako redno odstranjujte s primerno krtačo, najbolje je, da uporabljate gumijasto, ki ne poškoduje dlake. Kopajte ga čim manj, samo takrat, ko je zares nujno in uporabite kakovosten šampon za pse. Pri tej starosti bo učenje odpoklica težja naloga, vaditi morate večkrat dnevno z ustreznim motivom. Priporočam, da se udeležite tečaja v dobri pasji šoli.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a jana 1.9.2003 18:19:55 (2055 x prebrano)
O negi

Vprašanje:
Pri svojem 2,5-letnem psu sem opazila, da ima oba zoba sekalca pri stiku z dlesnijo porjavela. Na eni strani je zadeva že hujša in je celo dlesen nad zobom, ki je pri stiku z dlesnijo kar črn, rdečkasta.
Zanima me, kje in na kakšen način bi se dalo pomagati, ker verjetno vsi veterinarji niso tudi zobozdravniki.
Tudi v splošnem bi verjetno lahko bolj opozarjali tudi na probleme z zobovjem pri psih - tudi pri negi psa! Priznam, da sem tudi sama zanemarila njegovo zobovje, a sedaj bi rada popravila.
Ali morda lahko navedete tudi okvirne cene za zdravljenje zob pri psih?
Brigita

Odgovor:
Tudi psi potrebujejo nego zob. To kar vidite pri vašem psu, je začetni stadij nalaganja zobnega kamna, ki pa v poznejšem stadiju vodi v obolenja obzobnega tkiva. Psi, ki jedo brikete in vedno nekaj grizljajo imajo načeloma manj zobnega kamna, kot pa psi, ki jedo mehko hrano. Najbolje, da se odpravite do veterinarja, ki ima primerno opremo za odstranjevanje zobnega kamna in se pogovorite o vzdrževanju ustne higiene pri psih.
Cena posega je odvisna od teže psa, saj mora biti pes v splošni anesteziji.

Odgovarja: Metod Šerbec dr.vet.med


Dodal/a jana 1.9.2003 17:54:01 (1865 x prebrano)
O negi

Vprašanje:
Kako zaščititi koker španiela pred travo, ki mu zleze v ušesa in kako le to najlažje odstraniti.
Igor

Odgovor:
če ste s tem mislili, da mu gre trava v sluhovod, lahko zunanji sluhovod zaščitite z vato. če pa se vašemu psu trava vozliči na dlakah ušesa, je potrebno to s škarjami odstraniti. če sami ne zmorete, ga odpeljite k veterinarju, ki bo psu dal pomirjevalo in mu bo zlahka očistil ušesa in morebitne tujke v sluhovodu.

Odgovarja: Metod Šerbec dr.vet.med


Dodal/a jana 1.9.2003 16:59:50 (1836 x prebrano)
O negi

Vprašanje:
Imam 5 let staro psičko mešanko. V zadnjih dveh mesecih sem opazil, da si močno liže tačke. Koža, kjer si liže, je rdeča in ponekod brez dlake. Psička živi v stanovanju. Zanima me vaše mnenje in ali je potreba obiska pri veterinarju.
Maks

Odgovor:
Glede na to, da gre za zimski čas je veliko možnosti, da so tačke psičke občutljive na mraz in si jih zato liže in puli dlako. če se slučajno sprehajate z njo ob cesti, ki jo solijo, pa verjetno sol še dodatno draži kožo. Priporočam vam, da vsakič, ko pridete s sprehoda, umijete njene tačke s toplo vodo in tako sperete sol z njih. Zelo priporočljivo je, da ji postrižete dlako med prstnimi blazinicami, kjer se sneg in sol zelo rada nabirata (če gre za dolgodlakega psa). če je koža močno poškodovana in če so se že pojavile kraste, pa vseeno stopite do veterinarja, ki vam bo dal mazilo.

Odgovarja: Andreja Gomboc, absolventka veterinarske medicine


(1) 2 3 4 »
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.