mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 3  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


(1) 2 3 4 »
Dodal/a gost 26.2.2008 13:24:19 (3324 x prebrano)
O prehrani

Vprašanje:
Imam 8 mesecev starega samčka nemške doge, ki že dalj časa je tako iztrebke drugih psov in mačk kot tudi lastne. Zraven hrane Royal Canin Junior mu vsak dan dajem tudi kvasove tablete zaradi vitamina B, vendar se stanje ne izboljša. Kaj mi lahko svetujete?

Odgovor:
Vzrok za žretje iztrebkov je lahko pomanjkanje nekaterih nujnih snovi ali pa razvada. Korenine žretja iztrebkov segajo daleč nazaj v naravo, toda naši domači psi so preskrbljeni z vsem potrebnim, zato tako vedenje uvrščamo med neželena. Poleg tega lahko pes z iztrebki okuženega psa zaužije tudi jajčeca črevesnih zajedalcev. če pes žre iztrebke že dlje časa, nobena graja ne bo pomagala, niti odvračanje samo s prepovedjo. Edini način za rešitev problema je preprečevanje ali ugotovitev pravega vzroka.
Z veterinarjem se posvetujte o prehrani. Med hranami so namreč razlike glede absorbcije v telesu in če pes iz hrane ne počrpa vseh potrebnih snovi, je vzrok problema tukaj. Prav tako se posvetujte glede vitaminsko-mineralnih dodatkov prehrani, ne dajajte nekaj na pamet. Predoziranje lahko vodi v resne težave. Dosledno odstranjujte njegove iztrebke. Na sprehod ga vodite na krajši vrvici in mu tako onemogočite "hitro prehrano". Doma naj ima vedno na voljo dovolj žvečilnih predmetov.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 26.2.2008 13:22:21 (2846 x prebrano)
O prehrani

Vprašanje:
Imam 8 mesečnega shi-tzuja, ki izredno malo pije. Ko sem opazila to (takoj, ko sem ga iz legla prinesla domov), sem mu zraven vode ponudila tudi mleko (zmešano z vodo) in je pil potem samo to. Tekočino mu skušam nadomestiti pri obroku, ko dodajam briketom vodo in zelenjavo, je tudi mokro hrano, za poslastico pa sadje. Sedaj pa je nehal piti tudi mleko. Ne vem, če spije dl tekočine na dan. Ko je sam, sploh ničesar ne pije in ne je (mislim, da zato, ker notri ne kaka in lula in noče, da bi ga potem tiščalo). Na sprehodih je vsaj trikrat na dan ali večkrat.
Smrček ima zelo suh in me skrbi, saj tudi, ko mu želim nakazati, da bi pil, noče. Vodo mu menjam vsaj trikrat dnevno, posodo takrat tudi umijem, da ni umazana. Lula veliko, prebavo ima urejeno in brez problemov. Skrbi me, ker ne vem, če je normalno, da nima mokrega smrčka, njegov je res suh (ni pa topel).
Drugače ne kaže nobenega znaka bolezni, je zdrav, igriv in nadvse vesel kuža.
Urška

Odgovor:
Količina dnevno popite tekočine se od psa do psa razlikuje, nekateri pijejo več, nekateri manj. Manjši psi bodo v primerjavi z večjimi popili manj. Nekaj tekočine gotovo dobi s hrano in če je zdrav in živahen, ni nobene bojazni glede pitja. če ima vodo vedno na voljo, bo sam odšel do nje, ko bo začutil žejo. Ne silite ga s pitjem, naj samostojno odloči, kdaj bo pil in kdaj ne. Suh smrček ima verjetno zaradi suhega zraka v stanovanju in to ni povezano s pitjem vode.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 4.11.2007 12:52:08 (2099 x prebrano)
O prehrani

Vprašanje:
Imamo osem mesecev staro črno nemško dogo. Zanima me, če je res, da določena hrana spreminja barvo dlake. Mi uporabljamo Nutro Choice (vmes pa smo nekaj žakljev Eukanube) in se mi zdi, da je po zadnjici in po zadnjih tačkah malo rjava, kar se zaenkrat opazi samo na soncu.

Odgovor:
Nekatere hrane vsebujejo sestavine, ki lahko vplivajo na barvo dlake. Pri nekaterih črnih psih dlaka lahko dobi rdečkast ali rjavkast odtenek, pri belih pa rumenkast. Na pamet pa je težko trditi, da je za obarvanje kriva ravno hrana. Preberite deklaracije na različnih hranah in se izogibajte tistim z višjo vsebnostjo karotina in alg.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 19.7.2007 17:33:58 (2030 x prebrano)
O prehrani

Vprašanje:
Imam skoraj 8 mesecev starega mešančka med belgijskim in nemškim ovčarjem. Tehta 40 kg, podoben pa je čisto malinoisu. Pred kratkim je imel dosti težav z analnimi vrečkami, zato sedaj dobiva Hill's-ove brikete in pasje testenine. Testenine dobi okrog 13 ure, brikete pa okrog 20h. Zanima me, kdaj mu lahko začnem dajati 1 obrok hrane (mesec) in ob kateri uri? Poleg prilagam link z njegovimi fotografijami in vas še obenem prosim, da povete kaj o njegovi teži, se mi zdi malo pretežek; http://christjan.moj-album.com/
Christjan

Odgovor:
Po mojem mnenju je način prehrane vašega psa napačen. Zakaj dobi posebej samo testenine in posebej brikete? Testenine prav gotovo niso popolen obrok in so bolj mašilo za želodec in oskrbo z OH. Najbolj pravilno bi bilo, če bi mu en obrok dali zjutraj, drugega pa zvečer. V poletni vročini psi na splošno potrebujejo manj hrane in več sveže vode, zato mnogi izpuščajo obrok, ki ga dobijo v najhujši vročini. če ga hranite z briketi, mu pripravite obrok tako, da bo glavnina obroka briketirana, dodajte pa malo drugih dodatkov: testenine, kosmiči, zelenjava, ipd. Pa ne vse naenkrat. En dan eno, drugi dan drugo. Dodatki naj bodo res samo dodatki in ne polovica obroka.
Na en obrok se običajno preide približno pri enem letu starosti, čeprav tudi ni nič narobe, če bi vse življenje dobival dva obroka, enega zjutraj, enega zvečer. če boste prešli na en obrok, naj bo ta zvečer; poleti bolj pozno, ko se ozračje že ohladi, pozimi malo prej. Dve uri po obroku naj pes počiva.
Samo po fotografijah ne morem soditi o njegovi teži. Ob prvi priložnosti o tem povprašajte veterinarja, ki bo psa lahko pretipal in vam povedal, če ima morda preveč kg.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 19.7.2007 17:32:05 (1944 x prebrano)
O prehrani

Vprašanje:
Imam 11 mesečnega yorkshirskega terierja. Zanima me, zakaj ne je piškotov ki jih jedo skoraj vsi psi. Prejšna psička je bila nora nanje, ta pa ne. Sicer je zelo živ kužek.
Patricija

Odgovor:
Dejstvo je, da so tudi med psi izbirčneži. Eni bodo požrli vse, kar vidijo, drugi pa bodo skrbno izbirali in zavračali vse, česar ne poznajo po vonju ali jim enostavno "smrdi". Med izbirčneži je večji odstotek manjših psov. Zakaj je tako, ne vem zagotovo. Verjetno pa so vsaj malo krivi tudi lastniki, ki manjše pse pretirano razvajajo, jim sekljajo in pasirajo večinoma vedno enake sestavine. Psi so tako od malega navajeni samo na določene vonje in okuse in zavračajo vse, česar niso še nikoli poskusili. Zakaj pa bi moral jesti piškote, če jih ne mara. Najdite nekaj, kar mu bo ugajalo in bo z veseljem pojedel.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 9.1.2007 15:11:35 (1827 x prebrano)
O prehrani

Vprašanje:
Doma imam zlatega prinašalca, starega 5 mesecev. Zadnje čase sploh ne jé več veliko. Trikrat na dan mu dajemo brikete Mera dog (trikrat na dan po 180 gramov, tam kjer piše Junior). Včasih prosjači za hrano, ki jo mi jémo in včasih mu jo tudi damo. Kakšen bi lahko bil razlog za to, da ne jé več veliko? Ali mu naj ne dajemo čisto nič človeške hrane?

Odgovor:
Vprašanje je dokaj nejasno, ker ni razvidno, v čem je dejanski problem - ali poje premalo hrane, premalo briketirane hrane, koliko jo poje, kdaj. Pošljite več informacij.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 17.12.2006 10:38:25 (1870 x prebrano)
O prehrani

Vprašanje:
Imam psičko koker španijelko, staro 4,5 let. Je zelo živahna in preživi več ali manj dan zunaj. Zadnje 3 mesece pa imam en velik problem in sicer je to praskanje. Bila sem že pri veterinarju, toda on mi je priporočal menjavo hrane in sicer sem izbrala Hill´s, ker mislim, da je ena izmed najboljših, probala pa sem tudi Eukanubo in tej podobne. Toda kljub temu, da sem ubrala to pot, se pes še vedno praska in to nenehno. Pravzaprav je veterinar v dvomih in pravi, da bi jo morali dati na analizo in strokovni pregled. Mene pa zanima, če je že kdo imel takšen primer, da mi lahko kaj svetuje.

Odgovor:
Za praskanje je veliko možnih vzrokov in vsako ugibanje bi bilo zelo neodgovorno. Veterinarju natančno opišite kdaj se praska, po katerih delih telesa se praska, kako pogosto, s kakšno intenzivnostjo, ipd. Včasih je vzrok zelo enostavno odkriti, včasih pa so potrebne natančne preiskave. Zelo pomembna je prehrana, ležišče, sredstva proti zunanjim zajedalcem, način življenja, temperatura okolja, splošno stanje organizma, itd. Brez veterinarja ne bo šlo. Ko pa bo določil pravi vzrok, boste tudi lahko pravilno ukrepali, da se bo prenehala praskati.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 9.10.2006 12:25:57 (2191 x prebrano)
O prehrani

Vprašanje:
Doma imam 5 mesecev staro psičko škotsko ovčarko in ima okoli deset kilogramov.
Zdi se mi precej okrogla in me zanima, kako naj jo hranim? Že nekaj časa jo hranim 3 krat na dan z briketi (zjutraj in zvečer), za kosilo pa ji ponavadi dam skuhano hrano. A bi jo morala hraniti 2 krat? Ali ji naj zmanjšam količino hrane zjutraj in večer? Na sprehod hodiva 3-4 krat na dan po 15 minut do pol ure.

Odgovor:
O takih zadevah je na pamet nemogoče govoriti. Pes lahko pri desetih kilogramih daje videz debeluščka, lahko pa je drug pes z enako težo videti suhljat. Predlagam vam, da prosite nekoga, ki pozna pasmo, da psičko pogleda in pretipa. Še najbolje bi bilo, če bi glede njenega videza in teže povprašali veterinarja. Ne morem vam napisati, da zmanjšajte količino hrane, ker ne vem, koliko vsega sploh dobi na dan. Na embalaži briketirane hrane je gotovo razpredelnica, v kateri so navedene priporočljive količine glede na starost in težo. Ravnajte se po tem. Vendar dnevne količine ne razdelite samo na 2 obroka, ampak na tri, ker jo hranite trikrat. In če ji boste za kosilo dajali kuhano hrano, od dnevne količine briketirane hrane odvzemite 1/3, ostalo pa dobi 1/2 zjutraj in 1/2 zvečer. Lahko pa bi že postopno prešli na 2 dnevna obroka tako, da bi ji "kosilo" začeli količinsko zmanjševati in čez nekaj dni bi ga povsem ukinili. V tem primeru pa priporočeno dnevno količino briketov razdelite na 2 dela, en del dobi zjutraj in drugega zvečer.

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 14.3.2006 15:29:15 (4529 x prebrano)
O prehrani

Vprašanje:
Ali je velika razlika v prehranjevanju nemške doge (samec, samica - količina hrane)? Koliko stane na mesec prehrana za nemško dogo (odraslo)? Sem iz okolice Maribora, zato bi vprašala, če se v naši okolici dobi tudi kakšna kakovostna hrana, ki je cenejša?
Barbika

Odgovor:
Pri količini je med prehranjevanjem samca in samice minimalna razlika. Cena mesečne prehrane je odvisna od izbire določene hrane, saj vemo, da se na tržišču dobi veliko pripravljene hrane različnih proizvajalcev in tudi kakovostnih razredov. Cene so seveda odvisne tudi od posameznih trgovin, saj ena vrsta hrane ne stane povsod enako. V ceni prehrane morate upoštevati tudi priboljške in nagrade, ki jih boste psu/psici dajali. Za velikega psa lahko predvidevate mesečni strošek za prehrano od 15.000 SIT navzgor, če boste seveda kupovali kakovostno hrano. V Mariboru in okolici prav gotovo lahko dobite ameriško hrano Nutro Choice in nemško hrano Bosch. Obe sta zelo kakovostni, Bosch pa je v primerjavi z nekaterimi drugimi cenovno zelo ugoden. Tule sta linka do internetne strani uvoznika obeh hran, povprašajte ga, v katere trgovine v vaši okolici hrano dostavljajo.
http://www.nutro-slovenija.com
http://www.bosch-tiernahrung.de/de/other1.php?aktion=1&askid=14

Odgovarja: Martin Simončič


Dodal/a gost 11.12.2005 0:59:07 (2103 x prebrano)
O prehrani

Vprašanje:
Imam psičko zlato prinašalko, staro šest mesecev. Zanima me, kakšna bi morala biti njena teža pri tej starosti. Psička ima sedaj nekje okoli 20 kg. Hranim jo večinoma z briketi in konzervo, občasno tudi kakšen priboljšek. Giblje se veliko, saj je vedno zunaj, pa še dvakrat dnevno grava na sprehod.
Maja

Odgovor:
Odrasla psička naj bi imela od 27 do 35 kg, idealno težo pri šestih mesecih pa je težko svetovati. Mladiči se namreč razvijajo in pridobivajo na teži različno. Nekateri v relativno kratkem času pridobijo veliko kg, potem pa je pridobivanje zelo počasno, nekateri težo ves čas pridobivajo počasi, nekateri pa po obdobju zelo počasnega pridobivanja teže "eksplodirajo" in v mesecu ali dveh nadoknadijo prejšnji "primanjkljaj". Poleg tega je teža odvisna tudi od konstitucije; pri nežnejši konstituciji bo teža v enaki starosti nižja v primerjavi z mladičem težkih in močnih kosti. Na težo vpliva tudi hitrost rasti v višino. Zaradi vsega tega ne morete pogledati v neko tabelo, v kateri bi bile navedene teže po mesecih, saj bi bila odstopanja občutna. Pomembno je, da se psička lepo razvija, da se z njo ukvarjate in da ima dobro in pravilno prehrano. Zaskrbeti bi vas moralo v primeru pretirane suhosti (koščenosti) ali pretirane debelosti, kar pa lahko ugotovite iz videza telesa in z otipom. Mislim, da ima vaša psička za svojo starost kar primerno težo.

Odgovarja: Martin Simončič


(1) 2 3 4 »
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.