mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 10  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Pritlikavi šnavcer
2. FCI skupina - Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
Sekcija 1.2, št. 183
<< nazaj | pomoč
Pritlikavi šnavcer (Zwergschnauzer - Miniature Schnauzer)

Pritlikavi šnavcer Tara's Butch Casidy
Tara's Butch Casidy
foto Jelena Kazaković
Vzreditelji in psarne
Legla in mladiči
Plemenjaki in plemenke

Standard FCI št. 183 (.pdf; 3/6/2007)
Obširna predstavitev pasme
Vabimo vzreditelje ali dobre poznavalce pasme, da prispevajo obširno predstavitev. Navodila za pripravo predstavitve najdete tukaj. Ugodnosti, ki jih s prispevkom pridobite, najdete tukaj.
Kratek opis pasme
Pasma: Pritlikavi šnavcer
Izvor: Nemčija
Skupina: II
Uporaba: Hišni pes in spremljevalec. Visoko razvita intuicija, modrost, sposobnost za učenje, hrabrost, vzdržljivost in odpornost proti boleznim mu dajejo vse prednosti za idealnega družinskega psa, čuvaja, spremljevalca, kar je pogojeno s temperamentom in obnašanjem malega psa.
Življenjska doba: V povprečju približno 12-15 let
Videz: Pritlikavi šnavcer mora biti po izgledu pomanjšana kopija svojih večjih bratov (velikega in srednjega šnavcerja). Celo zobje morajo biti "veliki" in ne kot pri drugih pritlikavih pasmah. Okostje mora biti močno in čvrsto. Glava ne sme imeti tipične oblike pritlikavih pasem, temveč mora biti močna, pravokotna z močnim gobcem.
Je izredno elegantnega videza, vendar bolj kompakten kot vitek.
Barva: Črna, črno-srebrna, poper-sol, bela
Dlaka: Resasta
Oskrba: Dlako je potrebno trimati in striči. Prednost pa je v tem, da ne menjajo dlake in z malo truda pri negi - 2 x tedensko česanje - ne boste imeli dlak po stanovanju.
Višina: 30-35 ( -/+2 ) cm
Teža: 4,5 - 8 kg
Temperament: Okretni, hitri, temperamentni psi, živahnega karakterja, ki so vedno pripravljeni na igro in vendar zelo resni v situacijah, ki zahtevajo takšno obnašanje.
Brezmejno so radovedni in izredno PRILAGODLJIVI.
Mladiči so temperamentni, vendar končni rezultat je -pritlikavi šnavcer bo kot odrasel točno tak, kot je njegov lastnik! Če je lastnik len, bo takšen postal tudi pes in bo zadovoljno užival v skupni popoldanski siesti. Če je lastnik športnik, bo športnik tudi pes. Z veseljem bo čakal na svojo "dozo" treninga, teka, dolgega sprehoda, agilitiy-a,...
Čuvaj: Odličen čuvaj stanovanja - pravi "alert dog". Tisto, kar jim manjka zaradi velikosti, z lahkoto nadomestijo s temperamentom in inteligenco.
Zaščita: "da", kolikor jim dovoljuje njihova velikost.
Bistroumnost: Inteligentni, z veliko sposobnostjo učenja, obvladovanja nalog in novosti. So zelo prilagodljivi in se odlično znajdejo v novem okolju.
Zmožnost šolanja: Ti psi z lahko osvojijo mnoge vaje, ki so primerne za službene pasme in bi z lahkoto opravili izpit IPO I. Hitro se učijo in čeprav so zelo svojeglavi, jim s pravilnim pristopom in skozi igro ni potrebno dvakrat pojasnjevati, kaj želimo od njih.
So odlični v agility-u, ker so hitri, okretni, obožujejo igro, z lahkoto osvojijo zadane naloge in najraje "delajo" s svojim lastnikom, hitro pa sprejmejo tudi druge ljudi, ki so razpoloženi za "igro" z njimi.
Odnos do otrok: Kljub svoji majhnosti niso razdražljivi, kot večina drugih majhnih pasem, temveč so do otrok zelo tolerantni. V igri so živahni, pa naj bo to igra z odraslim človekom ali otrokom.
S pravilno vzgojo psa do odnosa do otrok in vzgojo otroka do pravilnega odnosa do psov, se med otrokom in psom poraja prelepo prijateljstvo, kjer se otrok lahko veliko nauči, pes pa dobi svojega najboljšega prijatelja v igri.
Odnos do drugih živali: Zaradi svoje prilagodljivosti niso problematični in z veseljem sprejmejo vsakega novega člana družine. Dobro se razumejo z mačkami, seveda pod pogojem, da je član družine.
Do mlajših članov družine se obnašajo zelo zaščitniško.
Ti psi bodo, tako kot njegovi predniki, v svoj "trop" z lahkoto sprejeli, vzljubili in uvrstili vsakega novega člana, pa naj bo to žival ali človek.
Odnos do tujcev: Vedno začutijo, kdo je najšibkejši člen in nikoli se ne obnašajo enako do vseh članov družine, kar velja tudi za goste. Zelo hitro ugotovijo "kdo je kdo".
V kolikor je takšen pes predvsem čuvaj, potem je do tujcev nezaupljiv.
Karakter: Pritlikavi šnavcer je velik pes v mini izdaji. Ima stabilen karakter, je privržen in predan svojemu lastniku in družini. Posebna je njegova dobro čutna narava in igrivost. Ima veliko srce, je hraber, z brezmejno ljubeznijo, z obveznim dodatkom ponosa, do svojega lastnika.
To so bili, so in bodo ostali pravi psi - oni so le na videz majhni: na zunaj majhni, a znotraj pravi velikani. Zato jih je treba vzgajati enako kot njegove velike brate.
Domače okolje: Hišni psi! Ne puščajo dlake, nimajo vonja, lastnika lahko spremljajo povsod, zelo so prilagodljivi. Čeprav so z zdravstvenega vidika zelo odporna pasma, jih ni priporočljivo imeti zunaj.
Primeren lastnik: Pritlikavi šnavcer je primeren za tiste ljudi, ki so mu karakterno podobni, torej mora to biti človek, ki je stabilen, samozavesten in vztrajen. Pri tem ne gre pozabiti na določeno mero trme. V nasprotnem primeru ne pride do izraza šnavcerjev temperament in hrabrost.
Ti psi so idealni za tiste ljudi, ki so pripravljeni sprejemati in dajati, saj so to psi, ki se lahko veliko naučijo, vendar tudi veliko dajejo.
Potencialni problemi obnašanja: To so samozavestni, trmasti in včasih celo ostri psi. Vsled tega je pri vzgoji potrebna doslednost.
Potencialni problemi z zdravjem: Nagnjeni so k debelosti, ki zna biti zelo moteča in jim krajša življenjsko dobo, zaradi česar je potrebno posebno pozornost posvetiti pravilni prehrani.
Pojavljajo se tudi problemi z ledvicami.
Nasveti: Pri vzgoji je PRINCIP (doslednost) zelo pomemben. "Ne" je vedno "ne" in "da" je vedno "da"...
Doslednost je ena ključnih momentov pri vzgoji šnavcerja (ne glede na velikost). Da bi vam bil vaš šnavcer brezpogojno poslušen, vas mora v prvi vrsti spoštovati.
Šnavcer bo svojega lastnika vedno imel rad, ne glede kaj bo lastnik naredil. Ljubezen svojega psa si ni treba priboriti, ker jo že imate, da vas bo spoštoval, se boste morali pa pošteno potruditi.
Opis prispevala Jelena Kazaković, prevod Andreja Herceg.
Pritlikavi šnavcer Tara's Butch Casidy
Savali Highlight
foto: arhiv mojpes.net
CACIB Lendava 2014
Ti komentarji so splošni in ni nujno, da veljajo za vsakega psa določene pasme. Vsak pes je poseben in njegova narava je odvisna od genetske dediščine, treninga in vplivov okolja. Tudi psi najbolj nevarnih pasem so lahko prijateljski in ljubeči družinski spremljevalci.

Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.