mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 18  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Prvi skupni koraki

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Čivava, najmanjši pes na svetu

Čivava je najmanjši pes na svetu in ta pasma je hkrati ena najstarejših. Dragocena in redka je kot dragulj in vendar za kakšen kilogram "žive teže" "bolj pes" kot marsikateri iz večjih pasem. Veliko je predsodkov do teh miniaturic. Razvajeni psički z roza pentljami, ki poležavajo na oblazinjenih kavčih, ližejo slaščice, stalno jih je treba kopati in pudrati in pozimi voditi na cesto v podloženih plaščkih! Razvajeni so in so bolj lutke kot psi! Tako mnogi mislijo o tej pasmi. Toda, kdor enkrat doživi čivavo, ali še bolje dve ali celo tri, temu od navedenih predsodkov ostane bore malo. Jaz sama sem nekoč dobila priložnost temeljito spoznati hkrati kar pet zastopnikov te pasme. Morda sem imela srečo, da sem naletela na lastnike in vzreditelje s "pasjim razumom", ki nič ne dajo na vzrejo za življenje nesposobnih malčkov s "sanjsko težo" samo 500 gramov, ki jim zadošča že prostor v konjak-čaši. Včasih se privablja kupce s takšnim nesmislom. Jaz sem se vsekakor srečala s čivavami, ki so me s svojo vitalnostjo in zdravjem prepričale.

Čivava je zelo navezana na svojega gospodarja, je ljubezniva in mu je privržena, prekipeva od temperamenta in šarma, rada ima družbo in gibanje, zaradi svoje velikosti pa se zelo udobno počuti tudi v majhnem stanovanju. Je pretkana in inteligentna, lahko vzgoljiva, naj pa se je ne bi razvajalo. To je nevarnost, ki obstaja pri vseh majhnih pasmah. Ob pravilni prehrani, negi in zadostnem gibanju v vsakem vremenu dosežejo majhni psi visoko starost - v povprečju 12 - 14 let. Nekateri so še pri 16. letih vitalni in aktivni. Seveda to ni pes, ki bi nas lahko branil, vendar stanovanje zelo pozorno čuva in oblaja vsakega vsiljivca, ne glede na to, kako velik je.

Od kod prihaja čivava?

O nastanku mnogih pasem se spletajo legende in zgodbe. Tako tudi o čivavi. Pasma je stara verjetno več kot 3000 let. Figurice in najdbe kosti v mehiških piramidah predstavljajo pse, ki so pa izgledu in velikosti podobni današnji čivavi. Kot prvotne dežele se navajajo Kitajska in Malta, vendar se da to zanesljivo reči le za Mehiko, kjer so dokazano živeli neposredni predniki te pasme. Po severnem predelu Mehike je ta majhen pes dobil tudi svoje ime: CHIHUAHUA. Španci so čivavo prinesli v Evropo iz Montezumove države, tu pa je bila kmalu pozabljena. Šele koncem 19. stol. so ameriški turisti čivave, ki so jih od mehiških prodajalcev kupili za nekaj pesosov, prinesli v ZDA. Tam je bil v dvajsetih letih ustanovljen tudi prvi CHI-klub. Pasma je še danes na naših cestah redek pojav, medtem, ko sodi v Ameriki med najbolj priljubljene majhne pse.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.