mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 16  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Radost s Chihuahuo

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Prvi skupni koraki

Otrok se mora igrati. Če igre ni, ni tudi otrokovega pravega razvoja. Katero primerno igračo mu bomo kupili, da bo pravilno odraščal, je včasih vprašanje za starše. Tudi na domačem trgu ni velike ponudbe igrač. Zakaj ne bi namesto plišastih, lesenih ali plastičnih igrač kupili živo, pravo "igrčo"? Kakor starši, ki imajo nalogo skrbeti za otroke, lahko tudi otroci skrbijo za nekoga, ki se premika, teka, spušča glasove. Ne mislim na bratca ali sestrico, v mislih imam žival in še posebno psa. Ne. da ne maram mačk, nasprotno, saj imam tudi sama perzijske mačke, vendar bi vam rada povedala nekaj o prihodu pasjega mladička v družino.

Namesto igrač, ki stanejo celo premoženje in se lahko tudi pokvarijo, pripeljemo v hišo psa z rdečo pentljo okoli vratu. Mislim, da je to želja večine otrok. Vemo, da imeti psa ni lahka stvar. Zahteva primeren prostor, čas in potrpljenje. Na začetku so vsi navdušeni. Treba ga je vedno ljubiti in čuvati. Ko se naveličamo, se ga ne moremo znebiti kot pokvarjene igrače. Predstavljajte si, da vam otrok nekaj ušpiči in ga vi ne priznate več za svojega. Kaj sedaj? Enako je z živaljo. Pes se na nas naveže. Odvisen je od nas. Mislite si, kakšno korist imate vi od psa. O, zelo zvest vam je, stalno vam sledi. Kaže vam ljubezen, zaupanje, predan vam je. Če ste lene narave, vas prisili, da ga peljete na sprehod. Če ste slabe volje, vas spravi v dobro voljo. Tudi ko pes odraste, vam je vedno zvest in vam stoji ob strani. Ko otroci odrastejo, gredo od hiše in ostanete sami, zapuščeni.

Živeti s psom ni lahka stvar, zmeraj pomeni enako dolžnost. Ko mladič pride v hišo, so vsi pripravljeni skrbeti zanj. Takoj, ko naredi neumnost, se začnejo problemi.

Ne bodite trdi z njim, mladič je kot otrok. Ne smete ga oštevati, če mu niste prej razložili, kaj je prav in kaj narobe.

Ko pride v hišo, poskusite urediti, da bi se počutil čimbolj domače, kasneje lahko začnete z vzgojo.

Naučite ga jesti zmeraj na istem mestu in ob istem času. In če ne želite, da bi opravljal potrebo po hiši, postavite časopise na mestih, kjer mislite, da je najbolj primerno in zmočite s posebnimi kemičnimi sredstvi.

Mladič mora imeti zaupanje v vas. Naučite ga, da priteče k vam, in če se ne odzove, ga ne smete udariti. Če pa se odzove, ga nagradite z božanjem in s komplimentom.

Vendar to še ni dovolj, sedaj pride na vrsto sprehod na vrvici. Okoli vratu mu privežete trakec in ga pustite, da se prosto igra na travniku. Razumel bo, da ga trakec ne ogroža. Počutil se bo mirnejšega, sedaj se mora naučiti hoditi zraven. Z držanjem pasu v roki, brez potegovanja, ga naučite, da vam bo sledil.

Ko bo zrasel, vzemite močnejšo vrvico, odidite na travnik, kjer ste prepričani, da ne boste srečali drugih psov in ga z velikim potrpljenjem, brez nasilja, naučite hoditi ob vaši levi brez potegovanja. Lekcija je zelo lahka, držite psa z dvema rokama, približajte psa k sebi. Ko se zmoti ali začne teči, ga lahko povlečete proti desni s spremljavo ob nogi.

Nekaj teh vaj vsak dan, pa boste videli, da bo vaš pes postal vešč, ubogljiv in lepo vzgojen. Posebno ob vsakdanjem sprehodu, ki so potrebni psu in koristni tudi za vaše zdravje.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.