mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 13  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Chihuahua - pasji dragulj

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Za vas smo prebrali

Naše člane bodo gotovo zanimali izvlečki iz nekega intervjuja, v katerem je bilo poročano o pomanjkanju chihuahuav v Mehiki. Časopisje "EI Paso Herald Post" prinaša pogovor s Senoro Matildo Escudero, Chihuahua Citiy, Mehiko.

Gospa Escudero je ena najstarejših Chihuahuava vzrediteljic v deželi, ki se že 34 let trudi za obstoj in izboljšanje te pasme. V tem intervjuju se bridko pritožuje, da je v Mehiki prišlo že tako daleč, da so resno zaskrbljeni za nadaljnjo vzrejo Chihuahuav. Ni ne dobrih vzrejnih psic niti dobrih plemenjakov v deželi. Najoriginalnejši spominek turistom, ki obiskujejo Mehiko, je "živo darilce" Chihuahuava. Sedaj pa je prišlo tako daleč, da mehiški najbolj znani vzreditelji gledajo z veliko skrbjo na vzrejo Chihuahuav. V Mehiki, izvirni deželi Chihuahuav je komaj nekaj uporabnih vzrejnih psov in resno premišljajo o tem, prekiniti prodajo Chihuahuav v inozemstvo in sicer za tako dolgo, da pridobijo zopet dobre vzrejne živali.

Kupna cena za enega Chihuahuavo v Mehiki znaša danes že 600 US dolarjev in še več. Za dobre plemenjake nudijo večkratno ceno. Tega stanja je kriv tudi trend "k drobcenosti", "ťmajcenosti" najmanjšega psa. Da pa premajhni psi za zdravo nadaljnjo vzrejo niso primerni, mi menda ni treba posebej omenjati. Kljub temu pa je na vsaki razstavi pri dveh enakovrednih istih psih dana absolutna prednost manjšemu. Da ta metoda ni dobra za nadaljnjo vzrejo, mora povedati že zdrav človeški razum. Če vzrejajo tako majhne pse, samo ker to zahteva moda in tozadevna "propaganda", in psice ne morejo vec naravno kotiti, se mora v mnogih primerih računati s carskim rezom. Tako takšen standard nikakor ne more biti v interesu obstoja zdrave pasme. Če je že zobni problem pri pritlikavih psih zelo velik, je pa problem zdrave, naravne nadaljnje vzreje zelo važen. Ne morem si nikakor predstavljati, da so že stari Azteki in Indijanci izvajali carski rez pri svojih ekstremno majhnih psih, sem pa prepričana o tem, da je Chihuahuava poprej bil tukaj bistveno večji kot pa danes od te pasme zahtevamo. Da posedujemo toliko Chihuahuav v Ameriki, Angliji in Evropi, smo lahko hvaležni naprednemu znanju naših veterinarjev.

Imam na vpogled stare slike, ki kažejo pse, ki so večji, kot predpisuje današnji standard. Tudi zobni problem je pri teh nekaj večjih psih bil manjši, ne tako težaven, kot je to danes pri kakem ekstremno majhnem Chihuahuavu slučaj. Hočemo v prvi vrsti zdrave pse, ki telesno in duhovno odgovarjajo tipu zdravega psa in niso samo drobceno majhni, ki najdejo prostor v čajni skodelici, v kakšni mini- železnici ali podobno, kot to poročajo nekateri časopisi. Hočemo vzrejati pse, ki so sicer majhni, ampak zdravi, z dobrimi zobmi, ki zmorejo normalno kotiti. Ne samo 900 gramski psi, tudi 2 kg tehtajoče Chihuahuave morajo biti pozitivno ocenjene. Mogoče si bom naprtila jezo nekaterih vzrediteljev, ki vzrejajo "majceno" in "prav majceno", toda v interesu zdravih, inteligentnih, naravnih, temperamentnih Chihuahuav, katerim izhod v gozd, sprehod na travniku in polju nudi več zabave kot poziranje v čajnem loncku, prevzamem nase bitil osovražena od vzrediteljev "najmanjših psičkov".

Koper, 06.12.1997

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.