mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 19  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Nismo nobene igračke

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Chihuahua - pasji dragulj

V časopisih, v katerih ni več prepovedano, v katerih dnevno deluje medijsko sodstvo, bi se pač že morali navaditi na rumeni tisk s svojimi odkritimi in zahrbtnimi obdolžitvami, kar se pa najbrž ne bo nikdar zgodilo. Po namenski gonji proti velikim pasjim vrstam gre sedaj v ekstreme; skokovito napadajo najmanjše vrste verbalno in to na zloben, nekvalificiran način, brez vsakega strokovnega znanja in brez kinološkega bazičnega vedenja (vednosti).

V celotnem živalstvu obstajajo velike in majhne živalske vrste in pri teh tudi veliki in majhni primerki. CHIHUAHUA ni nobena umetna vzreja majhne vrste, on je dokazano že tritisoč let najmanjši pes na svetu. Služil je že starim kulturnim Ijudstvom srednje Amerike, kot hišni in kultni pes, bil je igraca njihovim otrokom in religiozna (nabožna) nujnost. Mnogo arheoloških najdb in eksponati v znamenitih svetovnih muzejih pričajo a njegovi eksistenci in njegovem mestu in vlogi v življenju in poteku dneva srednjeameriških Indijancev.


Mladička

Kot vrstni standard (standard vrste), naj za razlago pripomnimo, opisujemo kinološko indentiteto neke vrste potom njene izvorne dežele, zasnovano na veterinarsko medicinskih, etoloških, zgodovinskih in etnoloških raziskovalnih spoznanjih.

Ta identitetni opis neke vrste je s strani svetovne kinološke organizacije strokovno izprašan in njegovo upoštevanje striktno kontrolirano. Za to se svetovna kinološka organizacija poslužuje zbora njej pripadajočih sodnikov za oblikovno vrednost, ki se morajo po svoji visoki izobrazbi (šolanju) podvreči izpitu, da zmorejo in smejo ocenjevati vrste (rase). Visoka strokovna vednost (znanje) in zavest o odgovornosti dovoljujeta le zdravemu psu dodeliti naslov zmagovalca.

Če starost, vzdržljivost, plodnost in Molera (mehka luknja v glavi, Fontanella) pri Chihuahua-i odgovarjajo, se lahko objavi, da je Chihuahua Clubu Austria l. 1993 bilo mogoče čestitati nekemu svojemu članu k njegovemu 20-letnemu Chihuahua- i;
- da deluje Chihuahua zaradi svoje majhnosti le navidezno krhek in zlomljiv, s tem v nasprotju pa strašno rad podvzema potovanja in to s svojim vsestransko znanim živahnim temperamentom;
- da ni nobenih problemov pri razmnoževanju Chihuahua-v, da se je pri najmanjši pasji vrsti na svetu izoblikovala stroga selekcija (naravni izbor), ker je Chihuahua med in po vojnih vihrah podjarmljenja srednje Amerike po Cortezu obstajal štiri stoletja sam sebi prepuščen;
- da obstaja k temi Molera Chihuahua-e znanstvena komisija, predvsem v ZDA, ki striktno nasprotujejo zamenjavi jabolčne (okrogle) glave z hydrocefalusom (boleznijo) in ki obstoj Molere pri starih Chihuahua-vah srednje Amerike etnološko povdarjajo, kar nakazuje razvoj teh specijev (te vrste)!!

Najboljiši dokaz o zdravju, blagoru in prihodnjosti vste Chihuahua-ve so čudovite zmage teh majcenih psov pri tekmovanjih poslušnosti (Obedience) in živahnosti (Agility).

Avstrijski Club Chihuahua je mogel čestitati l. 1992 Chihuahu-u iz Vorarlberga k dvojnemu mojstrskemu naslovu (deželni mojstrski naslov), ki je premagal vse velike pse. L. 1995 se je obetalo mojstrstvo v Agili za enega Chihuahua-a iz Spodnje Avstrije.


Zgodovinski pasji dragulj - Pino Šalarski

Chihuahua klubi za obstoj in nadaljnje širjenje vrste najmanjših psov na svetu so organizirani po celem svetu.

Chihuahua Club Avstrija je lahko ponosen, da je opravil pionirsko delo v Evropi. L. 1995 se ozira na 35-letno skrbno vzrejo Chihuahua-e in mora iz najglobje izkušnje na polju vzreje in z evolucijo zaznamovano pojavno sliko predstavljati pomembno težo presoje (mnenja). Težko je razumljivo, zakaj sta danes v času, ko obstaja za čuvanje človekovega okolja, za rastline in živalstvo okrog njega, zelena miselnost, napadana neko delo, ki se manifestira v zagotovitvi preživetja neke tisoč let stare živalske vrste in neka živalska vrsta, ki se ponuja kot idealna reja tudi v velikem mestu. Idealizem ljubiteljev Chihuahua-v na celem svetu - ZDA so Chihuahua-o izvolile za svojega najljubšega Toy-a (ljubkovalno ime za najmanjšega psa na svetu). Zavest odgovornosti in strokovnost bosta vnaprej pomagali obdržali najmanjšega psa na svetu, toda tudi ohraniti njegovo identiteto, ugotovljeno preko njegove izvorne dežele, Mehike.

Obstaja mnenje proti mnenju. Človek ljubi velikega psa in ga vzreja, človek pa ljubi tudi majhnega psa in ga vzreja. Chihuahua trpi le zaradi neumnosti in nerazumevanja mnogih ljudi, ki ga težko prištevajo v normalno pasjo obliko. Ali ne predstavlja ravno to morda velik del fascinacije tega zgodovinskega pasjega dragulja?

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.