mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 8  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Moj nasvet bodočim novim rejcem

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Ni težko postati rejec ampak rejec biti

Kdor je pazljivo bral zadevne pasje časopise "Moj pes" ali samo pazljivo prebral Kinologa, je ugotovil, da se različna društva in tudi K.Z.S. intenzivno ukvarjajo s tem vprašanjem. Če je v zadnjih letih veljala pazljivost predvsem pasemsko specifičnim zahtevam vzreje, tako lahko v letošnjem letu posebej ugotovimo, da se z vprašanjem, kaj sploh označuje nekega rejca, zelo ukvarjamo.

Kaj je neki rejec?

So to rejci, ki priložnostno kdaj opravijo kakšno leglo, ..., ker je živinozdravnik menil, da bi to bilo dobro za psico ..., ker je tako prisrčno z majhnimi psički in ker so otroci prosili! Ker je ta istopasemski samec pri sosedu za vogalom imel spomladanske občutke ...?

So to naši rejci, ki si, razumljivo v ravno veljavni modni barvi omislijo samca in samico, seveda popolnoma linijsko tuja in po opravljenih vzrejno dostopnih pogojih leto za letom, dokler je to možno, opravijo ponovne paritve eno za drugo, ker je bila nabava starševskih živali takoooo draga in vse ostalo tudi ... Mladički so takoooo srčkani in oba stara jih tako ljubijo, zakaj naj bi izdajali denar za to, da bi kupili drugega samca, saj on to sme!!! So to hoby-rejci, kot si jih društvo predstavlja? Upam v interesu pasem, da to ni tako!

Kot vzreditelj imam dolžnost, narediti vse, da pasmo ohranim telesno zdravo, kakor tudi njene karakteristične bistvene značilnosti! Je pa lahko hoby, ukvarjati se z genetiko?

Lahko je tudi hoby planirati svoja parjenja na daljšo dobo! In potem je tako čudovit občutek, če imaš s svojim planiranim in lastno vzrejenim psom uspehe na vzrejnih pregledih in to ni samo enkratni slučaj.

Kaj si torej predstavljamo pod nazivom nekega rejca?

Naj bi se intenzivno ukvarjal s posebnostmi svoje pasme? Imel bi naj brezpogojno osnovno znanje o stroki dedovanja. Naj bi bil izšolan v znanju o parjenju in porodu (kotenju). Imel bi naj osnovno znanje o vzreji mladičev in oblikovanju njihovega značaja. Imel bi naj možnost videti zelo mnogo živali. Naj bi poznal brate in sestre in mnogo prednikov svojih vzrejnih živali. Naj bi bil tudi razstavljalec, da bi lahko meril svoje stanje v vzreji z drugimi!

IMEL BI NAJ VZREJNI CILJ IN SVOJA PARJENJA PLANIRAL NA DOLGO DOBO!

Pri vseh teh kriterijih je popolnoma nepomembno, koliko psic je v lasti kakšnega rejca. Vsak rejec mora svojo strategijo po možnosti in po porabi potrebnega časa prilagoditi in je treba prej to preveriti kot pa uporabiti administrativne omejitve. In naj se raje kritično spoprime z izidom svoje vzreje, t.j. če so kriteriji prispeli, ki jih je v upanju pričakoval, kakšna je distribucija, kaj je dobrega na tej paritvi, kaj je manj dobro. Saj ni ravno treba tega objaviti v dnevnem časopisju, toda malo več kritične ocene bi mnogim rejcem kar dobro pristajalo k obrazu!

Tako je kakšen začetnik mnogokrat deprimiran, če nima mnogih šampionsko sumljivih mladičev, ki jih skoraj vsi drugi rejci imajo v svojih leglih. Je odprt, sprašuje in končno dvomi nad samim seboj, kaj je storil napačnega. Dokler nekega dne, če je trdoglav in prehitro ne obupa, ugotovi, da drugi rejci s "šampionsko sumljivimi super legli" tudi kuhajo le samo z vodo ... In potem ima tudi on samo še takšna super-legla.

Mi kot pasemsko rejsko društvo moramo naše bodoče rejce vzeti v roke, jim ponuditi nadalje naše izkušnje, da iz za rejo pripravljenih prijateljev nastanejo tudi rejci in ne kakšni razmnoževalci pasem.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Koper. 31.10.1998


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.