mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 14  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Chihuahua - civava - Ibolya Godina - Elektronska zbirka clankov
9. FCI skupina - Družni psi
<< nazaj | pomoč
Čivava (Chihuahua)
Dobro je vedeti

Avtorica in foto: Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica
Objava na mojpes.netu: 28.10.2008

Vsi materiali so avtorsko zaščiteni, vsakršno kopiranje je prepovedano.

Moj nasvet bodočim novim rejcem

NIHČE PRI TEM NE BO OBOGATEL! Nikar si ne obetajte lahkega zaslužka! Pred kratkim je neka moja površna znanka s sijočim nasmehom obelodanila, da namerava sedaj tudi ona vzgajati in vzrejati žlahtne pse. Končno bi mogla mirno porabiti manjši dodatni zaslužek.

Resnična vzreja žlahtnih psov je možna zaenkrat le z investicijami. Iz nič ni nič! Vsak, ki misli obogateti z vzrejo psov, je na krivi poti. Lahko recemo, da prvih deset let neprekinjene vzreje služi samo razvoju le-te. V tem času je potrebna precejšnja močna vzdržljivost in vsestranska vztrajnost kakor tudi pripravljenost na ekstremno visoke investicije, ne le finančne. Predvsem si mora biti novi rejec na jasnem, kaj počne. Nujno potrebuje izkušenj, ki si jih mora sam pridobiti! Pred očmi mora imeti trden cilj in ga mora zasledovati pod vsemi pogoji. Mora znati prenesti odnosno preboleti vse udarce in neuspehe, mora biti pripravljen na uk, saj se ve, da vsaka šola nekaj stane.

Vendar se na žalost vsem novim rejcem zelo mudi. So ravnokar malo "povohali" in so že pojedli z veliko žlico vso modrost. Redkokdaj so dovzetni za nasvete izkušenih rejcev, ker hočejo drugim "dokazati". Vsi delajo iste napake: jemljejo sami sebe preveč važno, nimajo potrpljenja in so redkokdaj pripravljeni pridobiti si osnovno strokovno znanje. To zadnje tudi ni, priznano, mogoče mimogrede pridobiti s prečitanjem nekaterih knjig in obiskom vzrejnih razstav, in tu je predvsem napoti nepotrpežtjivost in naravno samoprecenjevanje začetnika, ki tako nerad prizna, da se mora še veliko učiti.

In tako se vse prične z nakupom napačne psice. Tu igra ponavadi slučaj merodajno vlogo. Tudi v redkih slučajih zavestno nabavljena "plemenska" psica je zaradi naglice in manjkajoče izkušnje novega rejca mnogokrat le nek srednjevrsten primerek, s katerim se potem osnuje rodovniška vzreja.


Ch. Lopez Šalarski

Sentimentalnost "tudi jaz si želim enkrat srčkanih mladičkov" je slab svetovalec, kot tudi nevednost in varčnost. Plemenska psica je jedro (osnovni fond) in velja, da sme biti res najboljše komaj dovolj dobro. Spoznati "najboljše" pa zopet zahteva precejšnje izkušnje, ki jih novi rejec malokdaj ima odnosno jih pravzaprav sploh ne more imeti. Na mestu bi bila poprejšnja natančna informacija. Začetnik si naj ogleda vse možne vzrejne linije, naj obišče mnoge razstave ali vzrejne preglede, naj se bavi z raziskavo prednikov (genealogijo), naj pregleda odnosno preišče razne vzreje in si oskrbi možno velik pregled populacije. Toda kdo ima za to še potrpljenje, če ga vzrediteljska strast že srbi pod nohti?

Idealno bi bilo, če bi novi rejec brez psa stal na sceni že nekaj let in se učil, posrkal vse informacije, si sam nastavil kartoteko, zbiral fotografije in rodovnike ter jih proučeval in šele nato kupil plemensko psico iz kakšne kvalitetno izredno visokostoječe zdrave linije. Renominirani rejec bo vedno tudi dobro informiranemu rejcu-začetniku rad prodal primerno psico, če bo videl, da misli začetnik čisto zares.

Hitri in najpametnejši, ki bi najraje že jutri na veliko vzrejali in pravzaprav ne vedo veliko o pasmah, razen mogoče imena, niso dobrodošle stranke. Ti se bodo morali zadovoljiti s psi druge ali tretje izbire, ker jim seriozni rejec ne bo prodal plemenske psice.

Kvaliteta psice je odločilna za ustanovitev odgovorne vzreje. Ima seveda svojo ceno in je ni dobiti izpod 1.000,00 DEM. Novinec začetnik pa mora biti tudi prepričan, da je psica dragocena in primerna za vzrejo. Če si kupi drugorazredno psico, lahko prihrani pri nabavni ceni, bo pa moral pozneje dodatno doplačati. Samo psica najboljše kvalitete "šteje" za bodočnost. Dobra narava, zdravje, poreklo in seveda pasma so brezpogojne zahteve od psice, ki bi naj pozneje šla v vzrejo.

Začetniki ne smejo zapasti prevari, da sedijo kupci mladičev kar v skupinah pred vrati. Četudi za katero pasmo obstoja primerno povpraševanje, ostane začetniku malo interesentov, ker se kupuje tam, kjer se že sigurno ve, kaj se dobi. Samo če pozneje "pridelani" mladiči predstavljajo nekaj izrednega, bodo našli dobre odjemalce. Zato se priporoča že v začetku investirati in ponovno investirati. Preden ima psica svoje prvo leglo, je lastnik že ob precejšen kupček denarja. Dokler se resna vzreja vsaj približno ne amortizira, mine nekaj let, pod pogojem, da je rejcu uspelo vzrediti izvanredno in zdravo kvaliteto.

Če bo pričel vzrejo s pomanjkljivim "materialom", ga bodo stroški požrli, preden bo ustvaril en stotin "dobička". Če pustimo ob strani stroške veterinarja, se prične enostavna računica z nabavo potrebnih vzrejnih spričeval, katere potrebuje vsaka psica, da je pripuščenka vzreji. Če nekdo nabavi kvalitetno visoko stoječo ampak "drago" psico n.pr. za 2.000.00 DEM in jo dvakrat pokaže na razstavi, prejme skoraj avtomatsko potrebno vrednostno oceno. Če so potrebne dodatne preiskave ali ocene za pripustitev (različno pri vsakem pasemskem klubu), bi imel rejec s stroškom okrog 2.500,00 DEM svojo psico vzrejno "pripravljeno". Če pa nekdo kupi psico srednje vrednosti, ki manj stane, bo potreboval mnogo več zagona, da bi izpolnil vzrejne predpogoje. Mora potovati z njo po okolišu in jo razstavljati. Stroški bodo daleč presegli prihranek pri nabavni ceni in kar se ne sme pozabiti, je in ostane to psica manj dobre kvalitete. Še z najboljšim plemenjakom lahko v vzreji priredi samo to, kar sama predstavlja.

Ne moremo vzrediti labodov iz gosi!

Vzrejanje pomeni tudi mišljenje v generaciji. Nikdar ni mogoče doseči vsega naenkrat in preveč vnet novinec hoče vedno preveč naenkrat. Kako so važne investicije na začetku, pri čemer ni mišljen samo materialni vložek, bo rejec kmalu dognal, ko bodo rojeni njegovi prvi pasji mladički. Če ima to veliko srečo, da bo lahko svoje mladičke tudi prodal, kar se ne zgodi vsakokrat, lahko samo upa, da so vsi zdravi in se dobro razvijajo. Vsaka pomanjkljivost se bo rejcu dolgo otepala, posebno če je šele na začetku vzrejanja in je sam nesiguren. Hitro se govori o tem, kaj se je vse "zgodilo". Iz ene same napake bo hitro en "vedno" in novi rejec si pridobi kaj hitro pečat načelne pomanjkljivosti v tem ali onem oziru.

Pretečejo leta, da se takšnega madeža lahko znebi. V tem času bo svoje mladičke veliko težje oddal, četudi je "napaka" že zdavnaj odpravljena ali če je bila le kanček resnična. Zaradi tega so prva legla posebno rizična in posebno važna. Samo, če so mladiči "brezhibni", je lahko prihodnost ugodna.

Če je novi rejec veliko oviro prvih dveh do treh legel preživel, pride velika preizkušnja. Šele v drugi generaciji njegovih psov se pokaže, če obvlada svoje rokodelstvo. Lahko je možno, da kvaliteta njegovih psov naenkrat ne doseže niti tiste izhodiščne živali. Neuspehe je zopet treba preboleti, lahko se pa tudi ugotovi, da bo le treba najti novo "boljšo" plemensko psico, da se je rejec zmotil in da je sedaj ravno tako daleč, kot je bil na začetku.

Mora ponovno premisliti, svoje izkušnje ponovno prevrednotiti, novo planirati in pričeti od začetka. Vse to stane čas, moc, živce in seveda tudi kup denarja.

Obstaja le ena pot k uspehu: vedno samo najboljše je ravno dovolj dobro. Kdor izbere povprečnost, konča kmalu v slepi ulici. Kdor dela kompromise in znižuje zahteve, ker hoče tukaj štediti, štedi na nepravem koncu. Potrpljenje je važna krepost (odlika) in vzdržljivost ter vztrajnost. Kdor je mnenja, da je vzreja donosna postranska zaposlitev, se pošteno moti. Kdor hoče "na hitro" prislužiti nekaj mark, naj si poišče kakšno drugačno zaposlitev. Ravno vzreja psov je vse drugo kot primerna za to, da prinese dobiček rejcu. Le takrat, če pokrivanje, brejost, porod in vzgoja mladičkov poteka brez problemov. Dobro premislite!

Vaša Ibolya Godina, preko 25 let vzrediteljica čivav in pekinških malih družnih psov.

Ibolya Godina
Vzrediteljica CHI
Mednarodna kinološka sodnica


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.